NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

După părea voastră, ce sunt superstiţiile? Cum funcţionează? Din ce se nasc?
http://youtu.be/LWo3kTYb8W0
Sunteţi superstiţioşi şi dacă da, ce superstiţii aveţi (eventual, din lista de mai sus)?
Un caz des întâlnit: http://i.imgur.com/vjucdRh.png

58 răspunsuri:
NOname
| NOname explică:

"82% din români cred în îngeri, însă doar 39% în forțe supranaturale. Să înțelegem că diferența de 43% e constituită din cei care nu cred în logică?"
https://www.facebook.com/....../photo.php

...şi în cazul de faţă probabil ar fi ceva gen: 95% din români sunt religioşi, însă doar 25% sunt superstiţioşi. Să înţelegem că diferenţa de 70% e constituită din cei care sunt ilogici?

| michelia a răspuns (pentru NOname):

Nu e nici o contradictie majora in sondajul ala. Superstitiile sint considerate blasfemii de catre biserica si implicit sint respinse de catre cei foarte religiosi.

| NOname explică (pentru michelia):

Înseamnă că biserica e analfabetă, ilogică sau doar ipocrită, cuvântul "superstiţii" existând în Dex, care stă la dispoziţia tuturor şi este prea puţin relevant cum biserica şi-l interpretează sau imaginează.
http://dexonline.ro/definitie/supersti%C8%9Bie
Iar "respinse de către cei foarte religioşi" sunt nu superstiţiile, ci ideea de (a avea) superstiţii. :)

Mi-au rămas nişte cârnaţi de ieri, vrei şi tu?
http://i.imgur.com/6sqSqyI.jpg

https://www.facebook.com/....../photo.php

| michelia a răspuns (pentru NOname):

@NoName a spus "...şi în cazul de faţă probabil ar fi ceva gen: 95% din români sunt religioşi, însă doar 25% sunt superstiţioşi. Să înţelegem că diferenţa de 70% e constituită din cei care sunt ilogici? "

De ce este putin relevant cum biserica interpreteaza notiunea de superstitie? doar pe considerentul ca exista in dex trebuie s-o accepte ca fiind fireasca si normala? Atit timp cit e considerata blasfemie, cei care sint credinciosi in litera si spirit ( si bisericosi ) e clar ca mai degraba nu sint superstitiosi, respectind dogmele bisericesti. Si asa se elucideaza si diferenta aia intre procente. Si asta e valabil si pentru altele: avort, homosexualitate, etc. Nu e negata notiunea ci e respinsa ca fiind un pacat de catre biserica si evident, de catre multi credinciosi.

Tu te regasesti si te identifici cu toate cuvintele din dex?

Cred ca e o neintelegere semantica la mijloc.

| NOname explică (pentru michelia):

Este ca şi cum...cu hamburgherul în mână şi un mic printre dinţi - vânduţi de popa - m-aş declara vegetariană, pentru că religia mea respinge ideea de a fi carnivor şi consideră acest lucru ca fiind un păcat (hamburgherul şi micul vânduţi de biserica mea fiind consideraţi nişte legume, chiar nişte legume sfinte, şi doar cei vânduţi în afara ei, mai ales în alte biserici, fiind consideraţi carne şi păcat).

Doar pentru că biserica mea se minte şi mă minte, indiferent cum m-ar şi m-aş considera şi declara, tot nu aş fi vegetariană, nu în realitate, înţelegi?
Cam aşa e şi cu superstiţiile, Michelia. : )

| michelia a răspuns (pentru NOname):


Vai, dar eu nu ma aventurez intr-o discutie de fond cu tine pe asa o tema, stii doar: ).

Nu e vorba despre cine are dreptate, doar incercam sa explic de unde apare diferenta aia la procente ( daca asa sint datele publice ).

Ti-ai dat seama despre mine ( tacit mai degraba ) ca sint si credincioasa ( in felul meu ) dar ( de mai sus), si ca am unele superstitii, sau ma vad in stare sa ma expun unora daca apar anumite circumstante. Stiu, e contradictoriu, dar asa sint.

Si cu asta as vrea sa inchidem subiectul si altadata sa evit zona asta tematica, ca si pina acum: ).

p.s. Vezi cu ciocolatile alea, inca sint deschise magazinele!

| NOname explică (pentru michelia):

Da' hey, discutam. E chiar fun. Unde fugi?
De ciocolăţi am rezerve până la următorul moş, deci nu-i problemă. : ))

NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......ina-2.html

NOname
| NOname explică:

Baloney Detection Kit, (Dr. Michael Shermer)
http://youtu.be/hJmRbSX8Rqo

http://www.tpu.ro/......r-cu-cele/

"Gândirea critică. Cum o folosim?"
http://www.scientia.ro/......itica.html

NOname
| NOname explică:

Http://youtu.be/yX9K-jjo820

NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......perstitii/

NOname
| NOname explică:

Http://i.imgur.com/LUcdxx8.jpg :))

NOname
| NOname explică:

Http://www.facebook.com/......095691641/

| Leocerba a răspuns:

Toate profele mele de de chimie sunt naspa!
Asta ar putea deveni prima superstitie confirmata, care risca sa devina realitate, dat fiind ca toate profele mele de chimie au fost naspa si n-am de gand sa invat chimie in viitor, asa incat profele de chimie sa-mi schimbe parerea despre.
Tendinta mea de a lega pueril o cauza de un efect( ca asta-i pana la urma superstitia, nu?) a fost benefica, eu stiind ca profele mele de chimie sunt naspa toate, m-am pus pe invatat, sa nu cumva sa le irit cu ignoranta mea, si superstitia asta mi-a prins bine.

| NOname explică (pentru Leocerba):

...Dacă n-au dat tot cele de chimie, presupun că cele de fizică s-au revanşat.
http://i.imgur.com/0RXIHhP.png

| NOname explică (pentru Leocerba):

Ştii, mă gândeam ieri... dresajul câinilor, animalelor în general, în mare parte este bazat pe superstiţii. Cu greu le explici ce este bine şi ce e rău, ce se vrea de la ei, dar le poţi implanta o superstiţie în cap, cum că după o anumită comandă, dacă se rostogolesc de 3 ori şi de două dau din coadă, vor fi recompensaţi (recompensându-i în realitate doar ocazional). Fără superstiţii ar fi moartă industria dresajului, deci sunt bune şi ele la ceva (pe lângă salvarea Leocerbelor de la dezastrele chimice). : ))

| michelia a răspuns (pentru Leocerba):

Cred ca mai degraba asta e o axioma decit o superstitie, pentru ca, intr-adevar, toate profele de chimie sint naspa : ).

| NOname explică (pentru michelia):

Acum că aţi început, nici a mea nu a fost cine-ştie-ce. : ))

| Leocerba a răspuns (pentru michelia):

Eram indecisa daca faza cu profele de chimie poate fi luata drept axioma. Acum, de cand mi-ai confirmat si tu, sunt doar nesigura. big grin

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Cica pe Luna chimia ar fi de 6 ori mai usoara, printre altele si datorita gravitatiei laughing

| NOname explică (pentru Leocerba):

Atunci salvarea ta ar fi să te muţi pe Luna (definitiv). : ))

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Deminitiv*

| NOname explică (pentru Leocerba):

Deminor?

| NOname explică (pentru Leocerba):

Leo s-a mutat pe Luna şi Luna nu avea nimic împotrivă. : ))

| Hombre a răspuns (pentru Leocerba):

"Cica pe Luna chimia ar fi de 6 ori mai usoara, printre altele si datorita gravitatiei"
De ce mai na-i spus pana acum, de ce. D'aia nu pricepream eu cand povestea incepea cu purecele care se potcovea cu 99 oca de fier si se vaita ca tot e usor.

| Leocerba a răspuns (pentru Hombre):

Am intarziat cu raspunsul un pic, scuze-scuze, stii cum e, decembrie, bilanturi de sfarsit de an, impodobirea bradului de șist...
Purecele aka puricele e plin de superstitii, micutul.
Daca faptele nu-i confirma teoria, zi-i puricelui sa schimbe teoria, pur si simplu, nu sa schimbe potcoavele!

| Inferno a răspuns:

Superstitiile sunt erori ce survin in intelegerea relitatii transmise la descendenti ca adevaruri, motiv pentru care sunt si asa greu de aneantizat.
Cu toate ca majoritatea oamenilor sunt contienti de falsitatea lor ele raman, manifestandu-se ca niste obiceiuri.

| RAY a răspuns:

Cand suntem copii avem o imaginatie incredibila ne formam noi conexiuni in creier,invatam mai rapid, acumulam multa informatie noua, fanteziile alea raman o parte in creier daca sunt alimentate de factori externi ele devin crezuri ca religia, si eu de multe ori aveam impresia ca visez viitorul cand de fapt vedeam trecutul care il corelam cu prezentul, si superstitile care eu le numesc mici jocurii ale copilariei noastre devin complexe ca religia, credinta, alte basme

| RAY a răspuns:

Nu,nu sunt desi am o anumita teama la multe lucruri in care n-am reusit

| Fatamuntilor a răspuns:

Prezint urmatoriu scenariu:Marti 13( nu conteza luna )Te scoli,,buimac '' de somn( nu sunase ceasul)Te intrepti spre baie, dar ca un facut un curent sparge oglinda de usa dormitorului.Te indrepti usor spre bucatarie, faci cafeaua, dar la o miscare gresita o versi.La micul dejun versi sarea ( sau piperul). Iesi din casa dar vecinul tau de palier face nu stiu ce reparatie si esti nevoit sa treci pe sub scara.Te indrepti spre parcare, dar o pisica negra iti taie calea.Cand sa intri in masina si crezi ca ai scapat iti iese un popa in cale.
Superstitiile s-au nascut din vechime cand stiinta nu era atat de evaluata si cautau expicatii pentru unele probleme ce apareau.
Inca si astazi se crede ca aduce ghinion daca spargi o oglinda, de pilda.Eu as zice ca neatentie, neidemanare.Si asta cam in toate cazurile prezentate de mine mai sus.

| sublime89 a răspuns:

Superstition ain't the way :)) https://www.youtube.com/watch?v=tXsxvdF481I

| NOname explică (pentru sublime89):

Grozavă melodie, sublime.
Superstition ain't the way, yeh, yeh...

| oprescudorin11 a răspuns:

Am avut superstitii.Am scapat partial de ele. Spre exemplu, cand pui tu ointrebare, sigur e un ghinion. Iar daca indraznesc sasi raspund, devine un dezastru.
O superstitie este reminiscenta popoarelor neevoluate.
La ele, potpuriul de superstitii constituiau chiar un fel de religii.
Superstitiile nu exista la adevarati ortodocsi, la cei ce se roaga. Au ramas insa reminiscente.

| NOname explică (pentru oprescudorin11):

Aha, oprescu, toate religiile cu ramuri şi ramurici sunt bazate pe superstiţii, numai ramura ortodoxă a creştinismului nu. Are sens. :|

Ortodocşii nu se roagă, nu-şi fac cruci (cu limba), nu se închină la icoane, nu pupă moaşte, cruci, icoane, mâini de popi, nu se consideră pedepsiţi de zeul lor, când le merge rău şi răsplătiţi, când se întâmplă să aibă noroc, nu dau vina pe necredincioşi (în zeul lor) pentru dezastrele naturale din aceleaşi (i)raţionamente, nu caută asocieri cu zeul lor pentru orice eveniment, oricât de minor, nu execută tot felul de ritualuri (iraţionale) care ar trebui să-i purifice, vindece, scape de păcate, ghinion, iad...

"Religia ca tip de comportament uman.

Religia este un tip de comportament uman (credințe, ritualuri) referitor la ființe, forțe și puteri supranaturale. Sociologia considera ca religia a apărut și există încă pentru că ea îndeplinește anumite funcțiuni:

Funcția cognitivă:

Religia este o formă de explicare a lumii, în condițiile lipsei unei cunoașteri științifice. Ca modalitate de cunoaștere, specific religiei este forma preteoretică, mitologică. Ea are o marcată orientare antropomorfică, proiectând caracteristicile existenței umane (prima existență la care cunoașterea umană a avut acces), pentru explicarea tuturor celorlalte domenii ale existenței. În această perspectivă, antropologul social englez E. B. Taylor [2] oferă o primă teorie sistematică, fundamentată pe o mare cantitate de date. Taylor consideră ca fiind caracteristic religiei ideea de suflet care a apărut din încercarea omului primitiv de a explica o serie de experiențe ca aceea a viselor, transei și morții.

Funcția acțională:

Religia este o formă de extensie a capacităților umane limitate de acțiune. James Fraser [3] argumentează că omul primitiv a încercat să abordeze lumea, în completarea tehnicilor sale curente, prin magie (complex de tehnici prin care omul încearcă să realizeze scopurile sale controlând forțele supranaturale). Religia a apărut când omul a realizat că magia este ineficace. În loc să încerce să controleze forțele supranaturale prin descântece, formule, ritualuri, omul încearcă să înduplece, să solicite ajutorul acestora, subordonându-se lor.

Funcția de reducere a anxietății:

Latinii spuneau acum două milenii că "spaima inventează zeii" ("primus in orbe deos fecit timor").
Bronislaw Malinowski [4] explică că magia și religia sunt instrumente de reducere a anxietății în situațiile care depășesc posibilitățile efective de control ale omului. Religia reprezintă deci o "sacralizare a crizelor vieții umane". Ea este un răspuns la tragediile vieții umane, la conflictul dintre proiectele umane și realități..."

http://ro.wikipedia.org/wiki/Religie

| OoBunnyoO a răspuns:

Cred ca superstitiile sunt o mostenire culturala, ca sa o pot numi asa. Multe au luat nastere in antichitate, de exemplu cea cu spargerea unei oglinzi. In trecut, oglinzile erau foarte scumpe si evident cand spargeai una era o mare paguba. La fel si cele cu sarea. Sarea era, la fel, foarte scumpa iar in momentul in care se varsa, evident in familia respectiva avea loc o cearta pentru ca era vorba de o pierdere materiala. De aici si superstitia cu varsatul sarii care provoaca certuri. Sau cea cu aruncatul sarii pe umar care in trecut, era considerata aducatoare de noroc pentru ca era vorba de un sacrificiu care avea sa te protejeze.
Superstitiile difera de la cultura la cultura, multe au ajuns, insa sa fie asemanatoare. Unele sunt logice cum este intorsul din drum, care evident o sa te faca sa intarzii, fapt care nu este prea placut.
In prezent, oamenii cred in superstii datorita faptului ca asa sunt invatati de parinti si datorita puterii de gandire. In momentul in care o pisica neagra le iese in cale dimineata, vor avea impresia ca vor avea ghinion, asa ca toata ziua vor fi atenti si vor retine lucrurile rele care li s-au intamplat, dand vina pe pisica.

| NOname explică (pentru OoBunnyoO):

Cam aşa e. : ))
Căutăm legături unde nu există şi dăm vina pe pisici, scări, ceasuri, oglinzi, horoscoape, vrăji, zei, cuci, draci...

Cu o completare totuşi că pe lângă superstiţiile moştenite/împrumutate de la cei din jur, mai sunt şi cele personalizate, inventate...pe baza câtorva coincidenţe sau din pură imaginaţie/autosugestie.

*Vezi exemplul cu porumbelul din filmuleţ. A devenit superstiţios, săracu', şi fără profesori. : ))

| Radu284 a răspuns:

Nu m-am uitat la tot videoul, m-am oprit dupa faza cu experimentul 'astrologic'. Stiam si de experimentul cu porumbeii.

Hai sa te intreb ceva. Daca intr-o zi treci pe sub o scara si ai ghinion. Si in alta zi la fel, treci pe sub o scara si ai ghinion. Si in a 3-a zi (nu neaparat zi consecutiva) trebuie sa te duci la un interviu foarte important, si ai de ales intre a trece pe sub o scara sau prin fata ei (efortul sau timpul consumat sunt identice), ce ai alege?

Eu cred ca orice persoana rezonabila ar alege sa nu treaca pe sub scara. De ce? Pentru ca nimeni nu cunoaste totul despre univers. Oricat de materialist ai fi, oricat de mult ai "crede" happy ca nu exista altceva decat materie/energie, oricat de mult ai ura superstitiile si "oamenii prosti care cred in ele", nu poti sa fi sigur de nimic. De unde stii ca nu traiesti intr-o simulare, de genul The Matrix, unde exista o regula care specifica ca atunci cand un avatar trece sub o scara pierde 10% din noroc pe o perioada de 8 ore? Nu e mai bine sa play safe?

In legatura cu experimentul despre credinta in astrologie. well, duh. Pot sa fac si eu un test similar, sa le dau la 30 oameni o hartie in care spun ca au 2 picioare, 2 ochi, o gura, si le place sexul. O sa vezi ca majoritatea o sa fie de acord cu aceste afirmatii, si o sa spuna ca ii caracterizeaza. Asta inseamna ca nu exista anatomie?

| michelia a răspuns (pentru Radu284):

Ma regasesc in scenariul asta comportamental, chiar si in varianta aceea cu simularea.

| Radu284 a răspuns (pentru michelia):

Si eu la fel. Atat timp cat nu stiu 100% cum functioneaza universul, daca vad ca o actiune imi aduce noroc, si nu e prea greu sa repet actiunea respectiva, o sa o fac tot timpul cand am nevoie de ceva extra luckwinking

| ErrorFound a răspuns:

Nu cred in asa ceva.
Ei bine, unele superstitii apar din cauza povestilor.
Cea cu numarul 13 care aduce ghinion are multe radacini.
Iuda a fost al 13-lea la cina cea de taina, intr-o legenda pagana Loki a fost al 13-lea zeu, pe 13 in nu stiu ce an au avut loc o multime de accidente(nu e ca si cum nu s-ar intampla asta zilnic...) etc. sunt mai multe motive si superstitia cu nr. 13 este cea mai usor de explicat.

| Vvistula a răspuns:

Superstitia mea e sa nu cred in superstiti

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt un tip de reactii la unele situatii care se impregneaza atat de bine in comportamentul unor oameni incat acestia le vor folosi la nesfarsit. Sunt niste obiceiuri.
Cred ca sunt superstitioasa, cred ca toti suntem. Mai am tendinta sa merg la cofetaria la care mergeam cand eram mica doar pentru ca imi da senzatia pe care o aveam atunci, chiar daca dulciurile sunt de toata jena. S-ar parea ca nu dulciurile respective le caut, ci acea senzatie de bine. Si asta se incadreaza tot la superstitii probabil.
Cat despre cele referitoare la magie, fantome etc, cred ca vin din frica.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu una nu cred in superstitii si nici in oracol.Sa-ti dau un ex: am avut o ora de psihologie in care profa ne spunea ce semnifica fiecare nr al casei, cum sunt locuitorii acelei case si daca este bine sau nu sa stai in casa cu respestivul numar.Mie mi-a insirat o gramada de chestii unele mi se potriveau unele nu.De ex ca am avut incidente cu apa.e adv..am avut dar am avut si cu focul.Noi avem tendinta sa luam doar lucrurile care ni se potrivesc iar pe cele care nu nici nu le bagam in seama.Si sa-ti spun si dc nu mi se pare normal sa fi superstitios si sa traiesti dupa oracol.Ea a locuit la o casa cu numarul 3 si pentru ca scria acolo ca nu e bine pentru ea s-a mutat.Superstitiil,oracolul si chestiile de genu`schimba adeseori viata fie in bine fie in rau...nu stim...dar e bine sa nu riscam.Sa traiesti dupa superstitii inseamna sa nu traiesti tu, sa nu faci ce vrei tu, sa fi coordonat de niste idei aiurite.Mai am o gramada sa-ti scriu in legatura cu asta da sper sa fi inteles ce ti-am scris pana acum si inca nu este nici pe jumatate din ce am de spus.Preferam un feedback ca sa aud parerile si ideile tale era mult mai siplu. Poate ca ti-am spus si chestii pe care le stiai deja si nu prea ti-am fost de folos. Daca vrei un dilaog spune-mi unde scrie "explica" sau ceva de genu`winking.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Superstiitiile sunt pur si simplu niste inventii ale oamenilor fara ocupatie pentru alti oameni fara ocupatie.Nu au altceva de facut decat sa le creada tongue.

| Buresbista123 a răspuns:

Din negarea fricii si sentimentului de frica si necunoscut care se transforma in prostie...

| ViseleSmulgGratii a răspuns:

Cine n-a fost in stare sa faca ceva asa amplu precum o religie, s-a limitat la a inventa o superstitie.

| NOname explică (pentru ViseleSmulgGratii):

Degeaba încerci să trişezi, ViseleSmulgGratii, religiile sunt bazate pe superstiţii, fără superstiţii nu ar fi religii.
http://i.imgur.com/9xfp8bG.png

| ViseleSmulgGratii a răspuns (pentru NOname):

Eu le bag in aceeasi oala; functioneaza exact la fel.

| NOname explică (pentru ViseleSmulgGratii):

Înseamnă că primul tău răspuns cât pe ce era să mă inducă în eroare şi de fapt le băgăm la fel.

| usuk a răspuns:

1-superstitiile sunt lucrurile in care cred cei slabi in gandire-simple supozitii menite sa subjuge mintea umana
2-un fel de "efectul placebo" dar evident, nu tot timpul
3-din imaginatia foarte bogata a oamenilor si/sau intamplarile care au avut loc candva si care i-a determinat(prin simple coincidente) sa creada mai departe

| usuk a răspuns (pentru usuk):

Si evident, NU sunt superstitios

| TheNiGhTCoReLV a răspuns:

Nu, nu am nici o problema cu numarul 13 big grin... Numarul 13 nu e preferatul meu

| larisalary12 a răspuns:

Dupa parerea mea superstitiile vin din popor, dar eu una nu crd in ele

Răspuns utilizator avertizat