| Ardeleanu13 a întrebat:

Bună, oameni buni! Am și eu o problemă și nu știu cum să iau măsuri. Situația stă în felul următor: în septembrie 2023, am decis să divorțez de fostul soț din mai multe motive, având un copil de 4 luni cu el, am hotărât să iau copilul și să plec. În perioada din octombrie 2023 până în februarie 2024, a fost totul ok între noi. Am hotărât că este mai bine să urmăm drumul acesta separat, iar oricând dorește, poate veni la copil. Dar din februarie 2024 și până acum, el și-a găsit o fată de 20 de ani. Ok, bun, și-a refăcut viața, având în vedere că noi eram încă căsătoriți și nu se stabilise nicio concluzie judecătorească de către tribunal. De când și-a găsit fata asta de 20 de ani, a început să neglijeze copilul, pe lângă faptul că ea și el mi-au făcut și încă îmi fac viața un calvar. Nu mă pot înțelege cu el din cauza ei, eu având 25 de ani și fostul soț 35, adică oameni cu capul pe umeri. Ulterior, ea a rămas însărcinată și am fost hărțuită de ea și jignită de nenumărate ori, iar el la fel, luându-i apărarea. În anul 2024 și 2025, a venit la copil o dată la 3 sau 4 luni, ne căutând copilul deloc. Iar în decizia noastră de divorț din 05.12. 2024 scrie programul lui de vizită, dar el nu-l respectă deloc. Când se interesează de copil, o face partenera lui, iar eu sunt efectiv sătulă de ei doi. Nu știu ce să fac; mă amenință mereu legat de copil. Am program de educație timpurie pentru copil, solicitat la pediatru și Protecția Copilului, pentru că băiatul meu are întârziere în vorbit, iar ei doi îmi jignesc copilul ca la ușa cortului. Are autism, are dificultăți de locomotie și mai știu eu ce. Am vorbit cu avocata pentru custodie totală, iar doamna avocat mi-a spus că o să dureze foarte mult procesul custodiei. A trebuit să aștept o semnătura de la el pentru educația timpurie până se consolează cu domnișoara lui, ceea ce nu este deloc normal. Este copilul nostru și trebuie să facem ce este mai bine pentru el. Am avut nevoie pentru educația timpurie a copilului de semnătura lui, am așteptat 2 săptămâni. Cine a trecut printr-o situație similară? Asemănătoare, îmi pot spune ce soluții ați găsit să fie totul în regulă și pentru voi ca părinți, dar și pentru copil, să crească într-o armonie frumoasă.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Ai avocat si acesta ar trebui sa te sfatuiasca ce este mai bine sa faci.
Si este adevarat ca obtinerea decaderii fostului sot din drepturile parintesti este un proces destul de lung dar este de preferat situatiei actuale descrise de tine.

| Violleta2022 a răspuns:

Schimba avocata, daca asta nu te sfatuieste cum trebuie si nu te ajuta sa-ti rezolvi problemele.
Copilul are deja probleme psihice serioase si este recomandat sa nu-l mai tracasezi cu neintelegile tale cu fostul sot si actuala lui partnera.
Da-i pace fostului sot, sa-si faca viata asa cum vrea si tu vezi-ti de copilul tau, fara sa-l mai tragi fortat dupa tine, ca-i faci rau copilului cu atata insistenta.
Prin neprezentarea tatalui la intalnirile stabilite legal, tu vei avea de castigat, fiindca poti aduce ca proba la judecarea custodiei faptul ca tatal nu isi respecta indatoririle de parinte si nu se poate baza nimeni pe el.
Focuseaza-te pe copil sa-l ajuti sa-si revina fiindca autismul se poate ameliora extrem de mult, cu o dieta de mancare sanatoasa in care copilul va trebuii sa manace multe fructe proaspete, varietate mare de legume si carne.
Cerealele, paine si zaharul sau produsele dulci (sucuri, dulciuri), trebuind sa fie complet eliminate din alimentatia lui.

| Ardeleanu13 explică (pentru Violleta2022):

Bună, treaba este că eu mă ocup de copil. Chiar m-am consultat cu pediatrul în legătură cu copilul și am căzut de acord cu mama mea că este bine să fac educația timpurie cu copilul. Dar tatăl lui, când vine o dată la 3/4 luni, vine cu reproșuri pentru că copilul nu-l cunoaște. Am observat că copilul nu este confortabil în preajma tatălui, plânge și fuge de el. Pentru fiecare chestie îmi scoate ochii, dar la programări sau controalele copilului nu vine. Totuși, spune că e tatăl lui și trebuie să fie prezent. Îl anunț de fiecare dată când copilul are controale și niciodată nu apare. Sunt multe de povestit. O rudă care a trecut prin aceeași situație ca a mea mi-a spus că el se folosește de custodie doar ca să mă împiedice pe mine. Am ajuns la concluzia că așa este. Am nevoie de o semnătură de la el, dar îmi dă după trecerea termenului de valabilitate. I-a stricat alocația copilului. M-am chinuit un an de zile să refac alocația, abia anul acesta a fost aprobată.

| Ardeleanu13 explică (pentru Ardeleanu13):

După prenatal, am fost să-mi fac șomaj pe baza prenatalului, dar nu am putut pentru că îmi lipseau 3 luni de muncă. Cei de la forțele de muncă m-au trimis la ajutorul social. Am deschis dosar la social cu toate documentele necesare, dar m-am trezit că îmi trebuie briful mare de la mașina lui, pentru care eu plăteam impozit. Nu am observat că i-am plătit impozit la mașină 2 ani după ce am plecat, deoarece a încurcat el cardurile la secția de înmatriculări auto. L-am rugat să-mi trimită măcar o copie a cărții mașinii, dar nu am primit nimic. Am umblat la înmatriculări să iau o copie, dar mi-au spus că nu au. Am ajuns iar la avocată, care a reușit să obțină copia respectivă de la el, dar până am dus eu copia mașinii la social, că el de bună voie nu a vrut să-mi dea, mi-a expirat timpul de depunere. Am avut multe discuții pe teme de genul acesta. Mă chinuiam să fac social pentru a putea reface alocația la copil, pe care tot el a stricat-o. I-am cerut bani înainte să pună el pensia copilului pentru 2 cutii de lapte, că nu mai avea copilul, și îmi cerea bon. I-am zis să-și țină banii, că nu am nevoie. Dacă este vorba de așa ceva, ce făceam cu banii? O singură dată a venit la copilul lui cu lapte și pampers în 2 ani de zile. I-am spus avocatei și despre vizitele lui, că le face când își aduce aminte că are un copil. I-am zis de la bun început că nu am nevoie de banii tăi, am nevoie să petreci timp cu copilul, să ai legătură cu el, dar el nu vrea. Aveam nevoie de el, că nu stă departe de mine și de copil. Am fost de atâtea ori la urgențe seara cu copilul și el nu se sinchisea să-mi răspundă la telefon sau mesaj. Înainte să-l las, am rămas fără lapte matern. I-am zis să ia o cutie de lapte, pentru că eu nu mai am, iar copilul plângea de foame. El și-a luat o ladă de bere în loc să ia lapte pentru copil. A trebuit să vină o colegă de muncă de la 60 de km să-mi aducă pentru copil, că el și-a băut berile și a plecat la somn în altă cameră, că el este obosit, ținând cont că copilul avea doar 2 luni pe atunci. Nu are deloc interes și responsabilitate. Față de copil, ceea ce pe mine mă depășește maxim, am distribuit o postare pe Facebook legată de tații delăturati și a luat foc. Și el, și partenera lui, pe care îi am la bloc pe rețelele sociale, ea mi-a reproșat că o stresez, că copilul ei plânge, că ea alăptează la sân și copilul simte stresul mamei. Eu am plâns lângă copilul meu, cu el în brațe, că nu știu ce fac greșit să merit de la ei jigniri precum că sunt o c***ă, că am făcut copil doar pentru pensia fostului soț și multe alte jigniri am primit de la ei. La fel și cu copilul, au știut să-mi jignească copilul cu toate bolile de pe fața pământului, dar copilul are doar deficit în vorbire, rupe cuvinte și restul le spune pe limba lui. L-am chemat la pediatru pe data de 5 mai să-i explice pediatrul că copilul nu este autist, are doar probleme în vorbit. Nu a apărut și l-am înștiințat cu poza la programare și control, nu a apărut și a fost liber în ziua respectivă. Nimic. Acum are al doilea copil cu fata respectivă și mi-a spus că acum are familie și alte preocupări. Într-un mesaj mi-a spus că el a renunțat de mult la copilul ăsta, pentru el e asta nu copilul meu. I-am spus ok, dacă ai renunțat, renunță și la custodie, măcar să termin bâlciul ăsta odată și să mă ocup în continuare de copil fără tine. Nu vrea să renunțe, vrea să mă țină legată de el în continuare.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Voi fi cinic și vă voi spune atât: bine ai venit în lumea reală, dură și plină de misoginism din România!
Legile în România sunt făcute în bătaie de joc și lăsate la mâna unor judecatori să le interpreteze cum vor!
Grav este că depinzi de tatăl copilului pentru orice hârtie, decizie, fără ca să poată fi obligat, constrâns să semneze!
Iar, faptul că copilul vostru are probleme de sănătate deosebite, mă întreb, cum va fi copilul celor 2, sănătos sau cu probleme medicale? Încearcă să vezi dacă e avantajos financiar să te lupți prin tribunale sau îl lași în plata Domnului!

| Dragosstpu a răspuns:

Imi pare rau pentru aceasta situatie. Daca esti hartuita, spune-le politicos ca vei apela la politie daca continua. Daca o fac, depune plangere. Legat de nepasarea tatalui fata de copil, nu stiu daca poate fi facut ceva. Din punct de vedere financiar, este obligat sa ii ofere 25% din salariul lui copilului (prin mama) drept pensie de intretinere. Daca nu o face, mergi la executor judecatoresc, ii va face poprire pe conturi bancare si sechestru pe bunuri imobiliare pana cand o plateste.

| eliancodrut a răspuns (pentru Dragosstpu):

Pana la 1/4 din salariu, nu 1/4.

| Ardeleanu13 explică (pentru Dragosstpu):

Bună, am fost și la poliție cu teancul de hârtii scoase la imprimantă, cu toate conturile făcute de ea, mesaje de pe contul ei. La fel, o contacta și pe mama și o amenința pe mama și pe mine, iar ea era gravidă în martie când am fost la poliție. Am primit mii de mesaje de la fostul soț că e gravidă și că are sarcina cu risc, ținând cont că ea, înainte de divorț, în noiembrie 2024, mi-a trimis 2 poze făcute la o conversație dintre mine și fostul soț. Poza editată a șters ce a scris fostul soț și a lăsat doar partea mea de mesaj. I-am spus fostului soț, când ne-am întâlnit la tribunal la divorț, că dacă nu o potolește, o fac eu. Nu a crezut. Am depus plângere cu teancul de hârtii, a primit ea plângerea acasă și multe mesaje de la fostul soț că sunt nebună, că ce am cu ea, că ea mă lasă în pace și că eu încep de fiecare dată, după spusele lui. În continuare, ea își face conturi și pe TikTok, m-a disperat, își face conturi peste conturi să mă caute.

| Dragosstpu a răspuns (pentru Ardeleanu13):

O situtatie dificila, sper sa reusesti cumva sa scapi de aceste probleme. Fie insistat cu politia, fie sa ii blochezi pe retelele sociale.