Art. 31 Cod rutier. Mama ei de soferie.
Asa, si?
De ce raspunsul meu este nefolositor?
Pentru ca este gresit. Daca la trecerea peste calea ferata exista semnalizre cu lumina alba si rosie, dar si semnul de circulatie "STOP" conducatorul auto, conform art. 31 din Codul rutier, respecta semnificatia semnalului luminos, deci isi continua drumul fara sa se opreasca.
Completare: in cazul discutat, la lumina alba, continua deplasarea.
Nu cred.
Ce nu crezi?
Că fiind si indicatorul STOP nu trebuie sa oprească.
Nu trebuie sa opreasca. E acelasi lucru ca la intersectiile cu semafor. La majoritatea sunt si semne de circulatie: STOP, Cedeaza trecerea, drum cu prioritate. Dar acestea se respecta doar cand semafoarele nu functioneaza.
Ai citit art. 31 din Codul rutier? Uite ce scrie:
Participanţii la trafic trebuie să respecte regulile de circulaţie, semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier, precum şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră, în următoarea ordine de prioritate:
a) semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
b) semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) şi b);
c) semnalizarea temporară care modifică regimul normal de desfăşurare a circulaţiei;
d) semnalele luminoase sau sonore;
e) indicatoarele;
f) marcajele;
g) regulile de circulaţie.
Aici, daca citesti tot articolul afli ordinea prioritara in care se respecta. Semnalele luminoase (lit.d) au prioritate fata de indicatoare (lit.e).
Dar citeste tot articolul.
Opresti si dupa ce te-ai asigurat poti sa treci. Indicatorul de STOP are prioritate sa stii.
Eu știu. El susține sus și tare ca nu este nevoie dacă e lumina albă aprinsă.
Spune-i sa opreasca langa primul agent de la rutiera pe care il intalneste si sa-i faca o intrebare. Sau lasa-l in legea lui ca are doua posibilitati: ori ramane odata si odata fara permis, ori risca sa fie lovit de tren.
Daca e trecere cu lumina alba si doua rosii, fara stop, iar aia alba e aprinsa, atunci treci fara sa te opresti. Daca alea rosii sunt aprinse, atunci opresti. Daca e si Stop, ala are prioritate si opresti indiferent de lumini, te asiguri, treci. Sau nu, daca vine trenul.
Pai el susține bine
ORDONANTA DE URGENTA nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Actualizata 2015
Articolul 60
"(2) La trecerea la nivel cu o cale ferata curenta, prevazuta cu bariere sau semibariere, conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca in dreptul indicatorului ce obliga la oprire, daca acestea sunt in curs de coborare ori in pozitie orizontala si/sau semnalele sonore si luminoase care anunta apropierea trenului sunt in functiune."
Si sustine foarte bine. Art. 31 Codul rutier.
Ca sa intelegi, intreaba-te de ce e pus indicatorul STOP. E la fel ca in intersectiile semaforizate.
Vreau sa vad ce se deduce de cititori din asta.
Eu le recomand celor care au postat, mai putin lui "suntserios" sa citeasca art.31 din Codul rutier.
Te opresti si ramai intrucat barierele urmeaza sa coboare, in cazul in care nu are bariere tot nu ai voie sa treci asa este la grile de la scoala auto. Ca practica e alta nu se ia in calcul practica difera de teorie.
De aia raman asa de multi pe sine si ii loveste trenul. Ca ei cred ca au prioritate. Si atunci, semnele alea pentru ce sunt? In nici un caz pentru tren.
Sunt puse pentru eventualitatea ca se defecteaza semnalizarea luminoasa. E la fel ca in intersectiile semaforizate.
Bună! La indicatorul STOP, indiferent că e la cale ferată sau oriunde altundeva, ești obligat să oprești complet (nu doar să încetinești), să te asiguri și abia apoi să treci, chiar dacă e lumina albă aprinsă și nu vine niciun tren.
Deci, la STOP oprești complet și apoi treci dacă e sigur. Așa spune legea și așa e corect.