| Blake1 a întrebat:

Cine imi zice si mie simbolistica cuvintelor:melc, labirint, descantec, bocet? va rog am nevoie de ele ...si nu gasesc pe net...

4 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Melcul, dincolo de cunoscuta sa lentoare, este un simbol lunar universal, indicand renasterea periodica:el isi arata si isi ascunde coarnele tot asa cum luna apare si dispare; moarte si renastere, tema e a eternei reintoarceri.Interesant este ca insasi forma spiralata a cochiliei sale simbolizeza ceva, ea constituind un semn universal a temporalitatii, al permanentei fiintei strabatand fluctuatiile schimbarii.Melcul este asociat si umiditatii, el neiesind la drum decat dupa ploaie, ca si al fertilitatatii.
La origine labirintul este palatul regelui cretan Minos, in care era inchis Minotaurul si de unde Tezeu nu a putut iesi decat cu ajutorul firului Ariadnei.Prin urmare, labirintul este, inainte de toate, o incrucisare de drumuri dintre care unele sunt fundaturi.Cu valoarea sa spirituala, labirintul ar indeplini o functie magica, ar fi una din tainele atribuite lui Solomon.In psihologie Labirintul reprezinta calea care duce in centrul sinelui, spre un fel de sanctuar interior si ascuns unde troneaza ceea ce esta mai tainic in fiinta omeneasca.
Descantecul e o incantatie ce are dreopt scop provocarea unei anumite reactiii fie ea de adormire sau de trezire a constiintei.De regula, un descantec este cunoscut de anume initiati, uneori chiar poate fi transmis din generatie in generatie intr-o anumita familie; se pare ca la originea facea parte, si mai face, la unele popoare, din ritualul samanic,, vrajitoresc.
Bocetul este o forma de manifestare a regretului si durerii produse de pierderea unei fiinte iubite; el face parte din ritualul inmormantarii la multe popoare si cel care-si exprima astfel durerea, rememoreaza, in cuvintele bocetului cele mai importante evenimente din viata celui mort, pe un ton de melopee si insotit de planset si chiar de gesturi(ruperea parului de pe cap, sau turnarea cenusii peste el.de ex.; de altfel, pana de curand, la inmormantarea unei fiinte apropiate femeile isi despleteau parul si in traditia noastra). Bocetul este, in general, apanajul femeilor iar la vechii greci si chiar la romani, exista obiceiul bocitoarelor de meserie, chemate in mod special de rudele indoliate.

| Corina a răspuns:

Descantecele sunt cantece magice insotite de practici magice, care ar putea sa aluge raul sau sa-l impuna unde doresc. Descantecele sau farmecele sunt refrene incoerente, bizare, amestecate cu urari crestine si invocari sacre.
http://www.teme.3xforum.ro/post/9/1/Dupa_melci/

| alinutza83 a răspuns:

Melc = simbolistica pentru miscarea inceata, lenta
Labirint = simbolistica in literatura populara pentru drumurile intortocheate, greu de parcurs, dificile cu piedici greu de strabatut.
descantec = versuri, vorbe pline de intelesuri magice, care alunga raul
Bocet = simbolistica pentru plans, asociat cu jalea, doliul in urma mortii cuiva drag.
Cel mai bine ar fi foost sa postezi si contextul in care sunt utilizate, daca aceste cuvinte sunt folosite impreuna.

| MentalDisorder a răspuns:

DESCANTECUL:Copilul, ca si Dumnezeu, descanta pentru a crea existenta.Protejat in spatiul umanizat, in coliba sa, copilul incearca sa refaca invers descantecul, pentru a-l opri.De altfel, in alte ipostaze, acesta devine o incercare de a imbuna elementele naturii:"Roaga vantul sa se-ndure". La fel, prin transformarea in bocet, incearca sa anihileze efectul, sa refaca starea initiala de inocenta si mister.
MELCUL:Simbol al increatului, il initiaza pe copil prin moartea sa, declansata de forta magica a cuvantului in cunoastere.
BOCET:Semnifica incercarea de a anihila efectul descantecului, constientizarea faptelor.
LABIRINT:Reprezinta obstacolele pe care trebuie sa le treaca copilul, avand ca rezultat initierea acestuia.
Sper sa fie de ajutor.