| Subaru1982 a întrebat:

Sa imi pun vas de expansiune inchis sau deschis la o instalatie pe principiul termosifonl. Apa merge in cadere.

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Pentru termosifon este mai sigur un vas de expansiune deschis, montat pe retur, inainte de centrala. Deschiderea trebuie sa fie mai sus decat cel mai inalt punct al instalatiei (in cazul tau serpentina boilerului).
Prin vas de expansiune deschis nu se intelege neaparat un vas fara capac, el poate fi si o butelie etansa, care comunica cu o teava care urca pana deasupra de boiler si care eventual poate cobori undeva unde este la vedere si unde poate deversa fara a produce pagube. Nu este neaparat ca vasul in sine sa fie mai sus ca boilerul, volumul acestuia nefiind atat de mare incat sa creeze probleme. Vasul poate fi si mai jos putin (sub nivelul tavanului, de exemplu), cu conditia ca acea teava (supraplinul) sa urce mai sus decat serpentina.
Atentie insa, sa fie ferita de inghet.

2 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Deschis.Daca nu are pe unde intra aerul se creeaza vid si apa nu curge.

| Subaru1982 explică (pentru darrio2007):

Si atunci pun vasul pe retur? Si sa fie mai sus de serpentina din boilerul bivalent din pod? Ca de nu cred ca o sa dea apa peste el. Si mai ar avea rost un vas de expansiun. Pe tur inchis? Sau totusi pe tur sa fie o supapa care sa arunce la o fierbere poate vreodata aburii in vasul deschis din pod? Tata Dumnezeu sa-l ierte asa a avut. Elndeva o fi vazut dar stiu ca cat o tinut cazanul nespart adica vreo 15 ani intro teracota, asa o mers si aproape niciodata nu o fiertnimic. Ca nu bagam chiar a disperare pe foc.