Fundația Calea Victoriei aniversează în octombrie 18 ani de activitate culturală continuă – 18 ani de idei, de proiecte curajoase și o comunitate creată în jurul artei și culturii.
Fundația este astăzi una dintre cele mai iubite instituții culturale independente din România, locul unde oameni de toate vârstele descoperă bucuria de a învăța și de a explora, prin cursuri și evenimente interactive, de la istorie, arte plastice și filosofie, până la antropologie, muzică, scriere creativă sau dezvoltare personală.
Pentru a marca această aniversare, oferim 18 vouchere-cadou în valoare de câte 300 lei, pe care le puteți câștiga prin concurs, dacă vă înscrieți la newsletterul nostru.
18 ani – 18 lucruri pe care le-am făcut împreună
1. Cu peste 110.000 de participanți la cursuri și evenimente, am reinventat educația culturală și umanistă din România.
2. Am transformat cursuri „serioase” – istorie, filosofie, antropologie – în experiențe atractive și accesibile publicului larg.
3. Am oferit peste 18.000 de burse pentru tineri fără posibilități financiare, care au participat gratuit la cursuri.
4. Personalități marcante precum: Neagu Djuvara, Vintilă Mihăilescu, Georgeta Filitti, Tiberiu Soare, Dumitru Borțun, Cristian Diaconescu, Mario Barangea, Radu Umbreş, Augustin Ioan și mulți alții – au devenit lectorii noștri.
5. Am creat o „pepinieră culturală” pentru peste 150 de cercetători și artiști care au evoluat ca lectori și au crescut alături de publicul fundației.
6. Am deschis accesul publicului în clădiri de patrimoniu altfel inaccesibile, prin proiecte precum „Palate deschise pe Calea Victoriei”.
7. Am creat o arhivă de conferințe și dialoguri cu mari personalități culturale contemporane.
8. Am lansat moda tururilor pietonale ghidate din București, transformând istoria orașului într-o experiență vie și accesibilă pentru mii de participanți.
9. De 12 ani, organizăm Concertul Extraordinar de Anul Nou, devenit tradiție anuală, mereu sold-out, mereu surprinzător pentru public.
10. Am lansat două volume semnate de Tiberiu Soare, „Pentru ce mergem la Operă?” și „Nouă povești muzicale” și le-am distribuit gratuit în biblioteci și școli de muzică.
11. Am adus în prezent perioada interbelică prin Balul Bucureștiului Interbelic și numeroase evenimente tematice.
12. Am creat o adevărată modă în București și în țară, prin care publicul larg, de toate vârstele, participă cu regularitate și entuziasm la cursuri și evenimente culturale –inspirându-i și pe alții.
13. Am început și continuăm să organizăm ateliere și școli de vară pentru adolescenți: gândire critică, debate, actorie, vocație, bune maniere, psihologie și multe altele.
14. Am inițiat proiecte dedicate copiilor și adolescenților din medii defavorizate, în parteneriat cu DGASPC.
15. Ne-am deschis porțile pentru zeci de voluntari – elevi și studenți – care au învățat ce înseamnă organizarea de evenimente culturale.
16. Am dus cursurile și atelierele noastre în companii, oferind angajaților relaxare și creativitate.
17. În ciuda evenimentelor care au tulburat profund societatea în ultimii ani, am continuat cu aceeași energie și inspirație și am rămas o ancoră în valorile umaniste.
18. Am format o comunitate curioasă și pasionată, care crede în puterea culturii de a transforma vieți.
Prin toate aceste proiecte, Fundația Calea Victoriei rămâne fidelă misiunii sale de a inspira prin arte și cultură și de a-i încuraja și pe alții să-și urmeze vocația. Le mulțumim partenerilor, sponsorilor, lectorilor și publicului nostru – împreună cu voi ducem povestea mai departe.