anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut,TPU!

Mama mea este asistenta medicala si sefa ei vrea sa o dea afara, deoarece vrea sa bage pe o cunostinta de a sa in locul mamei mele, iar sefa i-a facut 2 referate.Motivul a fost ca nu a facut ordine intr-o camera a unui pacient(e o poveste mai lunga si complicata, dar in mare asta e).Ce poate sa faca mama?

Multumesc pentru atentie si raspuns!

4 răspunsuri:
| Alicezzz a răspuns:

Nu ma mira nimic! In Romania inca se practica nepotismele! Banuiesc ca in sistemul medical romanesc care este destul de bolnav si pråpadit coruptia este la mama ei de la un cap la altul! Mama ta cred ca ar trebui sa mearga si sa faca sesizare mai sus de sefa ei pentru ca este acuzata de anumite fapte la locul de munca si neindreptatita! Desigur cred ca exista si sindicatu... nu stiu care mai sunt regulile in Romania, dar afara exista sindicatul care in caz de probleme la locul de munca ei iti reprezinta si protejeaza drepturile. Bafta.

| mihai69 a răspuns:

Mama ta poate să depună contestație la decizia de desfacere a c. m. (dacă se ajunge la asta, deși probabil că în c.c.m. e prevăzut că nu se poate desface c.m. de la prima abatere).
Dar dacă e într-un astfel de mediu, mai bine pleacă de bună-voie și-și caută de lucru în Germania.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui daca mama ta a mai fost sanctionata disciplinar pentru abateri la locul de munca.
Si contractul individual de munca nu poate fi desfacut numai pentru o abatere, chiar reala fiind, trebuie sa fie mai multe sau o abatere foarte grava.
De asemenea CIM poate fi desfacut, pe motive disciplinare, doar dupa o ancheta si numai prin decizie a conducatorului unitatii respective si desfacerea poate fi contestata in instanta de judecata.

| alessia5158 a răspuns:

Nu te alerta prea tare! --- contractul de munca nu se desface cu usurinta. Exista o intreaga procedura prevazuta de lege (Codul muncii), iar daca concedierea este abuziva, mama ta poate cere instantei de judecata anularea deciziei de desfacere a contractului de munca si plata unor despagubiri(nu numai plata salariilor ci si daune morale).
Si apoi, sanctiunea disciplinara a concedierii are caracter excepţional, in sensul ca poate fi dispusa numai atunci cand prezenta în unitate a salariatului respectiv ar prejudicia activitatea si disciplina în munca(vezi ce se spune la art. 61 din codul muncii:http://www.codulmuncii.ro/art_61_1.html)

As spune ca sefa mamei tale practica hartuirea la locul de munca in scopul de a o determina sa-si dea demisia. Tot ceea ce trebuie sa faca mama ta este :
*sa-si indeplineasca cu constiinciozitate obligatiile de serviciu conform fisei postului
* sa cunoasca continutul regulamentului intern, al contractului individual de munca si al contractului colectiv de munca(daca exista asemenea contract)--- va fi mai informata si va stii de ce anume sa se fereasca!
* sa nu raspunda /reactioneze la amenintarile, intimidarile, santajul si a altor atitudini de rea credinta ale sefei
*sa aiba o atitudine pozitiva la locul de munca
Numai bine tie si mamei tale!