În momentul ăsta sunt mai puține tranzacții pentru că creditarea este foarte scumpă și oamenii evită să facă împrumuturi la dobânzile de acum. Mai adaugă la asta și nesiguranța economică, instabilitatea politică și faptul că avem un război la graniță, și nu e deloc de mirare că tot mai puțini oameni își cumpără locuințe acum.
Dar dacă raportăm prețurile imobiliarelor din România la prețurile din alte țări UE, nu sunt chiar atât de ridicate. De exemplu, în centrul Parisului prețul mediu este undeva pe la 13.500 euro/mp iar în centrul Bucureștiului este în jur de 2.200 euro/mp. Adică prețul din Paris este de 6 ori mai mare decât prețul din București, în condițiile în care salariul mediu din Paris este doar cu 150% mai mare decât cel din București.
Preturile sunt putin umflate din motive de piata gri din Romania adica sunt multi investitori care arunca bani in piata imobiliara, bani nu complet fiscalizati.
Piata a incetinit in ultima perioada in primul rand din cauza dobanzilor mari si a instabilitatii politice din zona.
Dar de scazut nu vad cum ar putea sa scada. Inflatia e mare, salariile cresc iar preturile comparativ cu piata european sunt inca foarte mici.
"multe apartamente stau pe piata de la 1 an in sus, dar tot nu le scade pretul."
Ai sunat? Mai sunt valabile? Ca unele s-au vandut dar nu au sters anuntul.
Preturile sunt umflate dar de cand urmaresc si se spune ca se "se vor prabusi", preturile tot cresc.
E ceva ciudat. Preturile cresc, dar sunt apartamente care stau de multe luni pe piata si nu le ia nimeni. Am urmarit cu atentie; dupa ce trece o perioada indelungata si nu s-au vandut, se sterge anuntul dupa care, peste 1-2 saptamani, se publica din nou.
Am mai observat si ca agentiile adauga minim vreo 4000 eur in plus fata de cat cere un proprietar care vrea sa vanda repede. Cei care nu vor sa vanda repede, stau cu proprietatea pe piata multe luni la pretul umflat.
Mie mi se par supraevaluate, mai ales in cazul proprietatilor foarte vechi, care arata de parca stau sa se prabuseasca... Da, stiu ca in strainatate sunt mult mai scumpe proprietatile, dar si arata ceva mai bine iar economiile tarilor respective sunt mai bune.