| deutza254 a întrebat:

Cum se caracterizeasa apcisul la masea?

3 răspunsuri:
| Bee123 a răspuns:

Abcesul dentar este o infectie la baza dintelui, manifestata printr-o tumefactie (umflatura) care deformeaza regiunea in care este localizat. Tesutul care acopera portiunea inflamata - de regula stratul extern al gingiei- este rosu, congestionat si tensionat.
Frecvent, din resturile de hrana se formeaza bacterii care exista in placa dentara. Aceste resturi, in combinatie cu saliva, se lipesc pe dinti si ii ataca. Daca placa dentara nu este indepartata in mod regulat si corect prin perierea dintilor si folosirea atei dentare, bacteriile se inmultesc si patrund prin tesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzand abcesul dentar.

Primele semne si simptome ale unui abces dentar?

Primele simptome ale unui abces sunt senzatia de disconfort in timpul vorbirii si al masticatiei si durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci cand regiunea este palpata. Daca dintele nu este tratat, starea pacientului se degradeaza, aparand si alte simptome precum febra insotita de frisoane, gust neplacut, respiratie urat mirositoare, oboseala fizica, dureri de cap pana la modificarea formei obrazului sau a zonei corespunzatoare dintelui afectat si scurgerea de sange si puroi din abces.

Exista 3 tipuri de abces dentar:

Abces gingival: - abcesul este doar in tesutul gingiei si nu afecteaza dintele sau ligamentul periodontal.
Abcesul periodontal: acest abces porneste din structura de suport a osului dintelui.
Abcesul periapical: acest abces este localizat in pulpa moale a dintelui


Pe masura ce infectia se raspandeste, pulpa dentara este distrusa si osul maxilar incepe sa fie afectat. Pe perioada in care infectia se instaleaza la nivelul maxilarului este posibil ca durerile sa scada in intensitate, insa situatia se agraveaza, nu se amelioreaza. Diminuarea durerii se explica prin faptul ca, odata cu dizolvarea maxilarului, se produce si o deteriorare a nervului din regiunea aferenta, deteriorare care poate duce la moartea nervului. Distrugerea treptata a maxilarului impiedica mentinerea fixa a dintelui in alveola dentara, cauzand pierderea acestuia.
Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi si in alte zone ale organismului, punand in pericol viata pacientului.
Cauzele unui abces dentar sunt de natura diversa, insa de cele mai multe ori, aparitia lui este pricinuita de o carie netratata sau de un traumatism.

Ce trebuie sa fac daca am simptomele unui abces dentar?


Orice persoana care are simptomele unui abces dentar trebuie sa vada un dentist. Abcesele dentare sunt usor de diagnosticat de un medic specialist. Persoanele care au probleme de inghitire sau de respiratie, ar trebui sa se duca direct la departamentul de urgenta la cel mai apropiat spital.

Daca nu poti sa ajungi imediat la dentist, poti sa mergi la medicul de familie. Acesta din urma nu iti poate trata durerea, dar iti poate prescrie medicamente si te poate sfatui cum sa te ingrijesti si cum sa scapi momentan de durere.

Tratamentul unui abces dentar.

Tratamentul abcesului dentar aplicat in aceste situatii este facut de catre un medic dentist care va recomanda administrarea de antibiotice si va perfora putin zona tumefiata astfel incat infectia sa poata fi drenata si puroiul eliminat. Daca infectia este intr-o stare mai avansata, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate. In cazul in care a fost afectata zona interioara a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit sa trateze canalul dintelui pentru a scoate tesutul infectat. In situatiile in care infectia a distrus foarte mult pulpa dentara, dintele trebuie extras.

Pentru a reduce durerile si a preveni tumefierea fetei se recomanda aplicarea unor comprese reci (cu gheata) la nivelul obrazului si evitarea caldurii. De asemenea, pacientul poate administra medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, asa cum sunt calmantele sau medicamentele care reduc tumefierea, precum si antifebrile atunci cand este cazul (de exemplu, ibuprofen pentru reducerea tumefierii, paracetamol pentru starile febrile). Totusi, pacientul nu trebuie sa recurga la tratamentul abcesului dentar la domiciliu decat atunci cand este in imposibilitatea de a se prezenta imediat cum a detectat simptomele, la medicul specialist.
Analgezicele pot ajuta la reducerea durerii pana la tratament. Este important sa tii cont de toate informatiile de pe ambalaj. Ele iti amelioreaza durerea pe moment, dar nu poate inlocui vizita la dentist.

Aspirina, Ibuprofenul, Paracetamol sunt cateva dintre analgezicele care te pot ajuta la tratarea abcesului dentar. Totusi, ibuprofenul este contraindicat persoanelor astmatice, celor care sufera de ulcer de stomac iar aspirina nu se administreaza copiilor sub 16 ani sau gravidelor.

Cum pot preveni abcesul dentar?

Abcesul dentar poate fi prevenit printr-o igiena orala corespunzatoare, care sa preintampine aparitia placii bacteriene, precum si printr-o alimentatie sanatoasa, saraca in grasimi, zaharuri, sodiu. Dieta sanatoasa mentine gingiile sanatoase si previne aparitia cariilor care, netratate, duc ulterior la aparitia unui abces. In cazul in care dintele sufera lovituri, adresati-va imediat medicului dentist.

Ca si in cazul prevenirii altor boli ce pot aparea in cavitatea bucala, controlul periodic este obligatoriu.

| adee_8962 a răspuns:

Se manifestata printr-o tumefactie (umflatura) care deformeaza regiunea in care este localizat.
Primele simptome ale unui abces sunt senzatia de disconfort in timpul vorbirii si al masticatiei si durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci cand regiunea este palpata. Daca dintele nu este tratat, starea pacientului se degradeaza, aparand si alte simptome precum febra insotita de frisoane, gust neplacut, respiratie urat mirositoare, oboseala fizica, dureri de cap pana la modificarea formei obrazului sau a zonei corespunzatoare dintelui afectat si scurgerea de sange si puroi din abces.

| claudia11111 a răspuns:

O inflamatie care are puroi


o poti elimina spargand-o cu un ac si curatand cu betisoare cu vata


fundita happy

Întrebări similare