Dupa ce-ti iei carnetul iti poti cumpara orice masina micuta de 1.4 sau 1.6 cmc, care este mai vechem fiindca pe ea vei invata in primii ani sa conduci, lovind-o si accidentand-o.
Dupa 3-4 ani iti poti lua o masina mai buna si mai nou si abia atunci te interesezi de fiabilitate, consum etc.
Schema stă așa: câți bani vrei să bagi intr-o mașină SH și eventual ce marcă iți face cu ochiul?
Aia cu costuri, autostradă, fiabilitate, turbo, aspirat, urban... sunt fițe
In primul rand, renunta la prejudecatile de genul:
"benzinara se intretine usor"
"dieselul e mai costisitor"
"incepatorul trebuie sa aiba masina mica/pe benzina".
Este adevarat ca unele dieseluri nu sunt deloc ok pentru oras sau incepatori, dar nu toate.
Este adevarat ca un Matiz 0.8 este mai ok decat un X5 3.0d, dar principiul asta nu intervine intre un Golf 4 16V si un Logan dci.
O masina care te duce prin tot ce ai spus tu ar fi Astra H/J 1.7 CDTI. Ala e motor simplu, deloc pretentios sau sofisticat, care rezista ok si in oras. Are piese ieftine si proceduri simple de service.
La fel si un Focus 1.6 TDCI, cu conditia sa se acorde mai multa atentie uleiului (calitatii lui) si service-ului, ca daca mergi la carpaci cu Ford, te intorci cu platforma.
Variante mai sunt multe, dar cat timp nu stim ce preferinte si buget ai, recomandam aiurea. Eu la 18 ani trageam la limuzine mari si cu motoare echilibrate. In clasa a 12-a (19 ani) mergeam la liceu cu un W124 2.0d si 4 trepte, cu care mi-am facut amintiri frumoase. Nu era o masina puternica, ci confortabila si superba.
Masina familiei era o Dacie 1310 pe atunci, cu care am circulat si in paralel, si dupa ce am vandut 124-le.
Deci nu prea se aplica nici prejudecata ca "daca te inveti cu diesel, nu poti conduce pe benzina". Dintre masinile recente, Vectra C 1.9 CDTI pleaca mai greu de pe loc, si mai ales din rampa, decat un Astra G 1.6 8v pe care l-am avut.
Astra se conducea mai usor decat orice diesel, avea cuplu foarte mare in jur de 1000rpm, iar caroseria se simtea foarte usoara (desi era peste 1000kg si aia).
Deci... Reseteaza-te de prejudecatile oamenilor cu experienta pe 2-3 masini, si alege fix ce iti doresti sa conduci, asumandu-ti insa mentenanta si dezavantajele. Ca fiecare masina are si din astea.
Pentru cele menționate ai nevoie de o mașină foarte simplă, motor aspirat, cutie manuală, să nu aibă articulație complicată, etc. Se încadrează logan, golf, polo, leon, fabia, focus, astra h, corolla, yaris, civic, motorizările mici, 1.4/1.6 benzină sau 1.5/1.9 diesel.
Logan 1.4 sau 1.6 mpi 2009-2013, cred că e singura mașină pe care îți permiți să o întreții cu piese originale.
Eu am un Logan 1.6 din 2012 și odată la 6 ani schimb toată articulația, distribuția, ambreiaj și discuri cu plăcuțe frână, tot pe origine și mă costă în jur de 2300-2500 de lei. Am aproximativ 800. 000km cu ea.