| danidni a întrebat:

Salut! Duminica merg la targul de masini de la Pitești. Ce masina mi-ați recomanda la 3000-3500€? Eu as vrea un Wolksawagen Passat. Si de obicei vanzatorul cam cat lasă din pret, ca majoritatea masinilor sunt negociabile? Dau fundița

Răspuns Câştigător
| LimitBreaker a răspuns:

E buna masina dar ai grija sa nu iei de la samsari. Nu te grabi, verifica daca scoate mult fum, daca scoate zgomot, daca merge AC-ul si toate lucrurile electrice, daca sunt urme de ulei, daca sunt urme de accident gen revopsire si lipsesc etichetele.
Recomandarea mea e sa cauti la oameni care-ti pot dovedi in acte kilometrii la masina, sa verifici modelul ala de masina in mai multe parti sa vezi care e pretul ei normal.
Dai si tu un search pe net cu modelul masinii, anul, combustibil si vezi ce preturi gasesti.
Logic ca nu o sa poti sa scoti la cel mai mic pret. Unii tin la pret daca stiu ca au o masina buna si o sa se vanda repede.
Vezi ce defecte gasesti la masina si daca e ceva grav, daca are erori in bord. Asa fie te risti sa repari dar ii ceri o reducere mai mare fie ceri cel mai mic pret care-l sti la masina aia si vezi ce zice (sa zicem ca are 3500, tu zici daca lasa la 3000... el probabil o sa zica 3300 sau 3250).
Doar sa nu cumperi de ala aia care clar isi castiga existenta din asta si nu au acte/nu au firma. Aia care au firma e logic sa vrea mai mult ca platesc taxe o gramada, dar samsari repara jafuri de 1000 euro si le dau cu 3000 dar pe urma tu dai de probleme mai tarziu.

| danidni explică (pentru LimitBreaker):

Salut! Eu nu ma pricep la masini si te rog sa ma ajuti! Prima data îi cer actele pentru a verifica totul? Unde pot sa gasesc kilometri reali ai masinii?

| LimitBreaker a răspuns (pentru danidni):

Nu are rost sa incepi cu actele.
Mai intai verifica masina. Ar fi multe de zis asa ca mai bine cauta pe YouTube "verificare masina second hand". E un baiat Auto A-T care explica destul de bine sau multi altii.
Important e sa faci o lista de acasa cu ce vrei de la masina si ce trebuie verificat. 1 Vopsea 2Centuri de siguranta (par chestii banale dar daca alea au probleme ala fie a avut accident, fie o sa fi obligat sa le repari tu ca sa nu ai probleme).
Chestiile mici pot acoperii probleme mai mari care te poate falimenta in timp. Uneori o sa te coste mai mult drumurile la mecanic si plata constatari decat reparatia si cand ai si un job nu prea ai timp sa te tot duci la mecanic.
Vezi daca scoate fum mai mult decat ar trebui ca e semn ca motorul are probleme. Vezi la cat de uzata pare si daca functioneaza toate butoanele.
Pe urma daca pare okay, nu scoate zgomote ciudate, ii ceri cartea masinii sa vezi daca e trecut KM in ea. Daca lipsesc pagini e ceva neregula. E posibil sa nu fie trecut totul in carte ca daca nu faci la un reprezentant auto nu se trece totul in carte, dar daca sunt pagini rupte e clar ca a vrut sa ascunda o reparatie mai mare.
Vezi ca pe la motor e o serie, la fel ca si la caroserie (sa coincida cu ce scrie in talonul masinii).
Majoritatea vor sa-ti faca contract de vanzare-cumparare direct cu ala din Germania. E bine sa eviti a sta. De obicei e semn ca ala e samsar si nu prea ai surprize placute. Aia fac asa sa nu apara ei in acte, sa nu plateasca taxe. Nu e asa o mega problema dar pe mine m-a pus sa platesc o mica amenda la primarie cand am fost sa inregistrez masina (60 lei sau 70, nu mai stiu).
Afla cum faci cu numerele rosii si cate randuri de numere rosii poti sa scoti, ca sa poti merge cu masina la RAR sa o inregistrezi.
KM reali doar in cartea masinii poti verifica. Daca e inscrisa in RO atunci puteai verifica pe site-ul RAR ca apare update la fiecare an in care faci ITP-ul.
E bine sa te uiti la cateva clipuri pe YouTube ca aia explica mai detaliat la ce sa te uiti si la ce sa fi atent.

| danidni explică (pentru LimitBreaker):

Mersi! Si ca sa o verific pe carvertical unde pot sa gasesc seria aceea?

| LimitBreaker a răspuns (pentru danidni):

Depinde de masina. De obicei e in geam stanga dar de multe ori descizi usa la masina si e pe partea dreapta a masinii, un capac mic. Intrebi vanzatorul si o sa ti-l dea. Daca nu, ascunde ceva. E imposibil ca cineva sa nu vrea sa-ti dea ala ca aia e ca CNP-ul masinii.
VIN-ul masinii il poti verifica pe carvertical dar din cate stiu nu o sa primesti multe informatii si majoritatea site-urilor o sa ceara bani ca sa-ti arate istoricul la VIN (gen 10$ sau mai putin)

7 răspunsuri:
| OldSoul a răspuns:

Recomandarea mea e sa nu-ti faci iluzii.

Am citit raspunsul pe care l-ai desemnat ca fiind castigator.
Ei bine, daca vrei o masina de genul ala, ghici ce...
Nu ai bugetul necesar.

Iar 95% din masinile pe care le gasesti de vanzare in Romania, cel mai probabil tot de samsari au fost aduse.
Desigur, le excludem pe cele care au fost cumparate de noi, din tara.

Daca vrei o masina cu adevarat buna, cauta o masina identica pe site-urile din strainatate, vezi ce pret are masina acolo, adauga 1000e peste si fa comparatia cu ce gasesti aici.

Daca o masina care acolo costa 4000e o gasesti aici cu 3000e, e cazul sa-ti pui niste semne de intrebare, sau, sa te astepti si sa-ti asumi ca masina respectiva nu este perfecta.

Orice masina ai gasi, sa ai totusi asteptari realiste.

Nu te astepta sa gasesti o masina de 15 ani cu vopsea 100% originala.
Si in parcare daca o tii, tot se gaseste unul sa ti-o "agate" odata si odata.

Nu avea incredere in ce-ti spune sau garanteaza vanzatorul, indiferent ca este samsar, sau ceva firma, verifica si asigura-te ca este asa cum spune. Desigur, daca se poate verifica.

O masina sh e o masina sh, totul tine de noroc, dar o verificare amanuntita, te poate feri pentru o perioada de unele investitii.

| NotNamed a răspuns:

Passat b6 vreau sa-mi iau eu, deci baga.te si tu pe combinatie. Ori asa ori iti iei un golf. Sunt bune si alea.

| C0rnel223 a răspuns:

Dacă nu știți multe despre mașini, cu atât mai puțin puteți face este să verificați vehiculul pe Carvertical. În acest fel, ați putea avea un instrument bun pentru negocieri. De asemenea, aș recomanda să luați cu voi o persoană care știe mai multe despre mașini sau să ducă o mașină la un mecanic. Este greu să găsești vehiculul potrivit cu cunoștințe limitate despre acesta. Pe piața automobilelor SH există o mulțime de escroci.