Apache
| Apache a întrebat:

Cand era mai bine ...pe vremea comunistilor, sau in perioada noastra?

20 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

O intrebare care se pune in ultima vreme foarte des si v-a continua sa se puna, poate mai des, si asta din cauză că, de cand mă stiu naţia asta nu gandeste decât intre metastaza si clitoris. Nu gandeste decat intre lenea cronica de altă dată si lenea cronică de acum. Niciodată nu este capabila să-si facă strategii pe o perioadă mai indelungată sa-si proiecteze planuri serioase de viitor ci traieste fară perspectivă facând termene comparative idioate, fară discernamât nefiind capabila sa inteleagă că; in perioada totalitara a comunistilor, activul de partid era dirijorul tarii, toate hotarârile luate de ei, fie bune fie rele era lege pentru toata lumea. "Partidul e in toate si cele ce sunt" spunea un versul une-i poezii care avea caracter de lozinca. Dar sistemul s-a dus si am intrat in altul, acela al democretiei unde individul trebuie sa fie activ, responsabil si sa aiba initiativa pentru ca dirijismul partidului unic si hotarâtor a disparut. Dupa cum se vede nici asa nu ne descurcam, plângăciosi, neputiciosi, puturosi, hoti, perversi, delatori, mincinosi, ne intoarcem mereu in trecut, acolo unde am mai spus la inceput "intre metastază si clitoris"

| Vizitiul a răspuns:

N-am trait pe vremea comunismului, dar iti pot spune ca nu era tocmai rau. Era ceva mai multa ordine (nu-ti luai smeta in dinti pentru cativa "arginti"), aveai un loc de munca asigurat etc., dar acum, pare-mi-se (sunt chiar sigur!) ca cei ce parasesc bancile facultatii n-au unde se angaja pentru ca de...nu sunt posturi libere, ori s-au desfiintat. In ziua de azi, banul, n-are valoare, avem cantitate in alimente, dar ne lipseste cu desavarsire calitatea. Si ca raspuns la intrebare: era mai bine pe vremea comunismului pentru ca ceea ce traim noi in prezent nu este democratie!

| mihaibrasov a răspuns:

Nicicand. Poate fi bine oricand, depinde de om si de viziunea sa (in general tipic romaneasca, adica vaicareala) asupra vietii.

| MMihai a răspuns:

Pe vremea comunistilor

| carminaburana43 a răspuns:

Mie in vremea cealalta pentru ca eram tinara avea serviciul asigurat nu aveam absolut nici o problema venitul era sigur ma puteam baza pe ea intr-un cuvint eram fericta.Dar banuiesc ca pentru multi altii acum le e bine nici nu contest numai eu nu am nororc. Exiata multi multe de virsta mea care s-au realizat zic ca e mai bine acum.Depinde de soarta individuala a fiecaruia.In orice caz sunt cu mult mai multe posibilitati dar ca intr-un joc de noroc poti cistiga f mult dar si pierde f mult si eu nu apartin celor ce cistiga.sad

| AlxMro a răspuns:

Din cate spun bunicii si parintii mei, se pare ca pentru ei perioada comunista era mai "buna". Dupa ce terminai liceul, sau facultate aveai loc de munca asigurat, iti dadeau casa, aveai bani. Era o mica problema cu alimentele, care nu erau asa extinse ca in ziua de azi. In ziua de azi in "meltenica" noastra, daca ai terminat o facultate trebuie sa umbli pana iti sar capacele pentru un loc de munca. Pai sa vezi pe vremea lui Ceausescu trantori ca in ziua de azi ce traiesc din somaj ca le e lene mare sa munceasca...

| EfraimAshdothabediahKochBar a răspuns:

60% din romani au nostalgii rosii, iar 43% dintre ei cred ca soarele se invarte in jurul Soarelui. Sper ca Romania sa-si duca pana la capat destinul mizer in genunchi, pentru ca ceva mai bun nu merita!-

| elasexygagica a răspuns:

Eooo ador vremurile noastrelove struck ma bucur ca m-am nascut acumlove struck:X in perioada astalove struck

| Birjaru a răspuns:

Cat de dement sa fii sa te gandesti macar sa spui ca "e bine" cu comunistii? (Si astia de azi tot comunisti sunt)

| Abandoned a răspuns:

Niciodata n-a fost bine in Romania! Ham ham!

| bogdan3vl a răspuns:

Pe vremea comunistilor thumbs up

| gogumartalogu a răspuns (pentru bogdan3vl):

Cati ani ai?

| bogdan3vl a răspuns (pentru gogumartalogu):

22 de ani

| gogumartalogu a răspuns (pentru bogdan3vl):

Multi inainte. Te-ai nascut aproape la Revolutie. Nu ai o memorie a comunismului.

| LAYILA a răspuns:

Din moment ce mai toti pleca in afara un motiv e!

| LAYILA a răspuns:

Asta nu stiu nu eram pe atunci eu zic ce vad acum... :-(

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adica...vremea voastra,cand traiati in triburi? si aveai scalpuri la brau? apacheule? hai sa-ti spun cum eram eu atunci ca elev; veneam de la scoala, imi faceam temele, rapid fiindca a doua zi plecam la camp dimineata.pe la 19 mergeam sa aduc caprele de la cireada.la 11 plecam de pe camp,pana acasa adunam un sac de iarba pentru porci,rate,etc,le dadeam mancare,mancam si eu, plecam, la 13 intram la ore.citeam repede in pauze, si cu ce tineam minte din ziua precedenta ma descurcam binisor. weekendul era duminica.joaca,matineu la caminul cultural, seara bal sau discoteca pana la 24 fiindca oamenii muncii trebuiau sa fie odihniti.mai incoace prin anii 80, era joia tineretului. stateam pana la 2, 30 la 3 ne culcam, la 4 ne sculam sa mergem la cules fasolea.cand era timpul.dormeam cand terminam, bagati in paie.pe langa acestea,mai aveam,adunari pioniereti,si program de activitati cu scoala,cu clasa, serbari,sezatori,curatenie prin parc,recuperari de sticle,borcane, fier vechi, hartie.hraneam si viermii de matase,in vacante aveam lecturi literare de citit si scris,destul de multe,recomandate de profesoara de romana fistecaruia dupa varsta, interes, si IQ.prineam note pe caietul de lecturi.eram implicati in multe,ne simteam liberi, si ocrotiti, invatam de toate fiindca eram educati prin munca si studiu.erau si exemple proaste dar fac abstractie de astea. terminam scoala,eram angajati, aveau posibilitatea sa invete toti la licee dupa posibilitatea si capacitatea fiecaruia.cei mai buni la licee cu profile mai bune ceilalti in constructii, si industrie usoara.se dadeau examene, aveam aceleasi sanse toti.erau pilosi si atunci dar nici o oranduire nu a fost perfecta.din punctul meu de vedere, in privinta copiilor, tinerilor in general era mai bine atunci.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Despre oraseni, pot sa-ti spun mai putine.doar ca atunci cand am venit de la tara la liceu, mi-am dat seama de diferenta intre invatamantul de acolo si cel de la oras, net superior.despre implicarea parintilor in viata copiilor lor, implicare care, la tara nu se mai putea din cauze lesne de ghicit.de asemenea acumularea de cunostinte tehnice ale colegilor din oras,prin diferite cercuri sau chiar acasa,mecanice, electrice, electrotehnice.toate aceste diferente trebuia sa le asimilam din mers, un efort in plus pentru noi cei de la tara dar nu imposibil.mai mult pot spune ei care erau oraseni.vinatoare frumoasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

M.am nascut cu aproape 10 ani dupa revolutie, habar n.am, n.am trait nimic de genul ala. Dar imi imaginez ca nu era tocmai roz, dar eu una apreciez foarte mult libertatea. Mai bine liber muritor de foame, decat captivul unei natiuni, care imi da sa mananc in schimbul supunerii. Asta nu e viata!

| anaN a răspuns:

Clar in perioada noastra, dar nu are sens sa comparam pentru ca nu putem schimba trecutul...in principiu, atunci nu puteai sa-ti exprimi liber punctul de vedere. gandeste-te ca nu ai putea sa zici nimic pentru ca celalat ti-ar da in cap ...este terifiant nu? in niciun caz nu ai avea net nelimitat si chiar cele mai importante lucruri din lumea asta; cartile s-ar gasi in numar mai mic si bineinteles separate de cele ce ofera perspective noi pentru ca astfel s-ar razvrati ceilalti.clar e mai bine acum, insa nu cu mult!

Întrebări similare