| Andreuta12 a întrebat:

"Greseala neintentionata" este pleonasm sau nu? Exista si "greseli intentionate"?

Pe dexonline scire:
GREȘEÁLĂ ~éli f. Încălcare conștientă sau involuntară a unui principiu, a unei norme, a unui adevăr; eroare.

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Nu este un pleonasm! --- greselile pot fi facute cu buna stiinta, intentionat ( premeditat si constient de ex: injurand pe cineva, o faci constient si intentionat chiar daca incalci niste norme de comportament! ) sau neintentionat ( nepremeditat, fara sa vrei, inconstient )

8 răspunsuri:
| yumeee a răspuns:

Rămâne la latitudinea interpretării... din punctul meu de vedere, greşeala neintenţionată nu este pleonasm, pentru că există greşeli intenţionate. dar dacă ar fi să ne luam după regula asta, multe pleonasme nu ar exista, deci, din punct de vedere strict literar... da, este pleonasm.

| mihaibrasov a răspuns:

Nu e pleonasm. Din moment ce in Dex spune incalcare constienta sau involuntara, atunci greseala poate fi intentionata sau neintentionata. Asa mi se pare logic.

| GogosikaInfuriata a răspuns:

Exemplu de pleonasm: "sa cresti mare" (numai mare poti creste, nu si mic) laughing sau "sa convietuim impreuna" sau "coboara jos" - "urca sus"... happy

| Yumitsu a răspuns:

Imi pare ca e pleonasm...

| Chrystyne a răspuns:

Buna! happy
Greseala neintentionata nu e pleonasm.
Exista greseli pe care intentionezi sa le faci, dar si greseli neintentionate.
Pa, pa. happy

| Lorє๔คnค a răspuns:

Da, e pleonasm.Greseala,cum ai zis tu este oi incălcare conștientă sau involuntară a unui principiu, a unei norme, a unui adevăr; eroare

Dar ''eroarea'' aceasta este intotdeauna o actiune gresita, care poate fi uneori neintentionata ca:

''L-am lovit pe colegul meu''. Este o greseala neintentionata.
Dar greseala poate sa mai fie in afara de neintentionata, greseala de tip eroare, care inseamna o greseala pe care nu stiai c-ai s-o faci.De ex.:
''Am masurat gresit lungimea caietului.''

| fffrankie a răspuns:

De vreme ce poate sa fie si greseala intentionata (constienta) inseamna ca ala nu e pleonasm...

| Swanhilde a răspuns:

Logica : "sau" (ma refer la conjuctiile ce le inveti la ora de logica!)

incalcare constienta
sau
incalcare involuntara

Imposibil sa fie pleonasm.