Creste in copac.
http://shalomshalom.files.wordpress.com/2008/09/planta-kiwi.jpg
Kiwi este fructul comestibil al plantelor Actinidia chinensis şi Actinidia deliciosa din Asia. Denimirea chinezească este Yang Tao (mura sau strugurele gastei). Cunoscut original sub denumirea de „agrişe chinezeşti".
Istoria "europeană" a fructului a început în Valea Ghang Kiang, din Sud-Estul Chinei, de unde în anul 1847 un membru al Societăţii Regale de Horticultură din Marea Britanie a trimis primele seminţe în afara graniţelor ţării de origine. În 1906 a fost plantată şi în Noua Zeelandă unde a rodit prima dată în 1910. Aici fructul a fost "rebotezat" cu numele de astăzi, după numele păsării naţionale, probabil datorită asemănării ca formă şi culoare. Astăzi kiwi se cultivă în Noua Zeelandă, SUA, Italia, Japonia, Franţa, Grecia, Spania, Australia şi Chile.
În pădurile din care este originară, planta care face kiwi (Actinidia chinesis) poate fi descrisă ca un arbust cu viţe lungi, viguroase şi lemnoase, asemănătoare lianelor, cu aspect de arbust căţărător. Adesea un astfel de arbust acoperă o zonă de 3-4, 5 m lăţime, 5-7 m lungime şi 2, 7-3, 6 m înălţime. De aceea, atunci când este cultivată, planta are nevoie absolută de un spalier. În câmp, planta se cultivă pe araci înalţi de 1, 7-2 m, legaţi între ei cu sârmă.
Fructul are o formă ovaloidă, de mărimea unui măr mijlociu (7-10 cm lungime şi o greutate de circa 80-100 g), cu miezul verde, cărnos, acrişor. Coaja verde-maronie pufoasă (acoperită cu perişori aspri), nu este comestibilă. Pulpa fructului este cărnoasă, de culoare verde, cu seminţe mici, viabile, dispuse circular către interiorul fructului. Planta de kiwi este foarte sensibilă la ger şi la vânt, preferând solurile umede, umbroase şi puţin calcaroase.
După recoltare, depozitarea acestor fructe se face în încăperi curate, uscate şi fără infestie, în lăzi stivuite şi asezate pe grătare, la o temperatură de 12°C şi o umiditate relativă a aerului de 85-90%. În aceste condiţii ele pot fi păstrate o perioadă de circa 2-5 săptămâni.
Printr-un Grant de Cercetare, finanţat de Academia Română, Facultatea de Horticultură din Universitatea de Ştiinte Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, având ca director de grant pe Stănică Florin, a întreprins o cercetare cu titlul Selecţia unor elite hibride de kiwi (Actinidia arguta) şi înmulţirea rapidă a acestora în vederea omologării şi introducerii în cultură în România.Kiwi este fructul cu cele mai multe substanţe nutritive din categoria fructelor importante. Kiwi conţine mai multă vitamină C decât o portocală. Kiwi conţine o gamă largă de substanţe nutritive:
Luteină, o substanţă care este apreciată din ce în ce mai mult pentru eficacitatea ei în reducerea riscului de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă şi în prevenirea cataractei. Kiwi e considerat a fi, după porumb, fructul cu cea mai bogată sursă de luteină.
toate tipurile de fibră care protejează împotriva bolilor de inimă, a diabetului, cancerului etc.
cupru - mineral cu rol vital în procesul de creştere a copiilor pentru că ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului şi la construirea sistemului imunitar.
potasiu - mai mult decât bananele. Potasiul ajută la funcţionarea eficientă a inimii şi are rol semnificativ în controlul presiunii arteriale.
magneziu, fier, calciu, acid folic, crom.
vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina E
Seminţele de Kiwi sunt cele ce încorporează toţi nutrienţii: proteine, vitamine, minerale.
Scuze de Off - Topic.
Doamne . Decat sa-i dati 3 mii de site-uri, nu mai bine ii raspundeti voi la intrebare?
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Kiwi_(fruct)
Actinidia chinensis: http://seemnemaailm.ee/jpg/actinidia%20chinensis.jpg
Actinidia deliciosa http://upload.wikimedia.org/......a_13_R.jpg