| 12345andry a întrebat:

Buna! Am o întrebare legata de perusul meu. E o femela mai exact. Aceasta depune oua dar NU CRED ca a fost calcata (deși sta in colivie cu un mascul). Cred ca in total a depus vreo 4-5. Primul am încercat să îl bag in cuibar (era la fundul coliviei dar l-am spart din greseala...SCUZE NU MA PRICEP, al doilea i-am găsit numai coaja tot la fundul coliviei, deci un alt esec, al patrulea tot la fundul coliviei dar am reușit să îl bag in cuibar chiar acum și când l-am bagat am mai văzut unul in cuibar deci asta cred ca ar fi fost al treilea și acum când mă uit la fundul ei mai văd forma unui ou care trebuie să iasă. Primul cred ca a fost depus acum 3 sapt sau mai mult, al doilea acum 2 sau ceva de genul, al treilea nu am nici o idee iar ultimul cam acum 20 de min...deci la distanta mare intre ele.
Ideea e ca eu consider ca sunt toate infertile. Cu masculul cu care sta îl cam bate dar nu foarte rău. Îl bate dar i-am văzut stand împreună, dând semne de afectiune. Ea da toate semnale ca ar vrea să se imperecheze, sta pe lângă cuibar, intra mereu, rontaie dintr-o chestie in care ar trebui să își ascute chiocul (am auzit ca praful ala sau din ce e făcut chestia aia ajută la formarea lor, idk dacă e adv) dar nu se pune in pozitia aceea, să ridice coada in sus sau ce am văzut și eu pe yt. Deși petrece un număr mare de ore in cuibar, nu știu daca sta pe cele 2 oua pe care le are acum dar cum am zis cred ca sunt infertile oricum, mai sunt și reci ca mereu aud de parcă ar ciuguli din baza cuibarului ca sa faca culcușul dar nu stiu daca mai sta si pe oua...ce ar trebui să fac in acest moment? Să îi iau un alt mascul? Dar îmi e ca se omora între ei ca după ce ca ea e rea rău să mai iau unul mai rău decât fraierul de mascul pe care il are acum, care o lasă să facă ce vrea cu el... spuneti-mi ca sunt un stapan rău dar dacă nimeni nu ma ajută să invat, să mă dezvolt ca să nu mai fac greseli atunci nu știu ce se v-a ajunge cu omenirea.

2 răspunsuri:
| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

E drăguț că te interesezi, însă cred că ai avea mai mult succes pe situri de specialitate.
https://animax.ro/blogs/lumea-animax/reproducerea-perusilor-in-captivitate

| shadow0322 a răspuns:

Ouăle le poți verifica, le poți pune pe lanterna telefonului, după câteva zile de la depunere trebuie sa aibă vene mici dacă sunt fertile. Dar foarte probabil sa nu fie, ar fi trebuit sa le facă în cuib, în care trebuie să se afle rumeguș. Pot face ouă și când sunt în perioada de împerechere. Pentru a se împerechea ai nevoie de minim două perechi, nu consider că o ajuți cu ceva dacă schimbi masculul.