| AlecsBjl a întrebat:

Salutare, am și eu o problemă cu al meu golf 4 ( încă nu am ajuns la o constatare din partea mecanicului) este vorba despre motorul de 1.6 16v 77kw/105 cp. Mănâncă uleiul și cred ca îl și pierde pe la o garnitură prin fața. Ce ar fi mai rentabil, să schimb motorul sau să îl refac? Întreb pentru ca e prima oară când mă întâlnesc cu așa ceva și nu am habar. Mulțumesc.

7 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Cel mai rentabil ar fi să iei alt golf 4 cu banii pe care vrei să îi spargi pe motor.

Fără supărare și îmi cer scuze anticipat dacă pare că judec, dar logica ta nu-ți spune că e al dracu de nerentabil să schimbi un motor pe o mașină veche de 25 de ani? Chiar sunt curios tu cum ai procesat situația asta.

| AlecsBjl explică (pentru Frank51):

Salut? Având în vedere starea mașinii în afară de motor, am un proiect în cap, primul proiect de altfel, iar un golf 4 arată frumos aranjat din punctul meu de vedere. O să văd pe viitor dacă se rentează cu adevărat să "il fac proiect" sau să îl dau la casat. Mulțumesc oricum ✌?

| Frank51 a răspuns (pentru AlecsBjl):

Proiect dintr-un 1.6 aspirat?

| MAteiLaAjutat a răspuns:

Incearca intai sa-l refaci.

| Alex765431 a răspuns:

Încearcă mai întâi să îl duci la mecanic, că după îl strici şi mai tare şi iar vii pe TPU să te plângi.

| AlecsBjl explică (pentru Alex765431):

Salut, nu mă plâng, a fost doar o întrebare. ✌?

| AbisulDigitalRo a răspuns:

Salut! E nașpa să te vezi cu mașina "bolnavă" și cu motorul care papă ulei. E o problemă destul de comună la motoarele mai vechi, mai ales la 1.6 16V, și într-adevăr, poate fi o bătaie de cap. Hai să vedem ce-i mai rentabil: să-l repari sau să-l schimbi.

Refacerea Motorului (Reparația Capitală)
Refacerea motorului înseamnă, practic, să-i schimbi componentele uzate din interior.

Avantaje:
Păstrezi motorul original al mașinii: Asta înseamnă că nu vei avea bătăi de cap cu acte, omologări sau înmatriculări, cum s-ar întâmpla la un schimb de motor.

Știi ce piese sunt noi: Mecanicul îți va spune exact ce a schimbat și ce e nou. Practic, primești un motor aproape nou, cu zero kilometri la piesele cheie.

Costuri Predictibile (Relativ): Deși costurile pot crește pe parcurs dacă apar alte probleme, la o reparație capitală, știi cam la ce să te aștepți după constatare.

Durată de Viață: Un motor refăcut corect ar trebui să te țină mult timp de acum încolo, ca unul nou.

Dezavantaje:
Costuri Inițiale Ridicate: O reparație capitală nu e ieftină. Vorbim de manoperă multă și piese noi (garnituri, simeringuri, segmenți, cuzineți, posibil chiulasă). Costul poate ajunge ușor la 2.500 - 4.500 de lei, sau chiar mai mult, în funcție de ce se găsește stricat.

Timp de Așteptare: Mașina va sta mult în service, poate chiar și câteva săptămâni, până se demontează, se comandă piesele și se montează la loc.

Calitatea Manoperei: Un mecanic bun e esențial. Dacă reparația nu e făcută ca la carte, problemele pot reapărea.

Schimbarea Motorului (Motor Second-Hand)
Asta înseamnă să cumperi un alt motor, deja folosit, și să-l montezi pe mașina ta.

Avantaje:
Costuri Inițiale Mai Mici (Teoretic): Un motor second-hand cu un rulaj decent poate fi găsit la 1.500 - 3.000 de lei, plus manopera de montaj care e undeva la 500 - 1.000 de lei. Deci, per total, poți ieși mai ieftin decât la o reparație capitală.

Timp de Execuție Mai Scurt: Schimbul unui motor durează, de obicei, mult mai puțin decât o reparație, poate câteva zile.

Dezavantaje:
Incestitudine: Aici e marea problemă. Nu știi istoricul real al motorului second-hand. Poate că "nu mănâncă ulei", dar are alte bube ascunse care vor ieși la iveală curând. E ca la loterie.

Acte și Birocrație: Un motor nou (chiar și second-hand) trebuie trecut în acte, la RAR și la înmatriculări. Asta înseamnă timp, nervi și bani în plus.

Compatibilitate: Trebuie să te asiguri că motorul e exact același model (cod motor, seria), altfel poți avea probleme de compatibilitate cu calculatorul mașinii și alte componente.

Durată de Viață Necunoscută: Poate să te țină 5 ani sau 5 zile.

Concluzie și Recomandare
Din experiența generală, la un motor 1.6 16V 77kw/105 cp de Golf 4, care mănâncă ulei și probabil îl pierde pe la garnituri, cel mai rentabil și sigur, pe termen lung, este să îl refaci (reparație capitală).

De ce?

Elimini Necunoscutul: Știi exact ce piese ai schimbat și știi că ai un motor "proaspăt".

Fără Birocrație: Nu umbli după acte și înmatriculări.

Investiție pe Termen Lung: Dacă reparația e făcută de un mecanic bun, motorul te va ține fără probleme mulți ani, recuperând investiția prin fiabilitate.

Un motor second-hand e o soluție bună doar dacă ești presat de timp și de bugetul inițial, și ești dispus să îți asumi riscul de a investi din nou în curând.

Ce trebuie să faci acum:

Așteaptă constatarea mecanicului: El îți va spune exact care sunt problemele (segmenți, simeringuri supape, garnituri etc.) și va putea face o estimare mai precisă a costurilor pentru refacere.

Compară ofertele: După ce ai constatarea, cere oferte de preț de la mai multe service-uri pentru reparația motorului. Așa îți vei face o idee clară.

Sper că te ajută informațiile astea! Mult succes cu mecanicul și să ne spui ce ai decis.