| Albo_Alex_1978 a întrebat:

vreau sa stiu daca pentru sistemul audio(BASS) a unei masini conteaza calitatea casetofonului sau calitatea boxelor.

1 răspuns:
| OldSoul a răspuns:

Ambele conteaza.
Dar pentru inceput e bine sa te asiguri ca ai un player(casetofon) bun. Degeaba ai tu boxe de calitate daca playerul este unul slab.

Uite eu de exemplu, pe aceeasi masina cu difuzoare de fabrica, am un bass decent. Bine, nici nu sunt genul sa merg cu volumul la maxim, dar chiar si asa, cu timpul am tot inlocuit unele playere, si in functie de pret si de "nume" asa si calitatea.
Bine, acum ce e drept am avut si unele surprize placute, si acum am o chinezarie pe undeva prin garaj care in ciuda asteptarilor, are un bass "De rupe".
Ca tot e vorba despre playere, anul acesta un prieten si-a inlocuit boxele la masina deoarece se plangea de calitatea sunetului, le-a inlocuit, problema acceasi, a lasat si reglajele neatinse, tot degeaba, cand m-am intalnit cu el, am aruncat o scurta privire la player, era o "petarda" de 100-150 de lei noua. I-am spus ca nu ai la ce sa te astepti de la asemenea player, in momentul urmator am plecat la un magazin de car audio, si-a luat un player decent (300 de lei) in 5 minute era montat si reglat, ii zic, hai sa vedem daca am avut dreptate, daca nu il returnam, bagam stick-ul, dam play, ce sa vezi? Calitatea s-a imbunatatit considerabil.

In general nu o sa mearga nici boxe proaste cu player bun, si nici boxe bune cu player prost. Trebuie totusi sa existe un echilibru.
Dar cel mai adesea difuzoarele de fabrica fac fata si la playerele din zilele noastre, desigur, asta daca sunt in stare decenta.

Acum desigur, poti avea si cel mai scump player, daca il folosesti cu modulator, iarasi va avea calitatea de suferit.

Si desigur, de spuneam de echilibru, poti sa ai si player bun, si boxe bune, daca boxele sunt mult peste puterea playerului iar vor aparea "probleme".
Uite, eu de exemplu in momentul de fata am un Alpine in masina cu difuzoarele originale, totul bine. Problema e ca mi-am achizitionat niste Vibe-uri, iar ele sunt peste puterea playerului, si uite asa am ceva distorsiuni daca le leg direct la player. Deci voi fi nevoit sa folosesc un amplificator.

Cam asta e povestea, sper ca ai inteles, ca trebuie un echilibru constant intre player/amplificator si boxe.
Daca ai player ce distribuie 40w rms, trebuie sa ai boxe de aproximativ 40w rms, daca exista diferente semnificative, mai mereu ceva va fi suprasolicitat si exista posibilitatea ca veriga mai slaba sa cedeze.
Daca alegi sa investesti doar intr-o extrema, cel mai adesea vor aparea probleme, chiar daca la inceput pare totul bine, poti avea surprize neplacute in timp.