Nu confunda valorile cu functia.
Functia spune asa si o sa dau exemplu doi halterofili:
Pe primul il cheama ''cuplul motor'' si poate sa ridice doar o singura data 100 kg
Al doilea e ''puterea'' care poate sa ridice 100 kg dar de mai multe ori...deci puterea are forta cat' '''cuplul motor'' e mai puternica pentru ca face asta de mai multe ori si acele mai multe ori sunt ''rotatiile pe minut''.
Eu mai sus m-am referit la cifra ....pentru ca puterea se masoara in KW iar un cal putere are valoarea de 1, 36 kw iar iar cuplu se masoara in Nm; adica Newton metru nu newton care e masura pentru forta!
Si asta rezula din formula:
C = F x D
unde :
C:cuplu
F:forta
D:distanta
Revenind la cuplul motor, avem formula prin care se calculeaza puterea si care e:
P = C x Rpm/5252, 1
de aici afla ca cuplul motor are urmatoarea formula:
C = P/Rpm x 52522, 1
daca rotatia pe minut(Rpm) este de 5252.1 atunci cele doua formule de sus arata asa
P= C x 5252, 1 /5252, 1 -> P= C kilowati
Si
C =P/5252, 1 x 5252, 1 -> C = P Newtoni metri
Deci acum ai inteles ca acea egalitate nu se referea la ce ai spus tu pentru ca e imposibil sa spui ca Nm e aceeasi treaba cu Kw; Deci puterea poate fi egala cu valoare cuplului motor, dar nu uita ca puterea se masoara in kw pentru ca are alta functie!
Sper ca m-am facut inteles am scris repede si am scris un roman!
Puterea unui motor de data de cuplul motor!
Cuplul motor e forta de a rasucii obiecte... pistoanele rasuceste arborele cotit; arborele cotit cutia de viteza; cutia de viteza planetarele; planetarele rotile!
Si formula e cam asa :
P = C x T/5252
Unde:
P:puterea
C: cuplul motor
T: turatia curenta
Iar daca turatia curenta este de 5252 rpm atunci cuplul motor va fi egal cu puterea!
Cuplul se masoara in Newtoni si este o forta compusa din 2 vectori. Imagineaza-ti miscarea de desurubare a unui surub folosind o cheie de 9. Cuplul se formeaza din forta cu care apesi pe cheie de inmultit cu LUNGIMEA CHEII. Asadar, nu doar forta cu care apesi.
Cuplul motor nu va fi niciodata egal cu puterea, intrucat puterea reprezinta produsul dintre cuplul motor si turatiile acestuia. Cuplul este egal cu puterea doar in cazul de 1x1 (ceea ce este aproape imposibil)
''un cal putere are valoarea de 1, 36 kw''
Calul putere este mai mic decat kilowatul
puterea motorului este data de moment (cuplu) de inmultit cu numarul de turatii, si exista 2 cazuri cand este egala cu cuplu. Pe primul nu-l luam in seama, ca este 0x0 (atunci cand motorul este stins). Al II-lea este cazul de 1x1, care este improbabil.
Scuze am scris am sters si nu am editat bine ...vezi si tu cum se vede ce scrii pe TPU:
Ideea era ca un 1 kw e 1, 36 CP...am scris repede dar nu e o tragedie; dar cred ca ti-ai dat seama ce am vrut sa spun!
Oricum cu tine nu o scot la capat :D
Formula prin care se calculeaza puterea e cea de mai sus iar acea constanta 5252 face parte din formula si ca sa te convingi de asta si sa vezi cum sa ajuns la ea uite aici ce spun cei de la how stuff works :
http://auto.howstuffworks.com/question622.htm
Nu confunda valorile cu functia.
Functia spune asa si o sa dau exemplu doi halterofili:
Pe primul il cheama ''cuplul motor'' si poate sa ridice doar o singura data 100 kg
Al doilea e ''puterea'' care poate sa ridice 100 kg dar de mai multe ori...deci puterea are forta cat' '''cuplul motor'' e mai puternica pentru ca face asta de mai multe ori si acele mai multe ori sunt ''rotatiile pe minut''.
Eu mai sus m-am referit la cifra ....pentru ca puterea se masoara in KW iar un cal putere are valoarea de 1, 36 kw iar iar cuplu se masoara in Nm; adica Newton metru nu newton care e masura pentru forta!
Si asta rezula din formula:
C = F x D
unde :
C:cuplu
F:forta
D:distanta
Revenind la cuplul motor, avem formula prin care se calculeaza puterea si care e:
P = C x Rpm/5252, 1
de aici afla ca cuplul motor are urmatoarea formula:
C = P/Rpm x 52522, 1
daca rotatia pe minut(Rpm) este de 5252.1 atunci cele doua formule de sus arata asa
P= C x 5252, 1 /5252, 1 -> P= C kilowati
Si
C =P/5252, 1 x 5252, 1 -> C = P Newtoni metri
Deci acum ai inteles ca acea egalitate nu se referea la ce ai spus tu pentru ca e imposibil sa spui ca Nm e aceeasi treaba cu Kw; Deci puterea poate fi egala cu valoare cuplului motor, dar nu uita ca puterea se masoara in kw pentru ca are alta functie!
Sper ca m-am facut inteles am scris repede si am scris un roman!