| IulianOvidiu a întrebat:

Semnele de GPL sunt obligatorii in geam la masina?

15 răspunsuri:
| RB26DETT a răspuns:

Masina mea are instalatie GPL inca din 98, am cumparat-o acum 3 ani si pana acum de cate ori m-a oprit politia nu mi-a dat nici un avertisment sau amenda pentru acel semn.
Nu este obligatoriuwinking.

| JohnnyBi a răspuns (pentru RB26DETT):

Http://lege5.ro/......17-09-2003

ia citeste tu aici. scrie in lege ca trebuie sa le ai.

| viotedy a răspuns:

Nu sunt.

| JohnnyBi a răspuns (pentru viotedy):

Http://lege5.ro/......17-09-2003

da si tu un ochi in lege inainte sa faci pe desteptul

| RB26DETT a răspuns (pentru JohnnyBi):

Ceea ce mi se pare ciudat este ca la omologare nu mi s-a spus de acel semn, cand am montat instalatia gpl din nou [dupa 10 ani stiu ca se schimba] cei ce mi-au montat-o nu mi-au spus nimic de acel semn, doar daca vreau sau nu sa-l am. politia cand m-a oprit, nu mi-a atras atentia aspupra semnului, tin sa precizez ca este omologata! De ce ar trebui, ma rog, acel semn? arata naspa, e dita mai semnul si arata chiar naspa! Cum ar fi ca de acum in colo sa punem semne peste tot pe luneta, pe parbriz, pe geamuri tot felul de stickere de genul GPL, merge pe benzina/motorina, are motorul de x litri, cate mii de km a parcurs masina, cat de grea este masina, daca te duci in piata sa pui sticker ca ai bagaje in portbagaj, de parca ar baga cineva aceste semne in seama! cui ii pasa? cine le baga in seama? crezi ca oamenii te respecta mai mult sau mai putin daca ai un amarat de sticker care arata destul de naspa? cum vine asta? e un fel de pastreaza distanta? lasa ca s-au inventat carligele de remorcare care ii tin pe toti la distanta si nimeni nu e atat de prost incat sa franeze brusc fara motiv si normal in trafic trebuie sa fii atent
Ma gandesc, acel sticker este pentru a preveni ceilalti participanti din trafic pentru ca unii cred ca este periculoasa o instalatie gpl, mie mai periculos mi se pare rezervorul de benzina de sub masina dintr-un material usor de spart decat de rezervorul ala din portbagaj, facut din metal care numai gol cantareste peste 40 de kg, nu cred ca ala este facut ca la un eventual accident sa faca poc o data cu masina, daca era asa, nu cred ca era legal.
Mi se pare o prostie faza cu stickerele si chiar asa, daca nici pe cei de la rutiera ce m-au oprit pe mine nu ii intereseaza de acel sticker, pe cine l-ar interesa?

| viotedy a răspuns (pentru JohnnyBi):

Politaii nu stiu bine decretul, dar ce scrie in Monitor nici atat, asa ca...Eu am mers ani buni cu masina cu GPL si nu m-a intrebat nimeni nimic.

Nu este dupa cum ai tu chef sau nu. de ex sunt tari unde este obligatoriu semnul de baby on board. motivul? daca se face accident si e copil sa stie autoritatile la descarcerare. pe gpl presupun un motiv asemanator. daca faci accident sa stie cum ai fire/furtune bagate sa stie ce si cum taie sa te scoata din vehicul.

deci ideea unelor stickere este pentru pompieri sau descarcerare sa stie cum sa actioneze in diferite situatii. sau mai sunt stickerele pentru handicapati. sa ii lase sa parcheze pe locurile alocate lor. eu de ex am semn de handicapat din cauza unui membru de familie ce nu se poate deplasa usor si beneficiez de parcare langa intrare pentru acesta. deci fiecare sticker are o importanta daca este prevazut in vreun fel sau altul de lege

Mda, si cei de la descarcerare te scot prin podeaua masinii? eu stiam ca taie plafonul, ma indoiesc sa treaca furtunul de alimentare prin plafon sau pe langa stalpii masinii si nu cred ca imi feliaza aia portbagajul ca doar na, ce se poate intampla.
O data ce nu mi s-a spus ca este important, ce nu mi s-a atras atentia asupra lui, atunci de ce sa il iau in considerare? in cazul in care se rastoarna masina nu am treaba, rezervorul ala sta bine fixat acolo, mai tare m-as astepta sa explodeze din cauza rezervorului de benzina decat al celui de GPL, sincer! si o data ce am pus folii pe geamuri si pe luneta, ma indoiesc sa mai pun acel semn, pe masina nu-l pun nici sa ma omori laughing.

Si daca esti cu masina infipta intr-un zid si cu susul in jos tot plafonul il taie? tu chiar nu ai pic de imaginatie. daca legea prevede folosirea lor nu o face doar de dragul de a iti pune tu porcarii idioate pe geamuri.

legea nu zice nimic fara un motiv, doar sa fie zis si atat. vrei mai multe detalii afla decretul, vezi cine l-a inventat, semnat, etc si suna la institutia aia si afla. singurul semn pe masina mea este cu respect reciproc motociclistii prahoveni ca 90% din cei care iau categoria A isi monteaza sloganul campaniei anti-accidente pe masina. si cel de handicap cand merg cu membrul cu probleme...

Arata-mi mie accident in care masina este infipta intr-un zid cu susul in jos! si oricum pentru mine nu e problema de accident, stiu ce masina sa aleg, sa nu mai fac reclama spun asa
Marca de la care am masina promite ca dupa un accident, usile pot fi deschise deoarece plafonul masinii tine de cel putin 4-5 ori greutatea masinii. acum daca oamenii isi iau niste cotete de masini asta este partea a 2-a
dar la cum stiu romanii de marca de la care am eu masina sigur se baga sa o felieze toata. uite aici un accident destul de naspa la 100 km/h https://www.youtube.com/watch?v=UZM7QyZeFxw;) nu aveti decat sa va puneti semne de GPL. ca doar na, dupa un accident o data ce ai o asemenea masina, te dai jos si daca a luat foc, te duci iei extinctorul din portbagaj si stingi incendiul, doar suni sa vina sa-ti ia masina de acolo :-j

Aha, fii tu sigur. am vazut masini la 200 la ore intrate in zid. aveau locurile din spate si portbagaj. in rest facute acordeon. fierul tot fier ramane. poate sa fie ele si hilux, navara, X6 sau orice tip de balena considerata sigura, peste o anumita viteza si in unele situatii se face acordeon. poate sa tina plafonul ala cate tone vrei tu, accident de x5 trecut la sinaia prin parapet si cazut in prapastie nu scapi. indiferent ce masina ai si cate airbaguri sau alte sisteme are. cand iei 50 de tone de fier in bot si le impingi in cadere libera de cel putin 30 de metri esti mort.

nu mai bate tu apropouri ca stii masina X care face minuni ca nu exista asa ceva. nu exista test de laborator sa reproduca un accident real si o spun pe propria piele cu echipamentul moto. facut sa reziste la x tipuri de impacturi, casca rezistenta la baros, dupa accident mi s-a rupt casca in 2 ca 2 felii de paine. si era casca shoei xr 1100 replica, poate cea mai rezistenta casca existenta pe piata. tehnologia este facuta de mana omului care este supus greselilor si erorilor, asa va fi mereu. nu exista vehicul sa te tina in viata in toate situatiile ce pot aparea.

cat despre semnele alea, era parerea mea. ti-am zis. vrei raspunsul oficial pentru care te obliga sa il porti, suni la cei ce au promulgat legea

O data ce ai masina de 2-3 tone este normal ca la o asemenea viteza sa smulgi parapetul si sa cazi in prapastie! dar sincer iti spun, cu 200 km/h nu merg nici pe autostrada, ca doar na, limita este limita, poate ca un 150-160 mai merge dar sa nu exageram, masina duce 210 dar nu inseamna acum ca ma bag la 210, cat despre toate astea, nu mai stiu cine mi-a spus de un accident cu unu cu un volvo care a cazut intr-o prapastie cu masina si a iesit din masina fara nici o problema, daca tu esti obisnuit cu made in germany este normal sa fii obisnuit cu erori cu toate alea dar iti spun ca suedezii au un centru de crash teste mult mai dotat decat cel al Euro NCAP, aia testeaza masinile in caz de accident in toate unghiurile posibile. Si totusi, cum sa intri intr-un parapet? trebuie sa fii prea maniac sa faci asta, vezi ca nu sunt conditii bune de drum dar tot accelerezi ca doar na, ce se poate intampla? lasa ca am bmw, este asfaltul ud dar avand bmw, cel mai shmeckher din sat nu am ce sa patesc daca intru cu 150 km/h nu voi ajunge sa sar in prapastie cu tot cu parapet.
uita-te te rog la testele euro NCAP sa vezi la volvo astea noi la interior, nu se misca bordul aproape de loc pe cand la altele se misca de zici ca nici nu e prins sau la acele teste cu 15% din caroseria masinii cum volvo si foarte putine alte marci isi continua drumul in timp ce alea nemtesti raman infipte acolo cauzand un soc foarte puternic, nu mai zic de volan impreuna cu bord ce te apasa de nu te vezi, lasa-ma ca in materie de siguranta nu prea poti contrazice volvo, eu stiu ce vorbesc, o casca de protectie nu poate fi comparata cu o masina, este ca si cum ai compara un difuzor cu un calculator sau ochelarii de soare sa-i compari cu oculus rift.
Sincer acum, m-am trezit intr-o parcare ca da unul peste mine, imediat dupa impact am zis 'gata, mi-a spart radiatorul, a botit-o toata' cand cobor era zgariata vopseaua si un far era putin bagat inauntru pe cand ala avea bara spate deformata.
Habar nu ai ce inseamna volvo, documenteaza-te, te rog! inainte de a ma mai contrazice.
O data ce ai o asemenea masina nu te tenteaza sa o apesi atat de tare incat sa zbori cu ea de pe carosabil, cu toate ca sub capota de multe ori te trezesti cu un motor de peste 180-200 de cai putere! Ce vezi pe la noi volvo de pana in 160 cai, sunt nimicuri, in afara se poarta de la 200 in sus.

| CalinEduard a răspuns:

Trebuie sa il ai si iti explic si de ce pentru ca in caz de accident cand vin pompieri sa o stinga sa stie daca are gpl ca sa stie ce sa foloseasca apa sau spuma

| Schwarzenegger a răspuns:

Da, FUNDA?

| Alex_Ghinea_1994 a răspuns:

2.5. Instalațiile de alimentare cu GPL, montate pe autovehicule, trebuie înregistrate în cartea de identitate a autovehiculului (CIV). Autovehiculele trebuie să fie marcate cu etichete autoadezive cu inscripția "GPL", confecționate din material rezistent la factorii de mediu, aplicate în funcție de categoria autovehiculului, astfel:

a) la autoturisme (categoria M1), pe interiorul parbrizului și al lunetei, în partea dreaptă, jos;

b) la autoutilitare ușoare (categoria N1), pe interiorul parbrizului, în partea dreaptă, jos, și pe suprafața posterioară a caroseriei.