| MeisterSchnitzel a întrebat:

Dintre toate operele lui Platon, care vi s-a părut cea mai frumoasă și de ce?

6 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Nu am citit decat cateva, dar mi-a ramas in minte alegoria cu pestera pentru ca explica perfect diferenta dintre cei ignoranti si cei care cunosc realitatea, adica adevarul.

| MeisterSchnitzel explică (pentru dullcat):

Mie cele trei alegorii din cărțile 6-7 (alegoria soarelui, a liniei și a peșterii) mi s-au părut deosebit de frumoase și cred că alcătuiesc cel mai frumos pasaj din "Republica".
Epistemologia lui Platon e destul de complicată, mi-a luat ceva s-o înțeleg pe deplin. Alegoria Peșterii este mult mai complexă decât o prezintă internetul și trebuie interpretată cu alegoriile precendente în minte, mai ales cu cea a liniei - Andrei Cornea (editorul ediției mele) a și realizat un tabel cu elemente din alegoria peșterii șj omoloagele lor în alegoria liniei, care explică foarte frumos cele 4 stadii ale cunoașterii.

| MeisterSchnitzel explică (pentru dullcat):

În special mi s-a părut curioasă implicația că, studiind lumea naturală, a vizibilului, ajungem la cunoștiințe privind lumea inteligibilă, metafizică (intrarea în peșteră). Vizibilul și inteligibilul sunt conectate la Platon, e ca o linie continuă între ele.

| dullcat a răspuns (pentru MeisterSchnitzel):

Nici eu nu am inteles prea bine pe atunci, era lectura destul de obligatorie pentru facultate.laughing Sigur ar merita sa recitesc in 2024, impreuna cu celelalte.

| MeisterSchnitzel explică (pentru dullcat):

Normal, doar e unul dintre textele fundamentale ale umanității. Mie mi-au luat două săptămâni s-o termini, deci ia-ți timp și echipează-te cu răbdare. Cum spunea cineva pe Reddit, you can't spead read Plato. laughing Dar dacă poți trece peste caracterul în aparență autoritar al statului lui Platon, vei fi okay. happy
De curiozitate, ce-ai mai citit de Platon? Poți citi "Republica", dar n-aș recomanda-o unei începătoare, pentru că e destul de grea (are 400 de pagini până la urmă, normal că e grea).

| ArchangelElohim a răspuns:

Criton