Nu ai cum sa inlocuiesti ouale de la clatite, pentru ca ouale sunt absolut necesare pentru a iesi bune si a se lega faina, deci nu.
Ieri n-am reusit sa prepar nimic… am avut gazele oprite aproape toata ziua. Dar spre seara m-am razbunat si am incropit niste clatite flambate cu banane. Pana la clatitele flambate cu banane, va dezvalui intai reteta aluatului frantuzesc de clatite. Din acest aluat se prepara niste clatite foarte gustoase, care pot fi consumate cu diverse umpluturi. O clatita are cca. 240 de Kcal.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 125 g faina; 50 g zahar; 1 varf de lingurita de sare; 2 oua; 120 ml lapte; 120 ml apa minerala; 1 lingura de ulei de nuci; 2 linguri de unt pentru prajit (20 g).
Preparare aluat frantuzesc de clatite: Adaugati in mixer faina, sarea si zaharul. Puneti ouale intr-un bol si bateti-le. Porniti mixerul la viteza mica si adaugati treptat oul. Adaugati si laptele, putin cate putin, dupa care adaugati si apa. In final, adaugati uleiul si mai lasati sa se mixeze toata compozitia timp de 3 minute. Dupa ce ati terminat de mixat, goliti compozitia obtinuta intr-un bol si lasati-o 1 ora sa se odihneasca.
Dupa ce a trecut 1 ora, luati o tigaie (cu diametru de 20 cm), ungeti-o cu putin unt si lasati-o sa se incinga la foc mediu. Cand s-a incins puneti 1/2 de polonic din compozitie in tigaie, ridicati tigaia de pe foc si rotiti-o usor pentru ca aluatul sa se intinda pe intreaga suprafata a tigaii. Prajiti 1-2 minute, dupa care intoarceti cu grija, cu o spatula de lemn, si mai lasati sa se prajeasca si pe cealalta parte 1-2 minute.
Dupa ce s-a rumenit pe ambele parti scoateti clatita pe o farfurie si procedati identic pana terminati toata compozitia. Din aceasta cantitate de aluat ies 8-10 clatite (mie mi-au iesit 8). Se pot servi cu diverse umpluturi, in tot felul de combinatii (cea mai populara umplutura este cea cu dulceata), dar va promit ca o sa va dezvalui niste retete de clatite foarte rafinate, pentru care veti primi nota 10 de la familie si prieteni.
Sau poti incerca:
Ingrediente:
200ml apaminerala, 200ml lapte, cioccolata, 1 budinca vanilie, coarja lamaie, 1/2 lingurita de otet, sara.
Mod de preparare:
Se amesteca laptele caldut cu apa minerala, sara, coarja de lamaie, otetul(sau 5 picuri de zeama de lamaie) si faina in ploaie ca sa obtii o compozitiie fluida.Se incalzeste putin ulei intr-o tigaie si cu o lingurita se ia din compozitiie si se incearca in uleiul incis daca aluatul de clatite este bun. Daca e prea subtire se mai pune faina iar daca este putin gros se adauga lapte.Clatitele se coc la foc mic ca sa se rumeneasca pe toata suprafata.Nu se pune ou in clatie si nici zahar ca sa le intareasca in tigaie. Otetul si apa minerala le va inmuia, vor iesi pufoase si fragede, Se face budinca de vanilie dupa instructiiunile de pe pachet si se umpla clatitele, iar deasupra se decoreaza cu frisca si cioccolata dupa preferinta.
LoveLifeCrazy întreabă: