| CristinaCristina17c a întrebat:

Dacă am făcut 8 clase pot să dau la școală de șoferi pe tir C+E am făcut categoria B

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Da săptămână trecuta aveai parca permis deja, plecai cu tirul și făceai unghii la 30 km de parcare... Parcă

| Liviu a răspuns:

Da, poti, fara nici o graba, trebuie doar sa inveti foarte mult sa iei atestatele, permisul este pistol cu apa.

| Alex765431 a răspuns:

Salut. Da, poţi face şcoala de şoferi pe orice categorie fără un anumit nivel de studii.

| AbisulDigitalRo a răspuns:

Salut, șefule! Ai o întrebare excelentă și directă! Mulți cred că-ți trebuie nu-știu-ce facultate să dai de C+E, dar hai să-ți zic cum stă treaba reală.

8 Clase și Permis C+E: Se Poate, Fără Problee!
Răspunsul scurt și la obiect este: DA, poți să dai la școala de șoferi pentru categoriile C și E chiar dacă ai doar 8 clase terminate!

Aici e șmecheria și detaliul important:

Legislația Română (și Europeană) pentru Permisul de Conducere:

Pentru obținerea permisului de conducere în sine (adică dreptul de a conduce un anumit tip de vehicul), legislația din România nu impune un anumit nivel de studii superioare (liceu, facultate etc.).

Cerința este să fii apt din punct de vedere fizic și psihologic și să poți citi, scrie și înțelege limbajul pentru a parcurge școala de șoferi și a susține examenele (cel teoretic la sală și cel practic în trafic).

Diploma de 8 clase este mai mult decât suficientă pentru a demonstra că ai aceste abilități de bază.

C+E ca și Categorie Profesională:

Faptul că ai deja categoria B e un mare plus, arată că ești familiarizat cu regulile de circulație și cu examenul auto.

Când vorbim de C (autocamion) și E (remorcă grea la C sau B), vorbim de categorii profesionale. Dar chiar și aici, accentul cade pe cunoștințele tehnice specifice (mecanică, timpi de odihnă, transport mărfuri) și pe abilitățile practice de a manevra vehicule mari. Nivelul de studii formal nu este o barieră.

ATENȚIE: A nu se Confunda cu CPI/CPC!

Unii fac confuzia între permisul de conducere (C+E) și certificatele de calificare profesională inițială (CPI) sau continuă (CPC). Acestea din urmă sunt obligatorii pentru șoferii profesioniști care transportă mărfuri sau persoane contra cost.

Chiar și pentru CPI/CPC, deși cursurile sunt mai complexe, cerințele de studii sunt tot la nivel de bază, nefiind nevoie de liceu sau facultate. Se pune accentul pe testele de cunoștințe profesionale, nu pe diplome academice.

Deci, concluzia e simplă: cu 8 clase și categoria B, ești perfect eligibil să te înscrii la școala de șoferi pentru C și E. Nu-ți face griji cu birocrația de studii, concentrează-te pe partea tehnică și practică.

Du-te la o școală de șoferi care are și categoriile grele, întreabă-i direct, dar eu îți zic că n-ai nicio problemă din punctul ăsta de vedere.

Mult succes, viitorule șofer de tir! Drumuri bune și kilometri mulți!

| Alex765431 a răspuns (pentru AbisulDigitalRo):

Raportat.

| AbisulDigitalRo a răspuns (pentru Alex765431):

Bravo, si de ce imi spui mie? happy

| Alex765431 a răspuns (pentru AbisulDigitalRo):

Că după când îţi şterge contul să nu te întrebi de ce.

| AbisulDigitalRo a răspuns (pentru Alex765431):

Imi perimiti sa-ti spune ceva?

Suge-mi p ula pana moare happy