| Kidooooo a întrebat:

Ce industrii are elvetia?

4 răspunsuri:
| xxdd a răspuns:

Industria se bazeaza pe resurse limitate, a energiei suficiente indeseobi hidroenegie, pe o forta de munca foarte specializata si o adaptare continua la exigentele pietei. Petrol este important sub forma bruta sau produse rafinate. Dintre rafinarii se intalnesc la Cressier (cantonul Neuchatel) si Collombey (cantonul Valais).
Industria siderurgica si a constructiilor de masini se bazeaza pe otelarii electrice prelucrand materia prima importanta, valorificandu-se in acelasi timp energia hidroelectrica autohtona. Un loc aparte in peisajul industrial il ocupa orologeria (industria ceasurilor). Primele activitati au inceput in sec XVI- lea, iar prima corporatie a inceput sa functioneze in sec al XVII-lea avand cele mai numeroase centre in lungul Jurei intre Geneva si Schaffhausen. In 1845 se construieste prima masina cu ajutorul careia se fabrica piesepentru ceasuri. In 1962 la Neuchatel a fost creat centrul electronic de orologerie.
Industria textila completeaza si imbogateste peisajul industrial prin produsele sale de exceptie si foarte cautate pe piata externa: tesaturi, dantelarii, matase la Zurich.
Industria alimentara are o larga reprezentare teritoriala, avand ca materii prime importante laptele si toate produsele derivate sau care il contin. Sunt prezente si industria berii, conservelor, a produselor fainoase. Majoritatea centrelor se gasesc in podisul Elvetiei (Neuchatel, Zurich, Berna, Geneva).
Agricultura si silvicultura in podisul Mitteland si unele din vaile alpine se cultiva vita-de –vie, pomi fructiferi si tutun, plante furajere, grau, ovaz, orz, sfecla de zahar. In regiunile montane padurile si fanetele sunt folosite drept activitati pastorale. Predomina cresterea animalelor pentru lapte si carne (bovine- indeseobi rasa Schwys, porcine, pasari). Aproape 4000 ha de teren sunt plantate cu legume destinate conservelor. Vita de vie ocupa circa 6% din suprafata cultivata (Tessin, Rhon, Rin- unde actioneaza foehn-ul, dar si pe coastele insorite ale lacurilor Leman, Neuchatel, Bienne, Zurich).

| Anileda a răspuns:

Ce greu este sa cauti pe google.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Anileda sa stii ca nu e greu dar nu prea gasesti sau mai bine spus nu gasesti ca si eu am cautat si nu am gasit

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu