| mysterioR a întrebat:

Salut, vreau raspunsuri sincere. Daca Usain Bolt a scos 9.58 pe 100m sprint, inseamna ca si eu pot, nu? Cu foarte mult antrenament si ambitie si eu as putea, nu? Am scos 13 secunde fara antrenament la prima incercare.

Răspuns Câştigător
| johnnny123 a răspuns:

Ceea ce nu iei în calcul este faptul că îmbunătățirea performanței devine tot mai dificilă, nu este liniară.

Cu alte cuvinte, ca să scazi de la 13 secunde la 12 secunde ai nevoie să zicem de 3 luni de antrenament. Dar ca să scazi de la 12 secunde la 11.5 secunde, vei avea nevoie de 6 luni de antrenament. Și tot așa, în incremente tot mai mici de performanță cu nivele tot mai mari de efort.

Sportivii de super top se antrenează doi ani ca să scadă timpul cu 5 sutimi de secundă.

Iar faptul că Usain Bolt poate, nu garantează că și tu poți. Oamenii nu pornesc la drum cu același bagaj genetic. Fizicul unora este pur și simplu genetic superior fizicului altora.

| mysterioR explică (pentru johnnny123):

Mersi mult, vara asta ma antrenez sa vad cat pot scadea de la 13s, am sa revin.

Răspuns utilizator avertizat
| johnnny123 a răspuns (pentru nimportequi):

Tu esti capabil sa citesti si sa intelegi un raspuns de 10 randuri?
Probabil te-ai pierdut undeva pe drum. Mai citeste-l de vreo sapte ori, poate pana la urma intelegi ce am spus acolo.

Am scris foarte clar (pentru orice om cu un dram de minte) ca a creste nivelul de performanta este din ce in ce mai greu pe masura ce performanta creste.

Adica este relativ simplu sa scazi de la 13 secunde la 12 secunde, dar apoi este mult mai greu sa scazi de la 12 la 11, si de o suta de ori mai greu sa scazi de la 11 la 10.

Iar in domeniul performantei de top (sub 10 secunde), atletii se antreneaza ani de zile ca sa scada cateva sutimi de secunda.

Nu i-am spus niciun moment ca daca se va antrena 9 luni va reduce timpul de la 12 secunde la 9 secunde si va dobori recordul mondial. Din contra, am fost foarte clar ca este imposibil pentru un om obisnuit sa ajunga la performantele lui Usain Bolt, care pe langa super antrenament are si un bagaj genetic superior.

Nu stiu in ce punct am fost neclar, dar este posibil sa fi folosit niste cuvinte care te-au depasit putin.

Răspuns utilizator avertizat
| johnnny123 a răspuns (pentru nimportequi):

In continuare nu pricepi ideea de baza.
Nu ma intereseaza ce timp scoate Walcott si nici ce timp scoate cel care a pus intrebarea. Nu conteaza ca scot 15, 13 sau 11 secunde. Nu i-am cronometrat pe niciunul si timpii exacti sunt irelevanti pentru discutie.

Scopul meu a fost sa explic principiul general conform caruia performanta devine tot mai greu de imbunatatit pe masura ce avanseaza. Cu cat incerci sa reduci mai mult timpul, cu atat ai nevoie de mai mult antrenament pentru incremente tot mai mici de performanta.

Repet, explicam un principiu, nu stateam cu cronometrul in mana.

Cifrele alea de care te tot legi tu, sunt pur si simplu niste exemple pe care le-am folosit pentru ilustrarea principiului. Nu am pretentia ca sunt exacte, ci doar usureaza intelegerea principiului.

Tu esti genul ala caruia daca incerci sa-i explici cum se rezolva o ecuatie si-i dai exemplul "x+3=5", intreaba "De ce e egal cu 5 si nu cu 10?"

| mysterioR explică (pentru nimportequi):

Daca Walcott scoate 11 secunde asta nu inseamna ca alti nu poate sa scoata mai putin, chiar daca nu joaca fotbal.

Răspuns utilizator avertizat
10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui ce varsta ai si fizicul. Nu prea cred ca o sa ajungi la performanta lui Bolt.

| mysterioR explică (pentru Ioandelasal):

17 ani si 1, 70, 55 kg

| Ioandelasal a răspuns (pentru mysterioR):

Atunci n-ai nici o sansa.