Sarpele de casa este, in general, verde inchis sau maroniu cu un colier (doua pete semilunare) caracteristic galben, crem sau portocaliu situat in spatele capului, particularitate care explica o alta denumire a sa, de sarpele cu inel. Coloritul sau poate fi de asemenea de la gri pana la negru. Fata interna a corpului este intotdeauna mai deschisa la culoare. Pe partile laterale ale corpului se pot sesiza dungi verticale. Linii negre coboara de la nivelul ochilor lor mari si aurii, cu pupila rotunda, pana la comisurile gurii.
Sarpele de casa este o reptila, ce face parte din ordinul squamata, familia colubridae.
Are o lungime totala la masculi de 107-110 cm iar la femele pana la 175 cm (rar 2 m). Are 19 randuri de solzi dorsali. Coada la masculi este mai lata la baza decat la femele. Ochii si narile sunt laterale. Rostralul usor vizibil �n sus. Internazalul trapezoidal. Frontalul mai lung decat lat. Spatele sarpelui de casa este cenusiu-verzui cu pete mici, negre, dungat vertical, rareori cenusiu-albastrui sau albastru-verzui si mai rar masliniu. Supralabialele albe-galbui; labialele cu chenar negru din regiunea occipitala catro in zona urechilor. Cate o pata semilunara mare, ca un colier, albe sau galbene (galben-lamaie sau galben-portocaliu) sau rosietice de fiecare parte a capului. Gatul si abdomenul albicioase, primul usor fumuriu, �n rest �mpestritat cu negru si catre anus mai mult sau mai putin negru-curat, rar galbui. Coada ventral de obicei �n �ntregime neagr, rar galbuie. Tinerii cu preocularul si postocularul galbene. Batranii grosi, cu capul latit posterior. Limba si irisul negre.
Dintre numeroasele varietati de culoare descrise, se pot recunoaste usor urmatoarele: var. perasa, cu doua dungi albe, galbene sau portocalii; var. nigra, cu spatele negru si pata colierului clara, mai mult sau mai putin �ntunecata; var. ponticus, cu spatele cenusiu-masliniu-murdar sau castaniu, uniform sau cu pete mici, iar colierul putin distinct; var. sparsus, cu spatele negru.
Este raspandit in intraga Europa, iar spre est, pana in iran.
Serpii de casa au corpul cilindric si lipsit de membre. Sarpele de casa se recunoaste dupa cele doua pete alb-galbui in forma de semiluna de pe partea dorsala a capului. Capul este oval. Ochii au pleoapele unite, iar privirea este fixa.Limba este subtire si lunga, bifurcata si foarte mobila, cu rol de pipait.Corpul este acoperit cu solzi, se termina cu o coada ascutita la varf.
Sper ca te-am ajutat!
Eu am avut la mine in curte unul odata era alb cu pete negre ce frica mi.a fost