| floricica1999 a întrebat:

As dori cele mai bune retete de crostata cu gem.
va rog frumos. dau funda.

Răspuns Câştigător
| carla2010 a răspuns:

Ingrediente

300 gr. faina
125 gr.unt topit
2 galbenusuri ou
1 ou intreg
120 gr.zahar
sare
1 lingurita praf copt.
gem dupa preferinte.
Se amesteca toate ingredientele repede, repede, se acopera cu folie de nailon si se lasa la frigider aprox.1h.


Intre timp se incalzeste bine cuptorul si se unge bine tava doar cu unt.(fara faina).


De obicei se foloseste o tava pentru. tarta dar se poate pune si in alte forme dar nu cea pt.chec.


Dupa ce ati scos aluatul de la frigider se intinde cu sucitorul cat sa devina un pic mai moale apoi se aseaza in tava si se intinde cu mainile, lasand un bord mai ridicat astfel incat sa nu curga gemul.


dupa ce aluatul a fost bine intins in tava.(mai bine sa fie in pic mai gros), se pune gemul dar nu foarte mult pt.ca aluatul se va inmuia apoi din aluatul ramas se fac niste fasii si se pun peste tarta cu gem dintr-un capat in altul pe diagonala astfel incat sa obtinem niste romburi, si se pune la cuptor pentru. aprox.15-20min

| floricica1999 explică (pentru carla2010):

Am incercat.Sa primit super.

3 răspunsuri:
| AnneღU a răspuns:

Ngrediente:

300 g. faina
100 g margarina
3 linguri ulei de masline
100 g zahar
jumatate lingurita sare
un ou
un plic praf de copt
un borcan de gem de capsuni si 4 linguri de nuca macinata

Se amesteca gemul cu nuca si se lasa deoparte.
Se pune faina intr-un castron si se amesteca cu zaharul, sarea si praful de copt. Se adauga oul, margarina taiata in bucati si uleiul amestecandu-le pe toate, cu varful degetelor, pana se incorporeaza toata faina. Se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de maini, se infasoara in folie transparenta si se pune in frigider unde se lasa macar 30 min.
Dupa ce a stat la rece,aluatul se scoate pe blatul de lucru,infainat,se ia trei sferturi din el si se intinde. Ca sa fie mai usor,se intinde direct pe foaia de copt,dupa care se pune in tava si se inteapa cu furculita, din loc in loc. Se adauga amestecul de gem cu nuca, iar din restul de aluat se fac rulouri subtiri ce se pun peste umplutura, ca un grilaj. Se introduce la cuptor, la foc potrivit, pana cand incepe sa se rumeneasca deasupra. Se lasa sa se raceasca inainte de a taia.

| AnneღU a răspuns:

Sau : Ingrediente pentru Crostata cu gem de rubarba si capsuni
170 gr faina
2 linguri zahar (am folosit zahar brun)
1 varf cutit sare
150 gr unt rece (de la frigider)
4-6 linguri apa rece (tineti-o la congelator 10 minute)
3 linguri gem de rubarba
8 capsuni mari
1 lingura zahar pudra pentru decorat
Crostata cu gem de rubarba si capsuni - Preparare
Faina, zaharul si sarea se pun in robot si se mixeaza cateva secunde sa se amestece bine. Se adauga untul taiat fulgi si se mai mixeaza 5 secunde, pana aluatul e nisipos. Cu robotul mergand, adaugati apoi cate o lingura de apa pe rand pana aluatul se aduna ca o bila. Eu am pus 5 linguri apa.
Cu mainile reci (le-am tinut sub jet de apa rece) scoateti aluatul din robot, inveliti-l in folie alimentara dandu-i forma de disc si dati la frigider pentru minim 1 ora.
In acest timp taiati capsunile felii.
Pe tava in care veti coace tarta (am folosit fundul unei tavi rotunde cu pereti detasabili) asezati hartie de copt si apoi presarati faina (aluatul poate fi putin lipicios). Asezati aluatul in centru si cu mainile reci si date prin faina intindeti o foaie circulara de cca 27 cm diametru, nu trebuie sa fie perfecta.
Intindeti gemul in centru lasand o margine de cca 5 cm libera. Asezati pe gem feliile de capsuni in cerc, incepand de la exterior.
Ridicati marginile lasate libere in jurul umpluturii, avand tot timpul mainile infainate si ajutandu-va de hartia de dedesubt, in cazul in care aluatul s-a lipit putin. Presati usor marginea si presarati apoi putin zahar pe ea pentru a deveni crocanta. Daca vreti sa fie mai rumena ungeti-o cu putin unt topit sau galbenus batut inainte de a presara zaharul, eu nu am facut asta.
Dati la cuptorul preincalzit la 200C pentru 45-50 minute.
*Pe la jumatatea timpului de coacere am mai adaugat capsuni pe tarta, deoarece nu le-am pus pe toate de la inceput, mi s-au parut multe, dar au scazut mult, lasand sa se vada stratul de gem, asa ca am acoperit golurile.
Presarati zahar pudra pe margini dupa ce s-a racorit putin. Serviti cand s-a racit complet.