Pe gaz este mai ieftin.Nu te lua dupa toti care spun ceva, doar sa nu taca.
Gandeste asa. Centrala pe lemne ce randament are? Mergi afara pe acoperisul casei, sau unde ai tu cosu, cand faci focul la centrala pune mina si vezi cita caldura iese.
Aia este caldura pierduta.
Acu, mergi la cineva care are centrala pe gaze de aia condensatie, pune mina afara la burlanul ala cand centrala merge, vezi cum iese aerul.
Deci nu trebuie sa crezi pe nimeni, fa testul asta si te lamuresti singur.La lemne nu ai cum controla tu focul caldura sa o tii toata acolo. La gaz centrala aia face tot, controleaza, inchide, deschide etc.
Tu trebuie sa tai lemenele, sa le cari, sa le crapi, sa le asezi, sa faci focul etc. Daca ai mai pune si munca asta la cheltuieli ai iesi in paguba mare cu lemnele.
Mama a avut centrala pe lemne destui ani, stie cate lemne consuma, citi bani dadea pe toate, dar fara munca ei dea aprinde focul, dea curata centrala, dea scoate cenusa etc.
Asta este al doilea an de cand are centrala pe gaz, primul an a iesit mai ieftin decat folosea lemne. Are toate facturile de gaz, a facut calcul, e mai ieftin
De ce spun unia ca este mai ieftin cu lemne? Pentru ca unia fac focul la centrala, sau soba teracota, se face cald, apoi la revedere, focul se stinge, el pana dimeneata nu mai baga pe foc,
dimineata se trezeste ca in frigider.
Deci este o comparatie gresita. La gaze, ca are gaze, lasa sa mearga sa fie cald, aia face tot timpul acesiai temperatura, deci consuma gaz.
Daca si tu ai face tot timpul focul, sau foc sa ai mereu 20 de grade o sa consumi foarte multe lemne, tot mai scump ca si gazul.
Alta metoda mai ieftina este curentul electric, dar nu clasic, sa ai Aer Conditionat, dar aparate de alea scumpe cu randament foarte mare.
Consumul este si mai mic ca la gaz, dar la AC depinde si ce temperatura este afara, de zona unde locuiesti tu, munte, deal, cimpie, nord, sud etc.
Dar AC-ul pana pe la -10, -15 grade bate si gazul metan, adica iesi mai ieftin. Ce este mai scump? Aparatele, pentru ca trebuie aparate scumpe cu randament mare nu de alea dealde 2-3 sute de lei, alea is bune doar sa faca aer rece nu caldura.
Eu am calculat si cu gaze si cu AC si intre astea doua daca temperaturile afara se mentina cum am spus, nu mai scazute, AC e ste mai bun, mai ieftin si mai bun. Cu AC nu mai stii ca ai ceva acolo. nu le intretii, doar speli un filtru de plastic din interior, poate odata spalat aparatul de afara la 2-3 ani, sau anual daca e, dar e ceva simplu si foarte usor, Alea nu se defecteaza usor, nu mai ai apa, nu mai ai calorifere, robineti, stai ca nu sunt aerisite caloriferele, stai ca presiunea e nu stiu cum, bla bla si centala pe gaz trebuie intretinuta. daca nu pui filtre curg robinetii ca la balamuc, numai probleme.
Cu AC uiti de toate frate, sincer iti zic nu mai ai probleme. Daca izolezi bine casa si la interior, pfff iesi cu AC ce nu iti vine sa crezi.
Daca vrei cifre, calcule iti pot arata converti gazul in kw si facem calcule si o sa vezi ca AC este viitorul
Pe lemne este cel mai rentabil. Pe gaz este cel mai comod. Pe curent electric este cel mai scump.
Salutare. Pe curent...cred că e din tagma newcomer-ilor, alea scumpe rau. Eu am pe gaz, cu eco, wifi șmecherii sa fie economică și alte prostii, scumpă de la Ariston. Acu e așa. Casa e mai mare (peste dublul camerelor tale) insa anumite calorifere (din zonele care nu sunt folosite sunt reduse ca și debit -sa nu înghețe). Sincer in funcție de luna plătesc 400-600 iarna. Setat la 21 grade. Casa este foarte bine termoizolata atât exterior cât și interior. Pereți de 45-50 cm grosime. Planșeu dublu izolat. Acoperiș la fel. Tuya pe culoarul de vânt în fața și spatele casei (protejează câteva procente oricum ai lua-o). Geamuri tripan toate. Panou reflector termo aluminizat in spatele fiecărui calorifer. Mna, cam așa. Șemineu, pe lemne evident dar mai mult pentru decor și benessere.
Toata lumea spune ca pe lemne e mai rentabil. Dar vad ca tu ai facut cheltuieli mari. Probabil e rentabil in zonele de munte unde lemnul se ia direct si e mai ieftin.
Pe electric, sunt mai scumpe si le pun cei care nu au gaz in zona.
Pe gaz e sigur si comod.