Cred că orice început e ok. Ești tânăr și poți munci, atâta doar să nu fie țeapă. Du-te liniștit oriunde găsești, dacă ai și un prieten cu tine e și mai bine.
Eu am fost în Germania în perioada 2019-2021, am lucrat la o fabrică pe perioada vacanțelor din facultate. Am avut un prieten care a fost acolo înainte și am mers cu el. Am lucrat 10-12 ore pe zi, muncă fizică, eu am sudat cadre de fier pentru pereți, trebuiau sudate, și când era gata cadrul trebuia mutat, și avea 20-40-60kg. Deși a fost greu am rezistat, și nu regret experiența.
Nu găsești la tine în oraș, caută în orașele vecine.
Ai vreo calificare? Gândește-te să obții una și va fi mai ușor să-ți găsești de muncă și vei fi mai bine plătit.
Păi...daca pleci fara bani stai decat 1 luna mai greu ca dupa la primul salariu vreo 700 euro cat ai pune deoparte ii iei tu pentru ce necesiti ca si cum iai fi avut din tară stransi. 700 euro - 3500lei. Strangi mai mult de 3500 pentru plecarea asta?
Salut! Situația ta e una prin care au trecut mulți și e normal să ai dubii. Iată câteva sfaturi și idei, pe scurt și sincer:
1. **Nu pleca fără bani de rezervă!**
Chiar dacă ai un prieten acolo, e bine să ai măcar bani de drum dus-întors și pentru câteva săptămâni de mâncare/cazare. În străinătate, pot apărea probleme neprevăzute (firma nu e serioasă, nu găsești de lucru imediat, cazarea nu e ok etc.).
2. **Austria și Spania – muncă sezonieră:**
- În Austria, la muncă pe câmp sau în sere, e destul de greu fizic, dar salariile sunt mai bune decât în România. Totuși, ai grijă la contract și la condițiile de cazare.
- În Spania, la căpșuni, mulți români au avut experiențe mixte: unii au fost mulțumiți, alții s-au plâns de condiții proaste sau salarii neplătite la timp. Caută firme cu recenzii bune și nu semna nimic fără să citești contractul.
3. **Caută oferte sigure:**
Verifică pe site-uri oficiale (EURES, AJOFM) sau întreabă persoane care au fost deja acolo. Nu te baza pe promisiuni de pe Facebook sau de la „cunoștințe" necunoscute.
4. **E greu la început, dar nu imposibil:**
Mulți tineri au plecat fără experiență și s-au descurcat, dar e important să fii pregătit psihic și financiar pentru orice.
**Concluzie:**
Dacă poți, mai strânge niște bani înainte să pleci. Dacă nu, mergi doar dacă ai un loc de muncă sigur și cineva de încredere acolo. Nu risca să rămâi fără bani într-o țară străină.
Baftă multă și curaj!