Da,dar parca nu-s dispusa sa invat atat de mult, atatia ani. Dar ma enerveaza faptul ca in acelasi timp numai despre medicina cred ca intr-adevar este de viitor [bolnavi vor fi intotdeauna]. De viitor din punctul meu de vedere, adica dintre ce as putea eu face.
BruneTTe, in primul rand te felicit pentru promovarea examenului de bacalaureat. Si l-ai promovat cu o medie frumoasa. Indiferent care va fi alegerea ta pentru facultate, eu iti doresc mult succes!
Pentru medicina trebuie sa fii hotarata, nu sa dai in spate pe ultima suta de metri. Ori esti hotarata si te duci, ori la revedere. Nu e orice fel de facultate medicina.
Buna!
Interesanta "povestea" ta.In primul rand felicitari pentru faptul ca ai reusit sa intri la medicina, sa depasesti teama de necunoscut.Mult succes la examene si in cariera de doctor.In al doilea rand, vreau sa iti spun ca si eu vreau sa dau la medicina.In prezent sunt student la asistenta medicala generala cand am intrat in practica am descoperit ce inseamna sa faci diferenta intre viata si moarte, sa fii la locul potrivit.De atunci am invatat ce inseamna a fi"doctor". Sunt multe lucruri ce m-au impresionat in practica DAR mie teama totusi de facultatea de medicina, mie teama ca nu am sa faec fata...
Ce crezi? Multumesc anticipat!
Pai in facultatea de medicina nu ai cum sa,, treci ca boul,, poate te referi sa spunem ca intrii si facultate iar cand dai examenul de final esti varza, toata lumea care face medicina o face calumea daca nu stii, ok pe planul 2, bacul nu conteaza, se da examen de admitere la orice facultate de medicina de pe planeta, nota 8, 50 e o nota buna ce sa zic, ma rog eu cunosc oameni care au avut peste 9 si nu au intrat, dar atunci era altceva, acum se accepta mai usor avand in vedere ca exista licee in tara care au avut promovabilitate 0 deci na, pe planul 3 tu precizezi aculo despre unii care e vai de capul lor, iar tu precizezi capacitatea ta maxima e de 8, 50 nu e rau deloc dar nici foarte bine iar cel mai important acum vine.Cei care vor sa intre la medicina se hotarasc de pe clasa X, XI, nu te lasi asa pe ultima suta de metri.Eu crec ca oricine cine are ambitie si cap poate sa intre si cine vrea cu adevarat sa ajute oamenii si nu doreste bani
Felicitari! Si eu imi doresc foarte mult sa dau la medicina si as vrea sa te intreb cateva lucruri. In primul rand, cum a fost examenul de admitere? A fost foarte greu? Cum e la inceput? Ai foarte mult de invatat? Ai facut practica? Sunt destul de multe intrebari dar as aprecia enorm daca mi-ai raspunde la ele.
Chiar acum invat pentru un examen (la biochimie, e cam greut). :-s
pe cel de la anatomie l-am dat, am luat 10. A fost simplu. A fost o parte scrisa (extragi 3 subiecte) si o parte constituita de practic.Adica erau 2 cadavre: unul cu fata, altul cu spatele si 20 de stegulete infipte si noi trebuia sa scriem in ce anume e infipt steguletul. Cine nu lua cel putin 5 la practic,nu intra in examenul propriu zis.
In fine. Ai intrebat de admitere. Pai greu nu e a fost,dar nici usor. Trebuie sa stii bine biologia de clasa a XI-a si sa lucrezi pe grilele facultatii tale de medicina (cartea de grile o gasesti pe la secretariat,cred ). Daca stii materia,stii sa le rezolvi. Sunt cu raspuns multiplu, ceea ce e secant.
Chimia pentru mine a fost mai grea pentru ca ce faceam noi la scoala era un mic copil fata de ce era in cartea de admitere dar am facut exercitii (mama e profa de asa ceva, ma rog, pe aproape si m-a putut ajuta) si a fost bine.
Te sfatuiesc sa iei ore (meditatii) ca sa fii sigura ca esti ok si cu chimia. La bio nu-i stres, inveti singura.
Au fost 20 de intrebari din chimie si 70 de biologie (sper sa nu ma insel :-s ). Daca faceai biologia impecabil, treceai.
La facultate...nu e asa cum spun toti "vaaaaaaaai, nu ai nici macar 5 minute timp liber, inveti non stop!". Prostii. Si pe mine m-au speriat comentariile alea si imi venea sa imi dau cu capul de pereti numai gandindu-ma ca nu as avea timp liber.
Eu ca sa fiu sincera, am invatat numai strictul necesar in timpul anului ( in cazul in care la vreo materie ne dadea vreun test sau ceva) dar restul l-am invatat acum in sesiune numai (o saptamana si de invatat intensiv de dimineata pana seara)si uite ca am luat 10-le. ( ma refer la anatomie, ca numai acolo am dat examen deocamdata). Deci nu e dracul atat de negru. Timp sa rasufli ai chiar mai mult decat ai nevoie,parerea mea
Bine,acum, in luna asta de sesiune, chiar si in vacanta de Craciun am mai invatat. Si nu prea am timp liber. Dar trece.
Practica, adica la cadavre, faci (cel putin noi am facut) chiar din prima ora de anatomie, in sensul ca ne-a dus la cadavre. De prin ora a 2-a s-a inceput disectia. Mirosul e deranjant dar te obisnuiesti (daca stai f aproape de el iti lacrimeaza ochii). Dar se lasa geamurile deschise si e mai bine. Inghetam dar macar nu lesinam de miros
Iti dai seama, iarna ...cu geamurile deschise. Genial.
Si na,fiecare cum vrea. Daca vrei,mergi la cadavru,daca nu,nu. Daca mergi,o sa si stii ceva,daca nu,nu prea. Ai inteles ideea.
Tin sa mentionez neaparat ca depinde FOARTE MULT de ce profesor ai. De exemplu, eu la anatomie am un super prof care isi da silinta si desi e medic mare, nu lipseste niciodata de la cursuri, e mereu punctual, ne prezinta cursurile in format Power Point, cu poze multe, ne explica, ne prezinta si cazuri clinice ( ce a mai operat el - tot asa, cu poze). Si asta ne ajuta enorm. Pt examen am avut de invatat 2 caiete juma (de scris puric-scriu f mic... deci vreo...3-4 caiete de scris normal ). Dar a trebuit sa invatam fix cum ne-a spus el. Si asta a fost bine ca daca trebuia sa invatam noi de prin surse gen cartea x, articolu y de pe nu stiu unde..nu stiu cine mai invata.
Sper ca se intelege ceva din ce am scris aici. Eh, intelegi tu. Daca mai vrei sa stii ceva, intreaba-ma.
A,si cica e in discutii ca de anul asta sa bage si fizica in admitere. Adica o sa fie si mai greu.
Totul a plecat de cand se dadea numai biologie si toata lumea tocea. Si asa intra tot prostu` la medicina si profesorii se luau de cap.
Pe urma ce si-au zis? Hai sa ii departajam cumva. "Bagam chimia". Ca aia mai necesita si creier.
Si nu inteleg de ce vor sa bage acum si fizica. O sa intre numai aia care chiar sunt pasionati de asta. Am vazut ca tu esti la uman. O sa-ti fie greu. Transfera-te la alt profil unde o sa faci toate astea 3 materiile calumea. + sa iei ore.
Altfel, lucrand singurica acasa. mai greu. Nici nu imi inchipui cum o fi fizica daca chimia e asa aiurea ( in cartile de admitere). Nu vreau sa te sperii dar is multe probleme idioate adica puse numa asa, sa fie. Pana le iei si le intelegi pe fiecare si inveti sute de structuri faci cu nervii.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns. E mai bine sa afli cum e realitatea de la cineva care chiar este la medicina si de accea te-am intrebat pe tine. Eu sunt la profil de uman pentru ca nu ma atrage deloc matematica, iar la stiinte daca merg voi da bac la matematica.Stiu ca nu imi trebuie media de la bac, ci doar sa il trec, dar deja cred am pierdut destul de mult din matematica si imi va fi greu, chiar daca la stiinte e matematica de tip 2. Chiar nu stiu ce sa fac...Acum sunt in clasa a X-a si poate as mai avea timp de un transfer, dar nu stiu ce sa zic...Eu am zis ca voi face mediitatii la chimie incepand cu clasa a XI-a, iar in clasa a XII-a voi continua cu chimia si incep biologia. Nu stiam ca vor sa bage si fizica. Eu stiam ca admiterea cuprinde 100 de grile cu 60 intrebari de anatomie si 40 de chimie organica. Chimia organica imi place foarte mult si am auzit ca ce fac acum in clasa a X-a imi va trebui la admitere. Stiu ca ai zis ca ce se face la scoala e mic copil avand in vedere ca eu sunt si la uman dar profa noastra chiar isi da silinta pentru ca zice ca nu se stie si poate ne hotaram pe medicina( dar la ce colegi am nu ii vad mergand acolo).
Cat despre chestia cu cadavrele, m-am obisnuit cu ideea ca voi sta langa ele deoarece imi era frica de asa ceva. Pana la urma trebuie sa interactionez cu ele caci altfel, cum ai zis si tu, nu voi sti nimic si pana la urma pentru asta e practica. Verisoara mea e la farmacie si ea face practica pe soricei de laborator. E in anul 3. Imi era putin frica si de ce mai auzeam : ca voi avea carti cu sute de pagini de invatat, ca voi invata non stop...dar daca zici ca nu este asa, m-am mai linistit. Oricum mie nu imi este teama de invatat, dar vreau sa am note cat mai mari pentru ca eu cred ca medicina nu e facultatea aia unde trebuie sa treci doar cu 5 si gata. Asta inseamna ca treci prin ea degeaba.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns si iti urez spor la invatat acum ca esti in sesiune. A, apropo! Cate examene ai de dat? Asta e ultima intrebare pe care o pun. Sper....Eu sunt doar foarte curioasa acum pentru ca sunt constienta ca ma asteapta 2 ani foarte grei, dar sper ca voi trece cu bine de ei. Multumesc inca o data!
Pai in mod normal sunt mai multe examene. Dar eu am doar 3 (pentru ca am doar 3 materii importante acum,in semestrul I) : anatomie,biochimie si biologie celulara. La astea se da examen. Mai sunt altele precum: biologie, prim ajutor (facem in spital), engleza unde verificarea semestriala se face sub forma de colocviu.
Din semestrul doi vine greul. Se mai adauga materii gen:biofizica (curs+practic), fiziologie. Dar se si iau materii precum: biologia, biologia celulara, prim ajutor... pe astea din sem II nu le mai facem.
Depinde de cum a fost pus orarul. Eu am acum materiile usoare si in sem II pe cele grele, alte grupe de studenti invers.
In primul rand felicitari pentru rezultat. Ai o nota mare fata de restul! Eu sunt un caz asemanator cu tine. Da e greu. Orice e greu! Dar trebuie sa te gandesti ca si tu avansezi. Sigur ai muncit mai mult dupa examenul de admitere din clasa a9a. La liceu sigur ai fost mai buna, pentru ca ti s-a cerut mai mult. Daca te pasioneaza si e ceea ce doresti sa faci eu zic sa mergi la medicina. Nu poti alege o facultate la intamplare doar ca sa faci una. Ne vom petrece restul zilelor noastre cel mai mult la munca. Trebuie sa ne pasioneze si sa ne inspire ceea ce facem! Ai putea alege stomatologie. Sunt numai 6, pecand daca alegi medicina generala cu tot cu rezidentiat si cu stagiatura se ajunge la aproape 13 ani si iti va fi greu sa alegi intre familie si munca! Poate vei ceda! E bine ca iti sti limitele, dar poate poti mai mult. Cere sfaturi parintilor si doctorilor, celor care practica aceasta meserie! Medicul are o meserie grea si daca esti ambitioasa si pasionata vei reusi! Bafta! Si sa iei decizia cea buna pentru tine!
Si eu as vrea sa dau la medicina dar iti iei mai bine inima in dinti intri la facultate si nu iesi afara 36h din 24h pe zi ca sa petreci sau sa stai cu baietii nu spun sa fiii izolata dar sa te apuci de invatat daca vrei sa ai un viitor bun eu spun sa dai oricum este destul de buna media la bac altii siar fi dorit 6!
Ma bucur pentru tine si pentru curajul tau. Si eu am fost in aceeasi siutatie, m-am pregatit pentru medicina, si cu 2-3 saptamani inainte de admitere m-am razgandit din aceleasi motive ca ale tale, gen prea multi ani, fara timp liber si foarte greu. Acum sunt la o facultate care spre dezamagirea mea nu imi place deloc, m-am gandit totusi sa ma reapuc de grilele de la medicina si sa dau acum in vara, nu are rost sa fac ceva ce nu imi place si nu cred ca imi asigura un viitor. Dar nici acum nu sunt foarte hotarata, am pierdut deja un an + ca nu sunt genul care sa ma implic in tot felul de activitati, sunt oarecum mai timida si nu stiu cum va fi la medicina. Cu toate astea, imi doresc, asta a fost visul meu de cand eram mica, imi place mult anatomia, cu chimia ma descurc cat de cat. Poate tu care deja esti la medicina imi poti da un sfat. :*
Sfatul meu este sa mergi totusi la medicina.
Si mie imi era frica dar uite ca ma descurc. Plus ca,repet,nu e asa cum se spune. Intr-adevar trebuie sa inveti dar pentru un elev care a invatat si in liceu si scoala generala pentru fiecare materie in parte, si aici, la medicina, e exact la fel.
Ti se preda ceva, acasa inveti.
Cred ca ai citit din ce-am scris inainte. Acolo am mentionat ca in primul semestru am tras de timp si nu am invatat altceva decat pentru partialele de la anatomie si mi-a fost greu in sesiune sa invat integral toate celelalte materii. Dar tot am reusit sa iau note peste 8. Deci nu e dracul atat de negru.
Da-ti seama cat de in regula e daca inveti la timp.
Persoanele care spun ca "vaaaaaaaaai, nu o sa poti invata, e prea mult" sunt persoane care nu au pus mana calumea pe carte sa invete si normal ca au parerea asta. Daca esti obisnuit sa inveti, e ok.
Nici eu nu sunt convinsa 100% ca asta vreau sa fac mai departe dar m-am gandit asa: "ce altceva imi place?". Raspunsul a fost "nimic". . Deci sunt bine aici, la medicina.
painkilleeer întreabă: