| cossmy a întrebat:

Sall...am si eu o dilema. ce reprezinta acele nr pentru anvelope. de exemplu 175/65 R15. R15 stiu ce e, dar 175/65?thinking E grosime, inaltime, latime? Pls lamuriri. MShappy

Răspuns Câştigător
| mgtow a răspuns:

175/ e grosimea cauciucului care are contact cu asfaltul
65 e distanta care are anvelopa de la janta pana la contactul cu asfalt
R15 e diametrul anvelopei

14 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Gresit. Primul numar reprezinta latimea anvelopei in milimetri, a doua inaltimea talonului, dar nu in mm, ci exprimat ca PROCENT DIN LATIME; litera care urmeaza arata tipul constructiv al anvelopei (radiala, diagonala, radial diagonala), iar ultimul numar reprezinta diametrul in inchi (toli) al jantei.
Concret, anvelopa 175/65 R15 va avea urmatoarele caracteristici:
- latime 175 mm
- talon 113. 75 mm (65% din latime)
- anvelopa este una radiala
- se monteaza pe jante cu diamentrul de 15 inch.

regis
| regis a răspuns:

Nu am ce sa traduc, raspunsul este complet, iar de chestia cu data fabricatiei nu stiam nici eu. Voi fi atent de acum inainte, data fabricatiei este foarte importanta, nu cred ca e nimeni dispus sa plateasca pentru o anvelopa tinuta pe stoc de cativa ani cat pentru una noua.

regis
| regis a răspuns:

Sunt convins ca 90% din cei care comercializeaza anvelope NU STIU despre aceasta reglementare. Eu unul voi recomanda tuturor cunoscutilor sa verifice asta, cu atat mai mult cu cat personal nu as fi dispus sa cumpar o anvelopa care a stat 4-5 ani pe stoc, mai ales daca la magazinul alaturat gasesc aceeasi anvelopa, la un pret aproximativ egal, dar produsa cu o luna-doua in urma.
In plus mie imi este de si mai mare ajutor, intrucat eu prefer anvelopele second hand, insa "de firma", iar in acest caz este foarte util sa stii ca a rulat un singur sezon.

| mgtow a răspuns:

Adrian 1988 se vede cat de destept esti tu laughing

| Roby67 a răspuns:

Singurul raspuns corect este a lui @Regis. Ar mai fi de spus ca dupa datele spuse de tine urmeaza o cifra urmata de o litera. Cifra este Load-Index iar litera este Speed-Index. @Regis te rog sa traduci tu pentru ca romana ta tehnica este mai bogata decat a mea. Speed-Index este codata asa:
Q = 160 km/h, R = 170km/h, S = 180 km/h, T = 190 km/h, U = 200 km/h, H = 210 km/h, VR = >210 km/h, V = 240 km/h, ZR = >240 km/h, W = 270 km/h, Y = 300 km/h. In afara de astea mai exista un DOT numar care ne spune cand a fost fabricat cauciucul. Ex: 1201 inseamna ca a fost fabricat in saptamana 12 din 2001.

| Roby67 a răspuns:

@Regis, nu stiu daca este o lege germana sau europeana, dar la noi o anvelopa este socotita noua pana in 5 ani. Dupa 5 ani nu mai este voie sa se vanda ca produs nou. Unii fabricanti scriu pe cauciuc DET care este acelasi lucru. Aici poti sa vezi cum arata:
http://de.wikipedia.org/....../index.php

| Roby67 a răspuns:

Off, @cossmy, ai in raspunsul meu de mai sus clar definit.
1107 inseamna ca este fabricat in SAPTAMANA 11 din ANUL 2007.

| cossmy explică:

Ms mult de lamuriri...winking

| cossmy explică:

Mersi mult de tot...am inteles. Chiar mi-am luat niste jante de 15 aliaj si am pus 175/65 R15(exact exemplul). Pentru asta si aveam nevoie de detalii. Si intr'adevar si regis si roby67 ati detaliat super. Ms. v'am dat folositor amandurora.

| cossmy explică:

Det 1107, inseamna ca a stat 1107 zile in depozit, sau... n'am inteles'o p astabig grin

| cossmy explică:

Sau a fost fabricata in a 11 a(noiembrie) 2007?

| cossmy explică:

Sczbig grinwhistling Nu am mai citit si exemplul. mersi inca o data

| adrian1988 a răspuns:

175 mai bine spus 175 mm sau 17, 5 cm este latime cauciucului sau suprafata de rulare
65 sau 65mm adica 6, 5 cm este distanta de la janta la suprafata de rulare care se mai numeste si talon
R15 este diametrul care sa masoara in inch sau `` si care este 15X2. 56cm

| adrian1988 a răspuns:

Si apropo R15 nu este diametrul cauciucului este diametrul jantei pentru desteptul care a raspuns inaintea mea