| octav005 a întrebat:

Bună dimineața. Am un transformator toroidal. Pe primar scrie 2 x 117 V si secundar 2 x12 V 3, 75 A.
Pe primar sunt 4 fire. Doua rosii un negru si un galben. Cele doua rosii sunt legate împreună. Mai rămâne libere negru si galben.

Întrebarea este pe cele doua fire se pot conecta la 230-240V?

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Cele doua bobine primare de 117V se pot conecta impreuna (inseriate) pentru ca transformatorul sa fie folosit la 220-230V, cu conditia ca bobinele primare sa fie in acelasi sens, fluxurile magnetice sa se adune.
Pentru a fi folosit corect transformatorul, iti recomand sa-l arati unui electrician, sa verifice corectitudinea legaturilor firelor si functionarii.

| octav005 explică (pentru Bula):

Din cate vad sunt doua perechi de fire pe primar. Un fir este inseriat cu celalalt si ramane un fir negru de la prima bobina si celelant galben de la a doua. Deci ar trebui sa functioneze

| Bula a răspuns (pentru octav005):

La inserarea bobinelor, conteaza care capat de bobina la care capat de la cealalta sunt conectate.
La conectare in mod corect, cele doua fluxuri magnetice se aduna, iar tensiunea se va dubla (inclusiv pe iesire, pe bobina secundara).
La inseriere gesita, fluxurile magnetice se anuleaza reciproc, iar tensiunea de iesire scade (spre zero volti).
Asa se poate testa inserierea corecta.

| octav005 explică (pentru Bula):

Se poate testa care capăt este bun? Sa nu ard ceva?

| Bula a răspuns (pentru octav005):

Da, cu un voltmetru alternativ, masurand secundarul.
Cand tensiunea este mai mare, atunci inserierea este buna.
(primar: 220-230V, secundar trebuie sa fie 12Vca).

| sierra1 a răspuns:

"Mai rămâne libere negru si galben" - din ce ne spui, acolo aplici 220V și culegi 12 pe secundar

| octav005 explică (pentru sierra1):

Deci va scoate accelasi amperaj pe secundar s-au va scadea?

| octav005 explică (pentru sierra1):

De fapt nici nu stiu care e secundaru si care e primaru. Am 4 fire masiv de 0, 5 mm. Cele doua rosii legate impreuna si negru si galben. Si 4 fire litat de 0, 25. STIU ca pe cele groase are valoare de 1, 4 ohmi si cele subtiri doua cate doua 13.2 ohmi

| sierra1 a răspuns (pentru octav005):

" octav005 : Deci va scoate accelasi amperaj pe secundar"

probabil da, dar oricum tu o să măsori curentul pe sarcină pentru exactitate. Dacă in gol nu se incălzește, merită să te mai "agiți"

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mai ramîn nu mai ramîne libere habar nu ai sa scrii, atunci sigur nici la electronica nu esti bun de nimic varză