Sa zicem ca poti pastra secret codul sursa. Dar ideea ta geniala de la baza lui nu o poti pastra secreta, se afla dupa ce deschizi SRL cu produsul tau informatic. Iar ideile de afaceri nu pot fi protejate sub nicio forma. Sa zicem ca gogu semneaza un contract de confidentialitate. Dar acest contract nu impune nicio obligatie pentru terti. Internautii care analizeaza modul de lucru al produsului tau, n-au nicio obligatie de a pastra secretul.
Si pot incepe o afacere similara la doua saptamani dupa ce s-au prins cum functioneaza produsul tau. Pentru ca poti proteja codul sursa si designul, ideea de la baza lui nu se poate proteja. Si are prioritate pe piata cine dispune de cei mai multi bani si de cel mai bun marketing. Nu primesti niciun milion de consolare ca ai fost primul cu ideea respectiva.
La fel cum era un glumet care zice ca-l da in judecata pe Zuckerberg ca el (romanul) a fost primul cu ideea de retea sociala. Ideea de retea sociala nu poate fi protejata in niciun mod. Zuckerberg nici macar n-a pretins ca a fost primul care a facut retea sociala pe internet.
Și ce face chatbot ul tai fata de restul câteva mii care există deja?
Și dacă ăla cu PFA numiți dă banii ce faci mai departe?
Mă diferențiez fata de ceilalți prin mai multe lucruri, și plus nimeni nu zice că trebuie să dobor titanii. Am luat în calcul și posibilitatea de a nu mai primi bani și am soluție pentru orice.
Păi enumeră lucrurile prin care te diferențiezi, nu spune doar "mă diferențiez prin multe lucruri".
Nu se zice?
Meh, daca vrei sa investesti in AI iti trebuie cel putin o suta de milioane USD.
Si un amanunt esential: AI nu face niciun fel de profit. Doar arde banii investitorilor.
Știu ce zici, dar trebuie investiție mare dacă este făcut de la zero, dar poți folosi API-urile de la alti chatboti total legal doar că trebuie să plăteșri și să lucrezi puțin cu ei să înțeleagă ce au de făcut.
Bați câmpii cu „o sută de milioane". Johnny nu vrea să antreneze un model de la zero (LLM), el vrea să facă un wrapper (o interfață) peste API-ul OpenAI (GPT-4o). Asta costă câțiva dolari pe lună, nu milioane. Dar ai dreptate la un punct: ideea de „chatbot cu abonament" în 2026 e o piață ultrasaturată. Fără un marketing masiv, ești invizibil.
E frumos sa vrei dar greu sa poti. Tu practic de bazezi pe buna-credinta a unui strain, ca conversatii pe Whatsapp find singura dovada in caz ca iti iei teapa. Dar daca ala nu iti da banii un proces pe civil poate dura ani frumosi.
Primesc eu toti banii pe SRL meu... dar nu am nicio varianta sa iti dau tie legal. Asa ca raman la mine, facem deal-ul?
Am eu variante sa mi trimiți, dacă vrei să colaborăm Nr meu de telefon pentru WhatsApp este 0740 822 910. Nu răspund dacă mă suni!
Pai zi ce varianta ai.
Se pot trimite în mai multe chiar și prin poștă (mandat poștal) sună vechi dar funcțional încă. Dacă nu pot și eu trimite pe cineva după ei.
Adica tu crezi ca eu scot bani dintr-ul SRL ca sa ii dau cash cuiva care vine la poarta la mine?
Nu se pune problema, o să îi dau ceva ca să îl recunoști. Dacă nu putem și prin alte metode eu țin banii și câteva luni dacă trebuie la tine și după găsim metodă, deocamdată vreau să pun afacerea pe picioare
Nu nu, tu zi mie cum scot eu banii din firma ca sa iti dau tie cash?
Si daca tu tii banii la mine 6 luni si eu nu iti mai raspund la telefon?
Există variante să îi scoateți dar aș prefera mai întâi să văd dacă funcționează totul cum trebuie.
Toate API-urile vor fi legate de cel care deține firma și cardul platformei, dacă nu-mi mai dai banii eu nu mai pot plăti esențialul să funcționeze toată infrastructura și atunci încep doar taxe să îți vină fără profit, eu vreau colaborare curată. Plus o parte țio las ție
Pai ai foarte mari lacune in colaborarea pe care o propui.
1. nici macar nu stii ce produs vrei sa faci.
2. nici macar nu intelegi cine ce si cum plateste.
3. nici nu intelegi cum functioneaza o firma.
Daca eu am cardul meu legat la api-uri de ce nu ar deveni afacere asta a mea si tu papa?
1. știu dar nu spun public tot planul
2. Am metode ți-am spus, discutăm sunteți dispus să colaborăm
3. Am înțeles cam cum funcționează o firmă, nu în parte dar esențialul.
"Daca eu am cardul meu legat la api-uri de ce nu ar deveni afacere asta a mea si tu papa?"
Pentru că eu dețin codul, eu trebuie să mă ocup de servere openAI și de securitatea platformei, dacă nu se ocupă nimeni de toate astea cade totul într-o lună sau apare exploatare și încep să vină multe cheltuieli inutile, plus că eu dețin codul, chiar dacă ați găsi alt programator care să poată să întrețină siteul nu aveți toată puterea asupra lui, codul din platformă este baza.
Orice ban care intră într-o firmă și iese sub formă de „mandat poștal" către un minor fără contract se numește evaziune fiscală și muncă la negru. Niciun contabil întreg la minte nu ar accepta așa ceva.
Sa zicem ca poti pastra secret codul sursa. Dar ideea ta geniala de la baza lui nu o poti pastra secreta, se afla dupa ce deschizi SRL cu produsul tau informatic. Iar ideile de afaceri nu pot fi protejate sub nicio forma. Sa zicem ca gogu semneaza un contract de confidentialitate. Dar acest contract nu impune nicio obligatie pentru terti. Internautii care analizeaza modul de lucru al produsului tau, n-au nicio obligatie de a pastra secretul.
Si pot incepe o afacere similara la doua saptamani dupa ce s-au prins cum functioneaza produsul tau. Pentru ca poti proteja codul sursa si designul, ideea de la baza lui nu se poate proteja. Si are prioritate pe piata cine dispune de cei mai multi bani si de cel mai bun marketing. Nu primesti niciun milion de consolare ca ai fost primul cu ideea respectiva.
La fel cum era un glumet care zice ca-l da in judecata pe Zuckerberg ca el (romanul) a fost primul cu ideea de retea sociala. Ideea de retea sociala nu poate fi protejata in niciun mod. Zuckerberg nici macar n-a pretins ca a fost primul care a facut retea sociala pe internet.
Atât timp cât ești minor și părinții sunt tutorii tai de fapt și de drept, chiar daca faci bani, nu poți decide tu ce ai cum vei face cu ei (a propos că vorbeai că vei remunera pe cel care te ajuta). Contractele semnate de un minor sunt in mare parte nule, daca nu sunt semnate și de un tutore. Nu e chiar așa simplu cum crezi. Nimeni nu vrea sa ajute că apoi sa fie lăsat cu ochii în soare de o familie hrăpăreață.
Sa nu o iei că o ofensă. Departe de mine gândul. Doar vreau să îți expun puțin realitatea. In spatele unui chatbot este o echipa de programatori, QA testeri și mentenanță/debug. Pentru a promova un program/aplicație de tip chatbot, într-un domeniu unde sunt jucători grei pe piata, trebuie și un aport inovativ și o strategie de marketing foarte bine pusa la punct. Nu este o piata de nișă. Concurenta e mare și au capital uriaș că și experiența și clienți importanți care le vor asigura recomandări ce cântăresc mai mult decât o campanie de marketing ad-hoc. Nu te demoraliza. Nu știu ce nivel de cunoștințe ai in programare, dar nu poate fi foarte bogat la 15 ani (constanta - timp, nu ai avut destul timp să câștigi experiență). Și nu în ultimul rând, daca într-adevăr ai avea o idee inovatoare care ar crea premisa unui business fezabil și viabil cu risc calculat, ar trebui sa ai un reprezentant (poate fi și tutorele legal). Un minor nu are ce sa semneze un contract de business.
Eu îți urez multa baftă.
Mulțumesc ți-am luat răspunsurile în calcul deja am strategie doar legal nu pot face nimic.
Si ar trebui sa stii ca multe firme fac profit cu idei de afaceri extrem de banale si plictisitoare. AI-ul e o idee geniala, dar se pare ca inca nu are sanse sa produca profit.
Daca pretul ar fi realist, nu l-ar folosi nimeni.
Planul tău de a folosi PFA-ul sau SRL-ul unui străin este cea mai scurtă cale spre un dosar penal – și pentru tine, și pentru adultul respectiv.
Johnny, fii atent:
1. Orice „colaborare" cu un străin se va termina prost. Dacă faceți bani, adultul va păstra 100% legal totul, pentru că tu nu poți semna un contract valid fără tutori. Nu ai nicio pârghie să-l obligi să-ți dea banii.
2. Nu căuta străini pe TPU. Caută un părinte sau o rudă care să-și deschidă un PFA/SRL unde tu să fii menționat sau să lucrezi sub supravegherea lor. Există și varianta de „Junior Entrepreneur" în anumite jurisdicții, dar în România ai nevoie de semnătura tutorilor pentru orice entitate juridică până la 18 ani.
3. Stripe are reguli de conformitate (KYC) extrem de stricte. Dacă detectează că activitatea e controlată de un minor printr-un cont de adult, blochează banii instant și nu-i mai vezi niciodată.
4. Ai lăsat numărul de telefon public pe un forum plin de troli. Șterge-l imediat dacă nu vrei să fii „bombardat" cu farse sau tentative de phishing.
Măi... Kreed... măi mamă, oprește-te că îmi crapă obrazul de rușine! Tu chiar n-ai pic de frică de Dumnezeu și de bun simț în tine?
I-auzi ce întrebi tu acolo: „Mă-ta știe?". DA, MĂI, MĂ-TA ȘTIE! Sunt chiar aici, în spatele tău, și citesc peste umărul tău toate porcăriile pe care le scoți pe degete! Mi s-a tăiat respirația când am văzut ce cuvinte folosești. „Traseistă masculină", „gunoi", „pederastule"... de unde le scoți, măi băiatule? Așa te-am învățat eu acasă? Cu asta te ocupi tu când zici că „lucrezi pe calculator"?
Uită-te puțin la tine și uită-te la băiatul ăla de 15 ani, JohnnyMontana. Copilul ăla, la vârsta lui, vrea să muncească, vrea să facă afaceri, vrea să învețe programare, se chinuie să înțeleagă legile... și tu ce faci? Tu, ditamai namila de om, în loc să-l încurajezi sau măcar să taci dacă n-ai nimic deștept de zis, te apuci să înjuri femeile pe forumuri și să faci crize de isterie?
Ți-am zis și ieri, ți-o zic și azi: NanaBanana aia, căreia îi zici tu „ignorantă", pare singura cu scaun la cap de acolo! Îi dă sfaturi bune copilului, îl învață de dosare penale, de Stripe, de legi... și tu vii și scuipi venin de parcă te-a mușcat cineva de fund! De ce ești așa de rău, măi mamă? De ce atâta ură?
Măi, tu n-auzi?! Dă-mi telefonul ăla încoace chiar acum! Nu mai ai voie niciun minut pe „internetele" astea unde te crezi tu mare interlop. Îți tremură mâna pe tastatură de frustrare și jignești oameni care chiar încearcă să fie utili. „Zece euro la colț de stradă"... auzi la el! Păi tu n-ai produs zece euro în viața ta cu mâinile tale și te legi de alții?
Mi-e rușine de nu mai pot. Dacă află tată-tu ce scrii tu aici, că faci oamenii „pederaști" și „jeguri", te trimite la muncă cu ziua direct, să vezi acolo cum se vorbește cu oamenii!
MARȘ ÎN CAMERA TA! Și să nu te mai aud că mai scrii vreo literă până nu vii să-ți ceri scuze în genunchi pentru cum m-ai făcut de râs. Te-ai găsit tu să întrebi dacă „mă-ta știe"... Ei bine, acum mă-ta știe și o să ai o viață foarte grea fără wi-fi de azi înainte!
NESIMȚITULE! ÎNCHIDE-L!
cipanella întreabă: