Ascultand colindul imi vine in gand posibil 3 calatori gen 3 magi si/sau 3 pacatosi.
Am incercat sa descompun cuvantul etimologic si sa caut sens in context.
Corăbieri. Colindul zice Era o adunare a sfinților, la inițiativa Domnului. San Nicoara (Sf Niculae -protectorul celor urgisiți de soartă, apărătorul soarelui in Miazănoapte ) vine pe mare, și întârzie pentru că stă să salveze 3 corăbieri aflați în furtuna. Calul său e dalbu de asudatu, negru de înspumați, roșu de înfocatu Este foarte multa simbolistica. ideea in mare e că cei înfocați să facă binele, adeseori nu sunt "corecți". mai întârzie, la întâlnirea, chiar și cu Dumnezeu. ( Cum se vede Nicoara vine su cu cei salvați acolo) in fine, au trecut 2 ani de la întrebare, acum mi-am pus și eu această întrebare și am găsit acest răspuns pe Facebook unora de la grupul MaRaMu. cred că au sursele lor, că sunt de acolo
Cei trei bărbați (dabruzai) salvați de Sfântul Nicolae nu erau voievozi în sensul conducătorilor de state medievale românești, ci trei ofițeri sau comandanți militari nevinovați din vremea împăratului Constantin cel Mare. Numele lor nu sunt specificate în mod tradițional în poveste, ci sunt menționați ca un grup de bărbați condamnați pe nedrept la moarte.
Minunea s-a petrecut astfel:
Cei trei bărbați au fost acuzați pe nedrept de trădare și închiși la Constantinopol în timp ce Sfântul Nicolae era la Mira.
Aflând de soarta lor, Sfântul Nicolae s-a arătat în vis împăratului Constantin și eparhului Ablavie, cerându-le eliberarea imediată a ofițerilor.
Înspăimântat de vedenie, împăratul i-a chemat pe cei trei bărbați și, după ce aceștia au povestit cum L-au chemat pe Sfântul Nicolae în rugăciune, a recunoscut puterea sfântului și i-a eliberat. Împăratul le-a poruncit să meargă la Sfântul Nicolae în Mira și să-i mulțumească.
Această minune este una dintre cele mai cunoscute fapte care stau la baza reputației Sfântului Nicolae ca protector al celor nedreptățiți și grabnic ajutător.