| Anonim203 a întrebat:

Heyyy
Am mare nevoie de ajutorcrying((
Este pentru prima data si nu am nicio ideecrying(
Trebuie sa demonstrez ca "Salcamul de Stefan Octavian Iosif"apartine operei lirice...

Nu am nicio idee ce sa fac...

Va rog mult...

Poezia...:
"Priveghiuri lungi de toamnă. În sfeşnic lumânarea
Se luptă-n întuneric, tot scăpătându-şi zarea,
Precum se luptă somnul cu jalea ce te-apasă
În liniştea ploioasă…

Deodată triste glasuri sporesc mocnita jale,
Bat fâlfâiri greoaie deasupra casei tale…
Se face iar tăcere… — şi te străbat fiorii:
Ne lasă şi cocorii!

"Fugiţi, fugiţi departe, întârziate stoluri,
Să nu v-apuce-n câmpuri îngheţul de la poluri!…"
Suspină trist în urmă, foşnindu-şi frunza moartă,
Salcâmul de la poartă…"

Răspuns Câştigător
| Libelle a răspuns:

Putin ajutor
Din moment de ti s-a dat de argumentat, banuiesc ca esti undeva pe a 7-a, a8-a,ca in a9-a ar fi exclus sa nu stii.
Trebuie sa ai cateva notiuni-definitia genului liric,trasaturile genului,definitia descrierii,cunoasterea figurilor de stil,a eului liric si a elementelor de versificatie.Le stii? Daca nu,cauta-le, ai apoi apuca-te de lucru. Daca da, incepi cam asa:
Opera Salcamul de St.O Iosif apartine genului liric deoarece gandurile idiele si sentimentele poetului sunt exp.in mod direct prin intermediul eului liric.Acesta isi face simtita prezenta prin intermediul verbului "ne lasa"la pers I plural.(asta a fost baza argumentarii)
-tii cont apoi de prezenta adresarii directe, si scrii:In text poetul se adreseaza direct cititorului folosind verbe si pronume la pers a 2-a(le cauti si dai exemple)
-titlul,scrii semnificatia titlului(ca din titlu reiese tema poeziei-natura,ca este dat de un subst comun simplu, articulat, nr singular si ca este prezent 1 singura data pe parcursul operei)
--mentionezi de existenta figurilor de stil...vezi ca ai epitet personificator,epitet si personificare,o metafora la inceput,inversiune.-daca nu stii ce sunt, repet, cauti definitii si le inveti(numai cu astea o sa lucrezi).
-poezi are 3 catrene, la fiecare ultimul vers este mai scurt.Comentezi fiecare strofa in parte...in prima este facuta descrierea spatiului si senzatiei, ina 2-a intervine actiunea si in ultima salcamu se adreseaza folosind imperativul"fugiti''pasarilor si indemnandu-le sprea a se indeparta.
Starea predominanta este tristetea,atmosfera ploioasa,de toamna.
Adaugi la sfarsit elemente de versificatie,rima, masura, ritm...si atat, pentru nivelul asta.

11 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

ACUM, pe blog este o intreaga discutie referitor la temele pe TPU! Te rog sa intri si sa citesti parerea userilor si a adminilor referitor la asta! Si mai discutam dupa aia!

Elianna
| Elianna a răspuns:

Pentru toti cei care ati raspuns la aceasta intrebare tema : @Dedegs, @giorgiana 14, @0Hey0, @Sininen, @Nicol_8267, kate_3254:o veste proasta! De saptamana viitoare se preconizeaza sa se introduca sanctiuni pentru userii care raspund la teme,si anume retrogradarea la nivelul de junior pentru o perioada de timp care se va stabili,si alte restrictii! De ce naiba nu va abtineti? Nu-l ajutati cu nimic pe puturos,din contra, ii stimulati lenea! Si el trebuie sa capete deprinderea de a cauta pe net si de a se informa. Nu trebuie sa-i dati mura in gura!
Si-n plus de asta, intrebarea o sa fie stearsa si voi veti pierde punctele de la raspunsuri si fundita(cine o va primi!).

| Libelle a răspuns (pentru Elianna):

Elianna,da,de acord.Nu ajuta cu nimic sa primeasca un raspuns mura-n gura si apoi sa-l treaca pe caiet si asa a facut tema!
Dar eu personal,i-am prezentat facand o combinatie de pe opera/general la argumentare,nu neaparat ca i-am facut un comentariu(am scris cu "-",ceea ce intr-o demonstratie la literatura nu se face,deci nu poate sa treaca aia pe caiet, trebuie sa dezvolte). Ideea e ca vreau sa retina idei care sa o ajute mereu, nu de data asta. Daca nu o face...problema ei.Asta pentru ca mi-ai dat stupid.

Răspuns utilizator avertizat
| DakotaRoyse a răspuns:

Păi începi şi tu.
Opera (scrii titlu, poetu') face parte din genul liric pentru că este o pozie (scrii definiţia poeziei). Are elemente de versificaţie (adică scrii acolo ce rimă, ce ritm şi care e măsura versurilor). Conţine figuri de stil precum... (înşirui ce găseşti în poezie şi dai exemple).
Ceva de genul. Eventual la sfârşit scrii acolo că vezi doamne, exprimă nu ştiu ce şi e o importantă piesă pentru literatura românească.
Dezvolţi şi înverzeşti, să-ţi iasă acolo o demonstraţie artistică.

| georgiana14 a răspuns:

Poezia salcamul de stefan octavian iosif apartine genului liric deoarece autorul isi exprima in mod direct cu ajutorul personajelor care participa la actiune, poezia este scrisa in versuri, are rime si strofe, autorul descrie venirea toamnei usor usor. Poeziia este descrisa poetic, fiind descris genul liric si frunzele ce cad si neaua ce viine, aceast text apartine genului liric... funda?

| kate_3254 a răspuns:

1.pentru ca sunt prezente imagini artistice(dai exemplu)
2.prezenta eului liric(vb la pers 1 si 2, pronume la pers 1 si 2)
3.prezenta subiectivitatii
4.figuri de stil
5.autor subiectiv.

| Nicole_8267 a răspuns:

Poezia "salcimul" de stefan octavian iosif,apartine genului liric fiind ca remarcam pe text exprimarea sentimentelor trairelor "Fugiti,fugit departe intirziate stoluri",remarcat un limbaj foarte viu colorat (cu metafore, epitete) "Precum se lupta somnul pe jalea ce te-apasa", mai remarcam exprimarea directa a sentimentelor... sper ca te-am ajutat

| Dedegs a răspuns:

Apartine genului liric pentru ca e poezie! fundita?

| 0Hey0 a răspuns:

Pai spui ca apare eul liric (vocea poetului),apar figuri de stil, spui ce rima are poezia, spui ce e opera lirica
funda?

| Anonim203 explică:

@Elianna eu nu am nicio idee cum trebuie sa fac! Da, este adevarat sunt in a7-a dar eu, anul trecut nu am putut merge la scoala(am fost la spital) Si aceste lucruri le-a predat profa in perioada cand nu am fost si nu am nicio idee.Am vrut doar niste idei, alea-alea, sa vad ce ar trebui sa scriu! Si sa stii ca nu a fost frumos ca ai dat "stupid" tuturor celor care m-au ajutat!

Pt ceilalti: multumesc muultbig hug am inteles cam ce ar trebui sa scriubig grin :*