Salut. Încearcă să nu te mai gândeşti la alţii, gândeşte-te la lucrurile pe care la ai tu şi ei nu le au.
In esenta te concentrezi prea mult pe problema in loc sa te concentrezi pe solutie. Asta este de fapt cauza acestui fenomen de "invidie". In loc sa gandesti la modul "sunt sarac, nu am suficienti bani sa imi iau si eu un mercedes chiar si unul mai vechi dar George vecinul meu a reusit sa isi cumpere unul" ar trebui sa spui "hei, ia uite ca George care nu e neaparat mai destept decat mine si nici nu are 3 maini a reusit sa isi cumpere un mercedes, ia sa ma gandesc cum oare as putea sa fac si eu la fel". Poate ti se pare oarecum stupid ce iti zic dar te va ajuta mult in viata sa iti antrenezi mintea sa vada solutii si sa apeleze la rezolvari acolo unde altii vad doar probleme si apeleaza la invidie.
Dacă ești adolescent și tânăr până în 25 de ani, e total normal, mai ales dacă nu ești din categoria celor cu "lingura de aur" (atât că e vorba de moștenire, că ai avut norocul de a te naște într-o familie bogată și așa vei trăi până la moarte sau și dacă nu, chiar dacă ai tras tu mai mult, dar ai avut noroc de gene bune și totuși un mediu suportiv și asta te-a făcut să lupți ca să ajungi la nivelul acelora pe care-i invidiezi- și... și în acest caz, tot e normal să fii așa, cel puțin până în 30 de ani, deoarece știind cât valorezi și vrând să și demonstrezi ceva, ție, lumii, dar și cât să obții mai multe de la viață, atunci e total normal și eu una ți-aș sugera să nu fii împotriva curentului și feel-ului ci să mergi în rând cu el, adică să trăiești tot ce simți, fix așa cum simți, să fii sincer cu ceea ce simți, mai puțin poate să le și dorești moartea acelora pe care-i invidiezi, mai ales dacă aceia și sunt oameni totuși serioși- adică dacă știi că totuși au obținut acelea pe barba lor, cât și pe faptul că au avut o viață ascetică și religioasă bună, adică ăla poate a ajuns primar în satul tău, orașul tău pentru că a avut niște părinți totuși credincioși, deși hai să nu fie chiar exemplul primarului, căci, am auzit și eu ce specimene umblă pe acolo, prin primării vreau să spun, dar hai să spunem un avocat cinstit sau un profesor chiar cinstit sau chiar un mic patronaș cinstit, atunci da, nu ai niciun drept să le dorești moartea, că oamenii ăia au muncit de le-a sângerat spinarea, poate un patron pe care azi îl vezi tu în comunitatea ta, că are mașina aia mai fiță și mai știu eu ce, a trudit 10 ani pe afară, trăgând pe câmpuri și prin fabrici și poate umilindu-l șefii de acolo sau unii de acolo, și a tras pe brânci, a transpirat și acum cu ce și-a strâns și omul a venit la el acasă, și având și puțină viziune, săturându-se de tras fizic, și-a deschis și omul un busines.
La fel stau lucrurile și cu cei care nu au tras fizic, dar au tras mental și poate nu toți au intrat din prima la faculta mult visată sau au luat bacul imediat, dar au tras, au învățat și reînvățat, deci altfel spus, și-au tocit creierii ca să intre la facultatea aia care pe viitor i-au adus mai mulți bani, indiferent, că e bancher, avocat, profesor sau economist, ideea e că, oamenii au învățat, au tras și azi au ajuns mai sus. Deci mare atenție cui dorești moartea, mai ales din invidie. Căci Dumnezeu totuși nu doarme. Adică ce vreau să spun, e că, dacă omul ăla a tras pentru postul cutare, pentru salariul cutare sau poate chiar a înghițit n r@haturi din partea conducerii sau al colegilor și totuși a suportat și azi îl vezi cu pantoful x sau cu mașina y, Dumnezeu nu suportă astfel de invidie și mai ales să-i dorești moartea, se va întoarce. Mai bine, roagă-te și tu, să ajungi măcar la jumătatea nivelului aceluia, dar cinstit, muncind și tu. Cel puțin în secolul 21, măcar la atât avem privilegiul, că în secolul 21, nu mai contează ce note ai avut în școală, nu mai contează ce știi sau nu știi, dacă vrei să faci ceva poți face, deoarece în secolul 21 facultăți există peste tot și important e, doar să ai bani, da, pentru a -ți plăti facultatea și viziune după facultate pentru a te putea descurca, ca spre exemplu dacă ai vrea să faci o afacere sau ceva precum liber profesionist.
Dacă chiar ai problema asta trebuie o schimbare fundamentală de mentalitate. Deocamdată e bine că ai descoperit că ai problema asta, iar apoi daca vrei să o rezolvi trebuie să lucrezi la ea.
Poți începe prin a-ți face prieteni mai mulți și mai de calitate, poate dacă vezi oameni apropiați care îți sunt dragi și ei au lucruri pe care tu nu le ai, vei începe să te schimbi.
Revin, deoarece simt că am multe de spus. Simt că empatizez cu problema ta, pentru că de asta m-am lovit și eu, cum am spus, până să o dau în 30 de ani, și să aflu că deja de la 30 de ani, nu mă mai prea impresionează nimic și nu prea-mi mai doresc nimic, e suficient un pat, un acoperiș deasupra capului, cât să nu fiu homeles, mai ales că eu am axietate socială și nu pot ieși din casă și de-ale gurii și ceva cât să-mi petrec timpul liber cu ceva (cărți, divertisment, hobbyuri) și să-mi țin mintea ocupată.
Dar revenind la tine.
Cum spuneam, ai grijă cui dorești moartea că se întoarce. Și dacă tot spui că ți dorești așa mult ce au alții, poate nici măcar dacă s-ar întoarce moartea către tine, nu te-ar supăra, că na, măcar așa simți că scapi de acest calvar și viață, ceva ce și eu de la 20 până la 30 și uneori și azi tot mai rog la Dumnezeu să-mi dea, adică moartea, dar ai grijă cu acest hate, că totuși se va întoarce către tine și nu într-o manieră bună, adică să te ferească Dumnezeu, să-ți aducă nici moartea, dar nici viața, să vezi atunci durere.
Deci pe scurt, ideea e că, trebuie să muncești, chiar mai mult, dacă nu ești dintre cei privilegiați, pentru a ajunge la nivelul acelora pe care-i vezi tu azi că au.
În schimb, dacă tu invidiezi pleava societății, că o vezi că ieri era nimeni și azi apare cu mașini care mai de care și te întrebi și tu de unde naiba a avut ăla sau aia bani, eu una zic că nu ai ce face sau poate totuși vrei să-ti pierzi umanitatea, aș fi spus sufletul, dar poate ești ateu (ca mulți de pe aici, de pe TPU) și atunci nu ar avea nici un impact acest speech către tine, însă dacă dorești să fii inuman, atunci invidiază-i și poți să-i și contactezi pe acei perverși să-i întrebi ce fac ei de au ajuns unde au ajuns. Însă dacă dorești să fii om cu toate țiglele pe casă și toate ca toate, om, atunci sfatul meu sincer, e că nici nu ar trebui să ti pese sau compari cu lighioanele acelea, indiferent că tu crezi sau nu crezi în Dumnezeu, dar ăia cum au venit cu vilele lor, cu piscinele lor, cu mașinile lor, cu pițipoancele lor, că par că au niște zuze după ei, drogate, ăia cum au venit și pleacă, drept dovadă cazul Diddy care avea parcă lumea la picioare și avea partyuri wild, azi omul ăla e după gratii și unica lui faimă mai e la TrueCrime de pe Youtube.
Deci depinde cine dorești să fii în viața asta.
Ideea e că, imposibil nu e, cu munca, cu cariera, dacă vrei și lupți, bine, asta și dacă știi ce vrei, căci așa eram și eu cu cariera, toată viața visam că o să plec din orașul meu natal și o să fac carieră, dar nu prea știam ce vreau. Până am aflat că de fapt, oriunde aș pleca, aceeași lume e peste tot, adică coruptă. Așa că, nu știu de tine, dar eu una, am ajuns la concluzia că un job cât mai neimportant, dar care totuși să-mi poată aduce strictul necesar și cât să nu fiu nevoită să mă împrumut vreodată, dar și cât să nu mă suprasolicite și dacă se poate să nu ies din casă sau măcar să nu fie cu multă interacțiune cu publicul, și o viață liniștită în casă e de o mie de ori mai cozy și frumoasă, decât o viață tumultoasă, cu multă lume, unde deranjezi șefi, colegi și poate (cum e spre exemplu la mine în învățământ, părinți și elevi mai nou) umde nu ai liniște deloc și te fu*kep up toți la cap, mai bine un job cât să trăiești, unde să nu te enerveze nimeni și mai bine să ai mai puține, că măcar nu mai stai cu frica că o să le pierzi. Deși da, nici să cazi totuși în extrema homeless, că după va fi mai greu să te mai ridici la suprafață, ci cât să fie echilibru. Dar evident și cât să fie totul corect, altfel nu e ok.
Cât de relații interpersonale, că am observat că ai zis că ești invidios și pe tipii care au tipe, nu știu, dar eu una, zic că e mai bine, ca în secolul 21 să fii mai singur, decât căzut în anturaje proaste. Nici aici nu știu ce cauți tu, dar dacă e să cauți ceva serios, în secolul 21 nu prea mai găsești, deoarece lumea a devenit destul de individualistă și rea și mai ales dacă tu ești familist și cauțiceva serios, tocmai atunci destinul va face să-ți aducă tipe neserioase sau bitc&es și după ce le vei vedea adevărata față, vei suferi și ori vei cădea în depresie și te vei sinucide, ori da, dacă ești mai tare doar așa ai trăi mai bine și după ele, dar cu costul că-ți vei închide inima definitiv și vei trăi pe toate ariile vieții mai rigid după acele experiențe nefaste.
Iar dacă e invers, că vedeam că spuneai totuși că îi vezi pe alții că au fete, dacă visul tău e să devii vreun Andrew Tate, atunci iar nu e ok, deoarece, e ș-așa lumea plină deja de ei, de acești bombardieri și vei face tu doar pe alte femei, alea puține, care au mai rămas de calitate și ele, să se sinucidă sau la fel, vei împietri tu inimi acelor femei, și deja e plină lumea și de femei și de bărbații de ăștia, ultima specie încă bună totuși rămasă, dar împietrită, pentru că au întâlnit doar gunoaie și asta te-ar face cel mai down specimen, dar da, pentru tine nu ar fi nimic negativ, tu nu pierzi nimic, însă poți totuși și tu pierde ceva, dacă spre exemplu vei fi un Andrew Tate, care totuși după ce vei avea toate acele piți după tine, visezi sau speri la ceva pe bune cu una dintre ele, dar având acele specimen de femei după tine, nu te mai aștepți la ceva serios cu ele. Și faza e că, o dată ce devii Andrew Tate, cam doar femei de genul vei atrage către tine, cum e valabil și invers, dacă vei deveni o femeie prea outgoing sau un pic mai bi&ches, nu te aștepta să mai găsești vreun prinț care să stea lângă tine pe viață.
Revenind, sfatul meu e, ai grijă pe cine invidiezi, că în secolul 21, noi invidiăm la mulți doar carcasa și surplusul, dar noi nu știm cum au obținut aceia tot ce au obținut.
Deci uneori ține de decența noastră și pe cine invidiem. Am eu o vorbă a mea.
@Ambivert iti dau dreptate! Ai 101% dreptate! Eu cand i-am zis acelasi lucru, m-a injurat, mi-a facut reclamatie si mi-a dat block
Numai proaste sunt pe TPU și bolnave psihic, da probleme de alea grave psihice nu anxietate.