Daca locuinta este pe numele tau si ai datorii la stat, da, poti fi executat silit luandu-ti-se bani din contul bancar, iar daca nu ai bani in cont atunci locuinta personala iti poate fi scoasa la licitatie si vanduta, statul recuperandu-si datoriile si daca mai ramane ceva dupa vanzarea casei (fiindca ei o vor vinde la un pret foarte mic) aceia iti vor reveni tie.
Nu-ți ia chiar "TOATE averile" - iți ia până la 1/2 din salariul dacă ai datorii legale de întreținere sau despăgubiri. Locuința despre care spui, a cui e?
Poți declara faliment personal! De câțiva ani este posibil si in România! Dar trebuie sa dovedești in instanta ca te preocupa găsirea unui loc de munca pentru a achita pe viitor datoriile!
Nu ai documente adica nu ai facturile? Pai ele se trimit in mod normal pe format clasic, plic prin poștă si de ceva ani se trimit si online prin e-mail. Nu prea ai cum să nu ai factura... decat daca nu esti interesat deloc de subiect. Eu am toate facturile pe mail... Hidro vine pe mail, Digi vine pe mail, pana si intretinerea vine pe mail desi este un bloc vechi, este administrat de o firma care face toata treaba asta.
Ca nu ai bani este altceva. In principiu daca vorbim de utilitati, nu sunt sume mari dar in timp da, se aduna. Este cam greu sa se ajunga la nivelul asta, adica sa iti fie executate silit bunurile, mai ale casa, pentru recuperarea prejudiciului. La facturi se apeleaza la firme de recuperare.
De principiu, la un moment dat iti vor taia serviciile, vor incerca recuperarea si la un moment dat vor vinde creanța unor firme de recuperare, care vor adauga evident costuri. Dupa ceva timp, sa zicem cateva luni, vei fi verificat in bazele de date ANAF plus altele si daca ai venituri (salariu) vei fi executat silit chiar si fara voia sau prezenta ta. Vei plati in plus cheltuieli de judecate de 1500-2000 de lei. Deci daca sa zicem aveai datorie la DIGI de 2000 de lei, o sa ai inca 2000 plus penalizari.
Executarea pe propietati se face greu si doar in cazuri exceptionale. In schimb intretinerea este mai mare... acolo daca ai vecini care nu vor accepta restantele tale, se pot constitui parte civila, sa te dea in judecata si este posibil sa ramai fara apartament. Se scoate la licitatie la un pret mic, ca sa il vanda repede, isi iau partea de datorii si iti vireaza tie restul dar nu cred ca vrei sa ajungi aici...
Sfatul meu, opreste utilitatile daca nu folosesti si plateste-ti datoriile.
AndyMihai1999 întreabă: