Păi o să ai 2 tipuri de compuneri.
Una care se bazează pe text, alta imaginativă.
La prima vei avea să demonstrezi că aparține unui gen, probabil, și ca să obții punctaj maxim trebuie să știi caracteristicile genului respectiv, sau ce ți-o cere acolo și să aplici pe text, DOAR PE TEXT! dacă zici la general nu vei lua puncte. adică să dai exemple la fiecare caracteristică o structură din text.
Cea imaginativă e mai ușoară, zic eu, trebuie să ai grijă să sune bine și să aibă logică ![]()
Toti ceilalti invata ca robotii pagini intregi.
adica:
-poemul
-balada
-nuvela
-basmul
-naratiunea
-romanul
-schita
-doina
-pastelul
-fabula
-s.a.m.d.
eu unul am preferat sa nu invat asta. adica am invatat sa demonstrez ca textul apartine genului:epic/liric.
Deoarece:... si spun cateva caracteristici
adaug cateva figuri de stil+ comentat.
adaug cateva imagini artistice+comenta
Spun ce sugereaza titlul
Spun despre Strofe
Si apoi din nou, deoarece este o opera... autorul...
poezia (sau ce este) ''numele ei'', de __autor__, Este o opera epica/lirica. e bine? adica mi-a sugerat dirigu' asta. Fiind profesor de romana.
Buna!
In primul rand nu trebuie sa te panichezi, este doar un examen, vei avea sansa sa mai treci prin astfel de teste in viata si poate chiar mai importante.
O sa iti spun din punctul meu de vedere ce trebuie sa contina un text, eu am dat anul trecut si m-am descurcat destul de bine.
Cel mai important este sa atingi toate cerintele din josul paginii, o sa ai 2 compuneri, una ce SIGUR se leaga de text, la partea I si a doua care intotdeauna va fi de creatie, de obicei descrieri sau naratiuni.
Ce trebuie sa faci tu? In primul rand nu depasi randurile cerute, cauta sa te incadrezi, dar nici mai putine sa nu fie!
In al doilea rand trebuie sa fi atent la exprimari, aspect atat al incadrarii in pagina dar si caligrafie, nu obosi prin scriere, nu "bate campii" si mai ales incearca sa atingi toate punctele cerute.
Daca ai text argumentativ, la argumente te poti ajuta de intamplarile din lectiile studiate la clasa, nu arunca argumente doar ca sa fie, dezvolta cat mai mult si cat mai pe inteles pentru a se intelege exact ce ai gandit.
Daca ai demonstratie pe text la prima vedere, la fel DEZVOLTA cat poti tu de mult o caracteristica, incearca sa alegi doar 2-3 caracteristici, nu insira aiurea fara aplicare pe text, astfel nu ai sa primesti punctaj maxim.
La cea de creatie este foarte usor, incearca sa devii cat mai sensibil si sa impresionezi prin fraze, si nu propozitii simple!
Bafta multa, nu este atat de rau, crede-ma, cand o sa fi acolo, o sa ti se para joaca de copii!
luky13 întreabă: