De regula se opreste o suma x% din salariu pana se strange o anumita suma de bani stabilita de angajator pentru acoperirea unor potentiale pagube produse de angajat. Chestia asta cu garantie in numerar + 2 giranti pentru un amarat de post de casier unde cel mai probabil ai salariu minim pe economie sau foarte putin peste salariul minim mie unul mi se pare o tampenie comunista. Bancile cer foarte multe de la angajati dar sa stii ca de regula platesc foarte, foarte prost (am lucrat intr-o mare banca din Romania timp de 2 ani ca si contabil, cunosc salariile la modul general).
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Sunt de acord în totalitate cu tine.
Uita de meseria asta! În maxim 5 ani le ia locul un roboțel cu AI nade în CHINA!
In studentie am fost angajat ca gestionar (vindeam ziare la o taraba), dar ca sa fiu angajat ai mei au trebuit sa gireze pentru mine la notar ca vor acoperii gaurile din gestiune produse de mine.
De asemenea lunar mi se retinea 5% din salariu pe fluturas garantie de gestiune. Aceasta garantie se retinea pana cand se strangea in contul ei contravaloarea a 3 salarii.
Este o masura se siguranta luata de banca ca in eventualitatea in care dai mai multi bani unui client, sau iti insusesti din banii de la casierie, are de unde sa isi poata recupera prejudiciul (de la cei doi giranti care sunt responsabili pentru prostiile tale)
Acum privind in retrospectiva, la incheierea contractului de munca nu am mai primit acei bani opriti ca garantie, desi nu am avut gauri in gestiune care sa necesite oprirea lor.
Nu am lucrat atat de mult incat sa apuc sa strang acele 3 salarii ca garantie. Intre timp firma a falimentat, asa ca am trecut acele sume la capitolul pierderi si le-am donat de sanatatea patronului arab. Daca as dori sa le recuperez, cheltuielile cu actionarea in instanta, drumurile si timpul prierdut depasesc cu mult beneficiul rezultat.
Mulțumesc pentru răspuns. Oricum am refuzat postul. Nu am găsit 2 giranti. Prea riscant.
Monyyyyy întreabă: