| andreiian2007 a întrebat:

Salut TPU! Am terminat 6 sedinte la scoala de soferi si inca am probleme cand schimb viteza, din treapta in 2 in 3 masina smuceste un pic si nu stiu cum sa fac sa nu se mai intample. De accelerat accelerez cand ambreiajul a ajuns in punctul de lucru dar totusi smuceste. Vreau raspunsuri cat mai bune si folositoare sa ma ajute sa nu mi se mai intample asta.

11 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ridici prea brusc ambreiajul. E o chestie de exercițiu in final

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Ori masina ta este proasta ori tu mai trebuie sa ie i lectii de șofat contracost, discută cu instructorul tau si vezi ce parere are el si cit te va costa sa te invete.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Mai intai apesi ambreiajul, pe urma schimbi treapta de viteza.

| eliancodrut a răspuns:

Smuceste pentru ca accelerezi prea tare inainte de cuplarea ambreajului. Nu functioneaza la tine sincronizarea dintre acceleratie si ambreaj, adica intre a accelera si a da drumul la ambreaj. Dar sa stii ca nu este de mirare, deoarece 6 sedinte este putin pentru a face totul perfect.
Daca ai acces la vreo masina, poti sa faci un pic de antrenament in manevrarea pedalelor in curte sau in afara drumurilor publice.

| andreiian2007 explică (pentru eliancodrut):

Deci sa inteleg ca trebuie sa accelerez usor doar in momentul in care am ridicat ambreiajul in punctul de lucru dupa sa incep sa ridic mai usor ambreiajul? Ordinea corecta find iau piciorul de pe accelratie calc ambreiajul cuplet in treapta de viteza ridic mai repede pana in punctul de lucru dupa incep sa accelerez dar deja de aici incep sa rodc ambreiajul mai incet?

| andreiian2007 explică (pentru andreiian2007):

Acceleratie*, complet*, introduc in treapta de viteza*

In mare parte smucesc decat cand sunt aproape de punctul de lucru sau in punctul de lucru nu dupa aceea

| eliancodrut a răspuns (pentru andreiian2007):

Picioarele trebuie sa fie pe cele doua pedale: ambreaj si accelerarie. Pe ambreaj apesi, pe acceleratie nu. Schimbi viteza si dai drumul la ambreaj in timp ce accelerezi. Totul depinde unde prinde ambreajul. Acolo accelerezi doar putin mai mult, sa nu moara motorul.

Deci vreau sa schimb din 1 in 2 sau din 2 in 3. Iau piciorul de pe acceleratie calc ambreiajul schimb viteza dupa ridic ambreiajul pana unde prinde si din acel moment incep sa accelerez usor in timp ce ridic ambreiajul usor?

| eliancodrut a răspuns (pentru andreiian2007):

Da. Si nu te impacienta: pana termini scoala o sa inveti sa faci acest lucru.

| Solane a răspuns:

Ai instructorul langa tine. El nu observa? Intreaba-l.