Ghips este corect. Daca ai dubii poti cauta in D.O.O.M. sau pe google pentru ca ei gasi.
Sper ca te-am ajutat!
GHIPS (sau ipsos) este un produs (praf) rezultat din prelucrarea rocilor calcaroase (sulfat hidratat de calciu).
Denumirea provine din latina "Gypsum", in germana se numeste "Gips", iar in franceza "Gypse".
Are proprietatea de a se intari (relativ repede) in amestec apos, asemanator cimentului. Se foloseste mai ales in constructii (pentru ornamentare, glet, astuparea fisurilor mici etc.), medicina (de ortopedie, dentisti), sculptura etc.
"Ghips= este corect! Suntem Romani, ce dracu!"
"Ghips" nu este egal cu "este corect". Suntem romani, ce dracu`!
Apropo de romani si gramatica, "dracu`" provine din dracul sau dracului, deci in scris e cu apostrof, iar "romani" e cu litera mica daca nu e vreun nume de localitate, opera literara, etc, sau nu e la inceputul frazei.
Deduci corect.
"GHIPS, (2) ghipsuri, s. n. 1. Sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie. ◊ Expr. A pune în ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezintă o fractură sau o fisură) cu ajutorul unui pansament făcut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic făcut din ghips (1). [Var.: g.i.p.s s. n.] – Din germ. Gips, fr. gypse, lat. gypsum."
De interes, ca sa intelegi e doar asta:
"(1). [Var.: g.i.p.s s. n.]"
unde
Var. = varianta
s.n. = substantiv neutru
(punctele dintre literele cuvantului in cauza le-am adaugat eu din motive de autocorector TPU prost)
Cuvantul incriminat de tine este de fapt o varianta a celui pe care il cunosti tu. E la fel de corect ca acela, face parte din lexic, exista in dictionare si orice altceva mai vrei tu.
Definitia este din DEX, editia din 2009.
Si cand zici perete din ghips carton, scrii ghips, nu ghips,
practic acel perete este tot din ipsos
E "g.i.p.s carton". Am scris cu puncte pentru ca autocorectorul asta e la fel de analfabet ca multi de pe aici si scrie aiurea.