| LastKiss a întrebat:

Cum sa copiezi fara sa te prinda? (la scoala)

10 răspunsuri:
| oOoLadyMoOo a răspuns:

Am imaginat un dialog intre doi elevi/ studenti din generatii diferite pentru a pune fata in fata metode de copiat bazate pe fituici si tehnici high tech, cu gadget-uri variate. Nu incurajam copiatul, insa stim ca aproape toti elevi si studentii au copiat macar o data. Ca au fost prinsi sau nu... asta este o alta poveste.

Una dintre metodele folosite de clasici este redactarea de fituici, in format minuscul. Pot fi ascunse in maneca, in buzunare, rulate si ascunse in pix/ stilou, lipite pe spatele unei rigle, pe lentilele ochelarilor de soare asezati pe banca; poate fi transformata eticheta unei sticle de apa in fituica si lipita in locul celei originale. Fetele obisnuiau vara sa prinda fituicile intr-un evantai.

Evantai? Cine mai foloseste asa ceva? Penibil de-a dreptul. Si mai e ceva. Cine mai sta azi sa scrie acele rezumate? Paginile sunt scanate direct, subliniate daca mai e timp si salvate direct in telefonul mobil de unde sunt deschise in timpul examenului. Ma rog, pot fi inregistrate tot cu mobilul cateva bucati din lectie si ascultate prin player-ul incorporat in mobil ori intr-un iPod, mp3 player. Gen.

Raman la fituici. Mai era o varianta eco, fara a folosi hartia. Sa o numim cea a tatuajelor temporare, fie pe antebrat, fie pe picior, aproape de calcai – lectura se facea doar in pozitia picior peste picior. Riscurile erau destul de mari si succesul depindea de asemenea de anotimp. Vara nu prea sunt recomandate aceste fituici eco.

Mda. Iar munca, in plus riscuri ridicate: daca mai si transpiri vara se sterge textul. O alta metoda sigura, mai ales pentru pletosi, e copiatul cu niste casti – proful va crede ca asculti muzica cu handsfree-ul. Fie ca reusesti sa-i comunici subiectul unei persoane din afara clasei si ea ti-l dicteaza, fie ca accesezi fisierele audio din mobil. Acelea de care am zis mai sus.

In absenta tehnologiei, pana acum cativa ani erau de ajutor doar fituicile la examen. Sau direct manualul si caietul. Ingrediente? Mult tupeu si un profesor mai putin vigilent pentru ca materialele se puteau ascunde in banca, sub bluza/ pulover, puse sub fund sau intr-o geanta aflata in apropiere.

Probabil ca generatiile mai vechi erau inconstiente. Sau gustau adrenalina. Nu e mai simplu acum cand poti introduce direct in ureche casca/ sau iei unele wireless. Cu ajutorul unui microfon minuscul prins de guler, la pachet cu un prieten aflat langa clasa, nu ai probleme la examen! In fine, ar fi un risc: adesea e nevoie dupa examen de un drum la ORL pentru ca unele casti minuscule se pot lipi de timpan. Unii isi asuma riscul asta.

Pai asta ar fi incostienta! Cred ca oricine prefera un 2 la examen, decat sa ramana surd pe viata. In fine, imi mai vin in minte metode obraznice de-a dreptul: formule ori cuvinte cheie din subiectele de examen scrise direct pe tabla – cu conditia sa fie mazgalita, in legenda unor panouri/ tablouri din sala de curs, intre faldurile perdelelor – avantaj pentru cei de la geam sau pe marginea catedrei – in cazul unor examinari orale.

Eu raman la gadget-uri. Daca profii au grija sa te impiedice sa te uiti la mobil ori sa-l tii langa tine, mai ai o speranta: ceasul cu cititor de text, pdf ori txt. Oricine ar banui ca elevul e stresat si de aceea priveste insistent un ceas "banal". Costa cam 300 de lei si se gaseste usor pe Google. Cu un cablu de date, bagi in el informatiile de care ai nevoie.

Fine! Mobil, casti wireless, casti pe timpan, iPod ori mp3 player, ceas cu cititor… Avantajul nostru era ca treceam macar o data prin materie, iar efortul de a scrie fituici lasa niste urme in materia cenusTie. Acum insa…

Acum insa ne bucuram de avantajele tehnologiei, macar pentru examenele imposibile. Sa-ti zic si de ochelarii cu o casca atasata, legati de un mobil sau de un dispozitiv de redare audio prin fire ce par un banal snur al lor?

Interesant nu?happy

| CenturyChild a răspuns:

Metode sunt multe...
Eu sunt genul de persoana careia ii e lene sa-si faca fitzuici prea complicate :)) Pana scrii o fitzuica la calculator si o printezi (evident scrisul trebuie sa fie minuscul) iti ia cam tot atata timp cat inveti lectia.

Cea mai simpla si banala metoda e sa-ti scrii pe banca si iti pui penarul deasupra sau foaia mana etc.

In cazul in care esti in laborator sau ai o banca pe care nu se poate scrie atunci studiaza-ti penarul, vei observa ca orice penar este conceput sa ascunda fituici... De exemplu eu am penar in forma de cilindru si incerc sa fixez cat de cat fituica pe un perete al penarului (se poate si lipi cu scotch) si te faci ca ai nevoie de un pix si scormonesti pana prinzi informatia si cand trece profesorul ai grija sa tragi fermoarul sau sa nu se vada bucata de hartie.

O alta metoda (pe care mi-a spus-o mama) dar pe care n-am testat-o e sa ai o foaie alba pe care sa scrii cu un pix fara cerneala (care e consumat si nu scrie) lectia. Dintr-un anumit unghi se va putea citi destul de bine;).

Daca vrei sa mai vezi niste metode "profi" uite aici :

http://www.youtube.com/watch?v=91lQK5SCzlQ
http://www.youtube.com/watch?v=BZg_G8djiHY&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=UyY-EqYW6Fs&feature=channel

| Paulla a răspuns:

Sunt multe feluri. Acum depinde... unde stai, unde sta profu' s. a. m. d.
Un mod eficient care la mine functioneaza foarte bine ar fi: inregistrezati lectia sau lectile pe telefon si puneti o casca prin maneca de la bluza...Cand iti sprijini capul in mana, ca na' te gandesti dai playbig grin. Ai grija cu colegii paraciosi.
Bafta>big grin

| Angelsergiuboy a răspuns:

Sunt N modalitati

cea mai usoara modalitate

invatand

| bibicu0552 a răspuns:

Scrie pe banca. Scrie pe o foaie bag-o in coperta transparenta unui alt caier i roga profesorul sa te lase sa tii caietul pentru a scrie mai bine. Daca e vorba sa copiezi de la altcineva fa-te ca-i ceri un pix, iar cand te duci la banca lui sa-l iei arunci o privire in foaia lui de lucru. Sau daca profesorul nu este atat de atnt pune caietul jos(nu o sa se uite la picioarele tale. Ia-ti un hanorac cu buzunare unde sa-ti bagi copiutele. daca ai spatiul acela intre primul strat de lemn al bancii si picioare baga-l acolo si fa-te ca tii foaia de lucru pe picioare (Nu uita sa pui ceva in lateral sa nu vada). Baga-ti copiutele in tenesi/adidasi/cizme. Caietul sub fund si te,, cracanezi'' ca sa citesti. Daca vrei sa copiezi cu colegul de banca faceti schimb de lucrari(grija sa nu va vada-va imprumutati o ciorna de ex) si va completati fiecare cu ce a stiut.Ai grija cu copiatul de la colegi-vorbeste mai intai cu ei sa stie ca vrei sa copiezi de la ei/cu ei.

eu asa fac si am luat mereu note mari sper sa te ajute ...succeswinking

| NuConteazaNumeleee a răspuns:

Eu scriu cu creionul pe banca si pun peste caietul/hartialaughingbig grin
Si se ia si foarte usor dupa aia cu radierawhistling
Incearca numa...merge 100%hee hee

| vegas08 a răspuns:

Depinde de indeminarea pe care o ai. iata un link cu o fituica beton;) sper sa te ajute.
http://www.youtube.com/watch?v=dS5jh8SzgVk
funda? :D

| Distrugatorul32 a răspuns:

Cea mai buna idee este sa iti pui caietul deschis in ghiozdan in pauza. Dupa ce l-ai pus ii ceri voie profesorului sau te prefaci ca ca iei o sticla de apa din ghiozdan ca sa bei apa eu asa am facut si am copiat frumoslaughing))).Sau te prefaci ca ai pierdut ceva din ghiozdan si te uiti la caiet si copiezihappy.

| Ioana_Moldovan_2001 a răspuns:

Puneti fituica sub fund dar trebuie sa ai penita

| Ștefan_Andreea_1996_RSce a răspuns:

Cel mai eficient e sa iti faci o fituica mica, si sa o lipesti pe o parte a radierei, iar cand profesorul se plimba printre banci, invarti radiera pe cealalta parte.
Sau fituicile in penar, cea mai simpla. Mie tot timpul imi iese asta.
Sau poti sa iti faci o fituica si sa o bagi intr-un pix transparent (merge, am incercat)