Întrebare recomandată | Fatamuntilor a întrebat:

Care credeti ca ar fi varsta la care ar trebui sa vorbim copiilor despre sex?
Din cate am citit eu pe aici copii sunt preocupati de masturbare inca de 10 -11 ani, sunt ingrijorati de de marimea penisului la baieti sau de cea sanilor la 12 la fete, desi e clar ca se afla in crestere.Prima experinta sexuala o au la 14 -15 ani.
Observ ca cunostintele lor in materie de sex se refera la folosirea sau nu a prezervativelor, a anticonceptionalelor, a pastilei de a doua zi ...si cam atat.
Copii / adolescenti ati vrea ca parintii vostri sa discute cu voi mai mult despre sex? Si daca da, ce va retine?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa discute mai mult? Nici nu stiu daca am auzit vreodata cuvantul "sex" da la vreun membru al familiei mele. Cand eram mai mic, mai folosea sora-mea cuvinte gen "vibrator" si eu incercam s-o fac pe prostul sa vad daca imi raspunde, dar cica "afla si singur". Daca parintii adopta atitudinea asta de "lasa-l, ca afla el singur mai incolo" sunt cretini, si ai mei au fopst cretini ca fix asa au facut. Nu mi-au vorbit niciodata despre sex. E trist cand iti auzi mama trimitandu-ti sora sa cumpere tampoane, dar tie nu ti-a zis niciodata ce-s alea. Sunt baiat, si ce? Eu nu trebuie sa stiu? Daca din cauza ca nu stiam lasam pe vreuna gravida? Cand eram mic (foarte mic, atunci chiar nu mai faceam pe prostul, ci nu stiam) si am vazut-o pe mama cu un bax d'ala de tampoane si am intrebat-o ce face cu atatea servetele, mi-a zis ca nu-s servetele. "Dar ce sunt?" "Afli cand vei fi mare." Am aflat, dar nu de la ea. Bun, eram mic, poate nu intelegeam, dar trebuia sa adapteze raspunsul in functie de varsta mea. Cand ti-o baga p'aia "afli cand te vei face mare" iti vine sa te urci pe pereti de nervi. Noroc ca eu n-am fost un copil serios si nu pu8neam intrebari gen "cum se fac copii?" ca sigur imi ziceau "afli cand vei fi mare". Mda, dragi parinti, si v-ati bucura sa aflati ca am aflat asta din practica? Sa vin la 12 ani cu una de manuta si sa zic "x mi-a aratat cum se fac copiii, a fost SHOOOP333RRRR"? Nu asa se face treaba calumea. Ciudat e ca eu stiu lucruri legate de sex inca de cand eram mic fara a-mi zice cineva asta. Stiam cum se fac copii fara sa imi zica cineva, stiam ca nu exista Mos Craciun fara sa imi zica cineva sau fara sa imi surpind parintii punand cadourile. E ciudat, poate am fost eu mai luminat si imi dadeam seama mai repede de diverse lucruri. Da... astia de azi sunt din ce in ce mai batuti in cap, nu mai luminati, lor ar trebui sa le vorbim, sa le explicam, sa-i facem sa inteleaga ce e sexul si ca in afara de putulica si vaginel mai exista si o posibila sarcina si niste BTS-uri. Ar trebui sa le vorbim. Dragi parinti, nu actionati precum ai mei iubiti parinti, ci vorbiti-le odraslelor voastre despre sex. Chiar de au 5 ani si va intreaba cum se fac copiii, adaptati raspunsul la varsta lor. Nu le vorbiti despre contactul sexual, dar macar spuenti-le ca un copil vine pe lume cand un barbat si o femeie se iubesc foarte mult. Asa poate va intelege ca trebuie sa faca acest pas cand va iubi pe cineva, nu cand ii vor tiuii hormonii.

Si ca sa raspund la intrebare. Pe la pubertate, 11-13 ani, in functie de cat de dezvoltat fizic si mental iti e odoru'.

89 răspunsuri:
| Mussette a răspuns:

Pai,de pe la 10 ani.
Daca nu le zici, nu-i feresti de necunoastere.
Sunt multe site-uri, filme, reviste care arata tot.
Le spui treptat, nu doar despre sex, sunt multe alte informatii pe cre trebuie sa le stie.

| Fatamuntilor explică (pentru Mussette):

Si eu cred la fel.Informatilee trebuie adaptate varstei si nevoilor de moment! Importatata e comunicarea.

| Mussette a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Da. Eu una am simtit ce inseamna primirea de informatii si privarea de astfel de informatii. E important si de la cine le primeste, ca sa le ia ca pe ceva serios, ca pe un sfat si nu sa faca doar ochii mari. Doar ca sunt o fire destul de deschis si imi lace sa stiu. big grin

| DomnulFantastic a răspuns:

La 14-15 ani

| Miree a răspuns:

Poţi începe să le vorbeşti despre sex de la vârsta de 10 ani. Le vorbeşti despre viaţa sexuală şi tot ce ţine de această latură pentru a nu se arunca cu capu' înainte fără să gândească. Să le prezinţi şi riscurile, nu uita!

| Mussette a răspuns (pentru DomnulFantastic):

La 14-15 ani?
Si ce faci atunci cand vei vedea ca invata la scoala despre acest subiect?
Tinand cont ca in manualul de biologie de clasa a 7-a sunt unele informatii. Pe atunci au 13 ani.

| Fatamuntilor explică (pentru Mussette):

Ai discutat deschis cu parintii tai?

| Fatamuntilor explică (pentru DomnulFantastic):

Cam tarziu la 14 -15 ani! Sunt multi care isi incep viata sexuala inainte de acesta varsta.

| xHoliday a răspuns:

Nu cred ca ar trebui sa le vorbiti copiilor despre sex, pot invata singuri de la prieteni, internet. Daca isi incep viata sexuala pe la 14-15 ani inseamna ca e si o problema in familie, daca vorbesti cu copii despre sex o sa se simta jenati. Eu am invatat de pe TPU gramada de chestii care nu le stiam despre sex. Cel mai mult am invatat de la userul Greece12. Multumesc!

| FABULOSUL6000 a răspuns:

Nu,fara discutii directe si jenante. Sunt sanse sa nu priceapa mare lucru si sa nu te ia in considerare. Mai bine treptat cate putin cand vezi ca incep sa-i fuga ochii dupa sexul opus. Ai mei nu m-au luat pe direct dar o sa-l tin minte pe tata care mi-a zis pe la vreo 14 ani cand ca uitam dupa una,, sa nu te puna dracu sa-ti bati joc de vreuna sau sa o lasi cu burta la gura ca o iei de nevasta si mananci si bataie,, deci contextul potrivit si un sfat potrivit.

| Fatamuntilor explică (pentru xHoliday):

Nu intotdeuna prieteii sau internetul pot da sfaturile cele mai bune.Greece,intr-adevar are experienta.
Tocmai de aia ar trebui ca discutile sa aiba loc in familie, pentru a preveni.

| Fatamuntilor explică (pentru FABULOSUL6000):

14 ani? Insemna ca ai fost baiat cu(minte)laughing

| FABULOSUL6000 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Da doamna profesoara. Ma era altfel atunci. Printr-a 8-a am avut prima prietena si primul sarut. Dar am fost al 3-ilea din clasa cu iubita deci disperarea nu era asa de mare ca astazi. Am 21 ca sa-ti faci o idee despre perioada. Atunci aveam 14. Era prima, era frumoasa si mai important nu era ca fetele de astazi care la 14 ani arata precum sorcovele pline de machiaj si toate blonde de parca nu ar mai avea timp de asta.

greece12
| greece12 a răspuns:

Copiilor trebuie sa le vorbim despre sex din clipa in care pot merge si vorbi!
Nu tin sa provoc indignarea vreunei doamne sau domn fals moralist (ca sa nu spun lup moralist),dar orice copil care poate sa iasa afara din casa la joaca,poate vedea doi caini imperechindu-se,iar tu ca parinte,trebuie sa-i poti raspunde la diversele intrebari.
Si trebuie sa-i raspunzi in asa fel incat copilul sa fie pe deplin lamurit si sa-si piarda interesul pentru subiectul in cauza!

Fiecare varsta are sexualitatea ei,s-au scris tomuri intregi si bilbliotecile sunt pline despre carti cu subiectul "sexualitatea copilului",ba chiar si a sugarului si nu e deloc cazul sa radem sau sa ironizam.
Preferabil ar fi sa realizam ca e nevoie de noi in viata copilului nostru si daca absentam,copilul va plati primul.
Si abia pe urma noi,ca parinti!
Falsa pudoare,falsa morala si etica de pe vremurile demult apuse,face rau, severitatea si austeritatea pe care o manifesta parintii in discutiile cu copiii lor, in educatia copiilor lor, nu sunt decat paravane imaginare create de parinti pentru ca, efectiv, nu le vine la indemana sa discute liber orice subiect cu copiii lor.

Cu alte cuvinte, multi dintre copiii cu asemenea probleme, masturbare la 10-11 ani, marimea penisului, a sanilor, sexul la 14 ani,nu ii consider direct vinovati,primii vinovati si primii trasi la raspundere ar trebui sa fie parintii lor care si-au astupat urechile si si-au scos ochii singuri,prin tactica si comportamentul adoptat fata de propriul lor copil! Uneori ma intreb de ce ii mai fac! Dar posibil sa li se fi spart prezervativul si lor,nu?

Stiu foarte bine ca intre ei copiii vorbesc,de fapt maidanul si scoala sunt cele mai bune surse de informatii.
Gresite,bineinteles.
Dar cei mai mari discuta,rad si se grozavesc, iar cei mici, dorind sa fie acceptati si priviti si ei cu deferenta, ii imita, ba chiar incearca sa-i intreaca pe cei mai mari, asa ca rezultatele le vedem, aici pe site!

Am vazut fete panicate ca au leucoree si intrebau speriate ce au, crezand ca au vreo boala ascunsa si care nu se gandisera nici macar sa spuna mamei ce li se intampla.
Am vazut baieti care la 12 ani erau nelinistiti cu dimensiunea penisului lor, am vazut zeci de fete si baieti care erau nesiguri si speriati ca se masturbeaza, fara sa stie daca fac bine sau rau, situatiile care apar sunt care mai de care mai diferite si toate au un numitor comun, lipsa de informare corecta.

Pentru ca altfel va privi aceste lucruri un copil care stie de la 8 ani care sunt diferentele intre sexe si din ce motiv se intampla lucrul asta si unul care la 8 ani s-a apucat de fumat din dorinta sa-l accepte seful bandei de cartier care are 16 ani si e cel mai macho tip,mor toate gagicile dupa el!

Educatia cere timp si,mai ales, rabdare.
Multa grija pentru sensibilitatile unui copil si pentru pastrarea echilibrelor, dezvaluind prea mult ii creezi curiozitati si va dori sa descopere singur, dezvaluind prea putin, va afla de la ceilalti si va trece direct la practica.

Ca sa raspund scurt si exact la intrebarea ta, copilului trebuie sa-i vorbesti despre sex din clipa in care poate merge, poate vorbi si il lasi singur la joaca, adica de la 4-5 ani.
happy

| TeckTonik997 a răspuns:

Eu nu stiu ce sa spun, am 17 ani si parintii nu mi-au spus nimic despre sex niciodata. Intr-adevar, sunt baiat si pot lua BTS (nu ca ar fi ceva ok) dar in cazul fetelor, unde e posibila o sarcina, cred ca si parintii abordeaza altfel problema. Si eu pe TPU vad tot felul de intrebari puse de copii care au facut sex la varste fragede, dar sincer, ceva ma face sa cred ca sunt doar glume. Pana acum nu am intalnit copii sa faca sex la asa varste 11-12 ani (doar 2-3 fete care au facut la 13-14 dar acolo e clar de vina familia deoarece mama si tata astfel de exemple le-au dat). In rest nu am intalnit asa ceva. Poate este de vina si anturajul pe care l-am avut la acea varsta deoarece am fost in mare parte la cele mai bune scoli, clase etc. Nu spun ca daca eu nu am facut, nu exista dar sincer imi e greu sa cred.

| Fatamuntilor explică (pentru greece12):

Mi-am adus aminte de ceva :Cand piticul meu cel care avea 3 ani jumatate m-a intrebat; ..Mami (asa imi zicea el),cum se fac copii? Eu (ca sa trag putin de timp)zic,, Poftim'' El,, Pe hartie''laughingMa scosese dintr-o incurcatura pentru ca nu aveam un raspuns adaptat nivelului de intelegere. Faza cu barza e invechita, si oricum nu aveam de gand sa folosesc. Pana la urma am inteles ca primit la gradinita informatiile necesare.
Mi-am luat tot felul de reviste ca pot face fata,, dece-urilor.....si nu au fost putine.Copilul intreaba, e curios, si trebuie sa fac fata.

| Fatamuntilor explică (pentru TeckTonik997):

Nu au spus, intreba-i tu, pana nu e prea tarziu!

| TeckTonik997 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Nu am ce sa ii intreb, despre sex m-am documentat singur si cred ca se pot invata si practic unele lucruri atunci cand exista o baza cat de cat solida despre protectie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu as fi vrut sa merg in rai, de multe ori imi era rusine sa vorbesc despre asta

greece12
| greece12 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Trebuia sa ma vezi pe mine cand mi-a venit fiica mea de la joaca, la 6 ani, si m-a intrebat "mami, ce e sex?"
laughing

| xHoliday a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Asta a fost parerea mea, eu asa am invatat, acum fiecare parinte cum crede de cuviinta.

| Mihailescuioana29 a răspuns:

Eu cred ca trebuie sa fii foate deschisa cu copilul tau, adica sa ii explici lucruri de mic, pentru a sti la ce sa se astepte ( bineinteles lucruri care se pot discuta la varsta respectiva). Daca ii vorbesti deschis, el va prinde incredere in tine si cand va avea o problema iti va spune fara a se rusina. Iar discutiile despre sex, din punctul meu de vedere, ar cam trebui pe la 13-14 ani. Stiu ca in ziua de azi copii isi incep viata sexuala chiar si la 11- 12 ani, dar asta se intampla datorita faptului parintii nu se prea implica in dezvoltarea lor. Majoritate pleaca in strainatate si isi lasa copiii in tara, cica pentru a le oferi un trai mai bun, dar daca nu stai cu ei cand sunt mici si au nevoie de ajutorul tau, atunci cand? Cand sunt casatoriti la casele lor si nu mai au nevoie sfaturi de genul deoarece au simtit pe propria piele? Eu spun toate astea, deoarece mama mea este foarte deschisa cu mine, vorbim aproape orice, ii spun aproape totul pentru ca am incredere in ea, datorita ei.

| Fatamuntilor explică (pentru Mihailescuioana29):

13 -14 ani e cam mult.Copii din ziua de azi se dezvolta din ce in ce mai timpuriu.Au mentrautie poate si de la 10 ani. Poate asta ar trebui sa fie un inceput.Dar daca copilul tau te intreaba la 4-5 ani cum se fac copii, ce spui?

| Fatamuntilor explică (pentru anonim_4396):

Normal ca trebuie sa stie si baietii, ce credeati ca sunteti lipsti de griji?
E bine ca te informezi si singur si sper ca si tu sa vorbesti cu copii tai despre sex in mod deschis!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Hei, nu te erai persoana care ma ura pe la niste intrebari mai vechi?

Si eu sustin ca trebuie sa stie si baietii.

Eu, probabil, n-o sa am copii.

| Fatamuntilor explică (pentru anonim_4396):

Nu stiu, ma

Faza cu,, nu o sa am copii'' nu depinde tot timpul de tine.Vei avea timp sa -ti schimbi parerea cand iti vei intemeia o familie!

| Iamnotme a răspuns:

Mama mea discuta cu mine chestiile astea, si consider ca e foarte bine. Comunicarea intre mama si fiica/ tata si baiat, este foarte importanta in zilele noastre. Pentru ca, copii din generatiile care vin, stiu despre sex de la varsta din ce in ce mai frageda...Cand simti tu ca ar trebui sa afle chestiile astea, atunci i le zici happy

| Fatamuntilor explică (pentru Iamnotme):

Ma bucur sa citesc asta! Felicitari parintilor tai!
Sper ca le ceri si anumite sfaturi, corect?

| FOTOmodel99 a răspuns:

In ziua de azi nu mai exista vreun copil care sa nu stie de sex...toti stiu de la 5-6-7 ani ..in fine chiar daca ei stiu cred ca ar trebui sa discuti cu copilul/copii despre asta si vor intelege mai bine..de aceea e bine sa le spui ca o viata sexuala se incepe mai tarziu dupa 20 de ani si nu la 15 ani...si trebuie sa le explici totul detaliat..mai ales fetelor pentru ca ele trebuie sa se protejeze.
Eu am 15 ani sunt fata..si stiu foarte bine aceste lucruri, sper ca te-am ajutat. O zi buna! happy

| j1NNNx a răspuns:

Parintii au vorbit cu mine la 12 tongue