| Ionut_Ciocan_1992 a întrebat:

Imi explicati va rog cum se realizeaza frana de motor, am un instructor cam tembel si ce am inteles eu din explicatiile lui: mergi in viteza a 4a sa zicem cu 80km, franezi pana la 60km fara a calca ambreiajul, apoi il calci si schimbi in viteza a 3a.Asa este?

6 răspunsuri:
| Chio9 a răspuns:

Da ti-a explicat corect.
Nu poti sa o bagi intra treia la 80 pentru ca se prea tureaza, de aceea franezi usor pana la 60 si bagi a 3-a. Si aici vei avea o turati ridicata dar motorul singur o va scadea si va incetini, ceea ce inseamna frana de motor.

| bogdytzu a răspuns:

Normal frana de motor cum m-a invatat un instructor cunoscut si foarte bun e sa franezi usor si in acelasi timp dupa reducerea vitezei sa schimbi in inferioara cu frana in continuare usor apasata. in caz ca apesi mai tare frana, iarna pe polei sau gheata o sa iti alunece.

| VineSoarele a răspuns:

Nu...
Schimbi intr-o treapta inferioara
Ii zice frana de motor pentru ca franezi NUMAI din motor

| dorumihaila a răspuns:

Nop! frana de motor se face schimband trepta de viteza din superioara in inferioara fara a calca frana ca altfel n-are efectul dorit {gheata, polei etc.}, parerea mea!

| Ionut_Ciocan_1992 explică:

Nu am reusit sa ma lamuresc.Deci lasi masina sa incetineasca singura apoi calci ambreiajul si schimbi intr-o treapta inferioara sau calci frana fara ambreiaj iar apoi dupa ce eliberezi frana calci ambreiajul si schimbi.Eu cred ca a doua varianta, daca ar fi sa astepti pana incetineste ea ca sa faci frana de motor intri in cel din fata.

| baiatmodel a răspuns (pentru Ionut_Ciocan_1992):

Daca mergi cu viteza de 80 km/h si esti cu treapta a 4-a, pentru a avea o frana de motor eficienta, iei de tot piciorul de pe acceleratie, si va incetini odata cu scaderea turatiei motorului, iar cand vei ajunge la o viteza de 60 km/h poti schimba linistit in treapta 3, si lasi usor ambreiajul, si o vei simti cum incetineste usor.si tot asa la 40 km/h schimbi in treapta 2, si apoi treapta 1 iti va permite intrarea abia la o viteza maxima de 15 -20 km / h, eventual i faci un sprit din acceleratie.acum depinde si daca motorul este diesel sau pe benzina.motoarele diesel au o frana de motor mult mai puternica decat cele pe benzina din cauza compresiei foarte mari la care lucreaza.iti doresc mult succes, si sper ca ai inteles ceva din mesajul meuwinking