Nu cred ca iti pot raspunde prea multi in cunostinta de cauza, intrucat algoritmul de inseriere il cunosc probabil doar cei care lucreaza la VW. Eu zic ca e posibil ca pe doua tipuri de motor sa fie acelasi final de serie (pentru ca primele caractere reprezinta tipul motorului), dar este foarte putin probabil sa se intample in realitate ca ambele motoare sa ajunga la un moment dat pe aceeasi masina (as zice ca practic este chiar imposibil).
Pe motor sunt poansonate si tipul si seria, deci cei de la RAR daca au constatat ca tipul motorului este altul decat cel inscris in CIV, probabil asa si este. Nu cred ca cineva a inlocuit motorul si a nimerit exact aceeasi serie (repet, practic este imposibil), ci mai degraba s-a produs o eroare la emiterea CIV-ului, eroare care va fi corectata de cel care a gresit, in speta de RAR. Vei fi astfel fericitul posesor al unei masini cu motor de 1.4.
Pentru siguranta, poti verifica la reprezentanta VW tipul motorului original, in functie de seria de sasiu, dar numai pentru linistea ta sufleteasca. Cei de la RAR iti vor trece oricum in carte ceea ce au constatat ei, nu ce spui tu, dealerul sau vanzatorul masinii.
@AgathaRo - nu au gresit decat la o singur punct: tipul motorului. De aici a rezultat o alta capacitate cilindrica si o alta putere.
@Orlando - asa cum spui, ti-a verificat seriile, ceea ce inseamna ca au identificat si tipul motorului, deci inclusiv capacitatea si puterea lui. Dupa asta se iau inginerii de la RAR, nu dupa capace, ornamente sau alte detalii.
Nu e chiar logica prostului, cunoscand tipul motorului sunt identificate imediat si datele tehnice ale acestuia. Si ca sa te convingi ca 1 cu 1 nu este intotdeauna 2, de exemplu motorul de 1.2 de pe Logan are aceeasi putere ca si motorul de 1.4. Si sa nu crezi ca este o ciudatenie romano-franceza, la Mercedes de exemplu, motorizarea de baza este de 2143 cmc, indiferent ca vorbim de autoturisme, masini de teren, utilitare usoare sau chiar utilitare de 5t. Pentru aceasta capacitate cilindrica, plaja de puteri este foarte diversa, incepand de la 110 CP si trecand peste 200 CP.
Absolut toate motoarele construite vreodată, au o serie unică.
Aici sunt două posibilități, a tastat mocofanul greșit în calculator sau nu a citit bine o cifră, ori cineva a schimbat motorul din fabrică cu unul mai puternic (tuning cică) și a sperat să nu fie prins.
Eu zic să mergi cu ea la un service să se uite la motor, poate ai vreun capac pe care scrie 1.4 pe undeva, dar care nu este relevant cu nimic și cei de la RAR s-au ghidat după asta.
Și eu am fost la RAR pentru autentificare și nu mi-a verificat nimeni putere, capacitate sau alte bazaconii, că altfel nu treceam de ei. S-au uitat strict la seriile din acte și cele de pe mașină.
Normal ar trebui sa scrie 2 date: tipul motorului si seria (numarul de fabricatie). Oricum eu nu cred sa existe 2 motoare, de tipuri diferite, cu acelasi numar de fabricatie.
Incearca sa contactezi serviciul de relatii cu clientii de la VW, dupa VIN (numarul de serie al masinii/caroseriei) iti vor spune exact ce tip de motor si cu ce serie a fost montat pe masina. Verificarile astea le-ar putea face RAR-ul dar stii ca ei nu se deranjeaza. Asa ca trebuie sa te descurci singur. Producatorii auto tin baze de date complexe cu ce anume s-a montat pe masina x. Daca motorul nu a fost schimbat si este cel original asta ar fi cheia problemei.
Motorul intra la categoria de consumabile, se poate muta motorul pe alta caroserie dar trebuie respectati anumite conditii : puterea sa nu depaseasca 10%, motorizarea sa fie la fel (benzina/diesel). Trebuia omologat si modificat in CIV cu noul motor. Poate au gresit la capacitatea cilindrica dar in privinta combustibilului cam greu sa faci 2 greseli deodata.
Au gresit doar la tipul de motor si capacitatea cilindrica motorul e tot pe benzina doar ca in carte e trecut 999 si in realitate zic eu ca e de 1398 cmc dar in cartea masinii seria motor e aceiasi serie cu cea de pe cel care zic ei ca e de 1398 intrebAREA MEA E PUTEA FI SCHIMBAT MOTORUL SI SA AIBA AMBELE ACEIASI SERIE SI CEL DE 999 SI CEL DE 1398?
1. orice motor are o singura serie unica;
2. este posibil sa fie umblata la serie si fostul proprietar nu recunoaste acest lucru, dar daca cei de la RAR nu pot dovedi ca s-a umblat la serie, nu este problema ta, ci a lor, ca nu au fost atenti la completarea initiala a actelor.;
Eu stiam ca motorul de Polo si de Skoda, cele cu capacitate mica pe benzina au 3 pistoane si nu 4, deci fizic este o diferenta MARE intre ele.
3. mergi tot la cei de la RAR si pune-i sa verifice totul la masina. Daca masina si motorul sunt ok, atunci trebuie sa-si recunoasca greseala initiala si sa-ti schimbe cartea masinii cu motorul de 1.4, dar daca ceva este in neregula il chemi la politie si RAR pe fostul si sa dea cu subsemnatul in legatura cu actele.
Eu sunt convins ca este o greseala a celor de al RAR, nu ai fi primul.