AD - Attack damage
AP - Ability power
SS sau MIA - Missing in action + ping-ul cu semnul intrebarii inseamna acelasi lucru
B - Back (go back)
GG - good game
AD - Attack damage
CS - Creep score
TF - Twisted Fate / Teamfight / Trinity Force
LB - LeBlanc
AA- Auto Attack
OOM - out of mana
CC - crowd control
RoA - Rod of Ages
AS - Attack speed
Mpen - Magic Penetration
Apen - Armor penetration
BFS - Bf Sword
Rabs or Rab - Rabbadon's Deathcap.
IE - Infinity Edge
BT - Blood Thirster
Bar - Baron
Drag/Drake - Dragon
Nerfed - mai slab
Buff - mai puternic / stat ce amplica abilitatea sau aura
1v1 - actiunea de a face un meci custom 1v1 sau e vorba de un campion ce poate castiga confruntari 1v1
TT - Twisted Treeline, harta adica
SR - Summoner's Rift, harta principala
ARAM - All Random All Mid, harta speciala pentru toti pe mid, alesi aleatoriu
ADAM - All Draft All Mid (am aflat in turnee), toti mid, doar ca selecteaza si baneaza campioni
ABAM - All Blind All Mid (n-am jucat, dar exista custom-uri pentru asa ceva)
Ranked - un fel de mod de joc care iti stabileste si skill-ul tau
3's - face referire la Twisted Treeline deoarece sunt 3 la 3
5's - face referire la Summoner's Rift deoarece sunt 5 la 5
Ace - cand toti campionii unei echipe sunt morti in acelasi timp
Active (sau activa) - iteme ce pot fi apasate cu un anumit rol, precum Zhonya, BOTRK, Scimitar
APC - Abillity Power Carry
ADC - Attack Damage Carry
AFK - Away From Keyboard, adica tipul care nu mai e la joc, da-le report la sfarsit, sa nu uiti
Aggro - cand incasezi damage-ul unor minioni, turrete, in diferite scopuri, de exemplu un support sta la turreta inamica la margine si incaseaza damage in timp ce ceilalti din echipa stau si dau tot damage-ul acelei persoane aflate in preajma turretei respective
Ali - prescurtarea lui Alistar
Ani / Aniv (n-am folosit-o) - prescurtarea lui Anivia
AoE - Area of Effect, multi campioni au abilitati ce pot da damage mai multor campioni odata, de exemplu ultimata lui Nunu are un AoE, Orianna, Miss Fortune, Janna, Leona
AP - Abillity Power (puterea abilitatilor)
AD - Attack Damage (atacul de baza, click dreapta )
ARAB (na ca de asta chiar n-am auzit pana acum) - All Random All Bot
ArP sau ArPen - Armor Penetration (de exemplu Last Whisper si ce se mai face din el)
Mpen - Magic Penetration (Void Staff, Liandry's)
AS - Attack Speed (viteza de atac a atacului de baza cu click dreapta)
Assassin - rol ce consta in nimicirea unui APC sau ADC din echipa adversa, de multe ori cu abilitati ce contin escape-uri sau dash-uri (initieri) si chiar si cele care fac invizibili campionii respectivi (Evelynn, Akali, Talon, Twitch)
Assist - actiunea de a obtine un Assist
Aura - spunem despre anumite iteme din joc ca ofera o Aura aliatilor, de exemplu Solari (pasiva!)
Babysit - cand cineva primeste gank-uri in mod repetat pe lane-ul respectiv, dar doar pe al lui
Bait - actiunea de a face o momeala adversarilor (cu ward-uri, kill-uri ce ar parea usoare sau chiar si cu turrete)
Banana - proiectilele lui Soraka arata ca niste banane, de aici vine =D
Baron - un mostru ce apare dupa minutul 20 si ofera un buff intregii echipe care il ia ce consta in amplificarea statusuri-lor (nu ma complic, nici eu nu stiu xD)
Backdoor - actiunea de a distruge Nexus-ul fara ca echipa adversa sa fie pregatita in totalitate pentru asta
BE - Blue Essence, nu mai exista IP (Influence Points) -_-, se obtin facand level sau distrugand champion shards, sau misiuni, nu stiu exact
BG - Bad Game, nu il folosi, sa nu pari ofticos
Blind - ori jignire folosita de cineva ca sa faca referira la faptul ca nu vezi anumite lucruri, sau nu pare ca o faci (nu o folosi), ori referire a CC-ului ce consta in ratarea fiecarui atac de baza (click dreapta) - il poti folosi in scopul asta
Blind Pick - un tip de meci ce consta in alegerea proprie a campionilor, fara ca echipa adversa sa stie ce ati selectat
Blue - referire la Blue Buff, care da AP si Mana Regen (regenerare la mana)
BM - Bad Manner, atunci cand cineva tot enerveaza adversarul cu rasete, taunt-uri (nu forma de CC) sau joke-uri, sau chiar si champion mastery - nu fi genul acela
BotRK / BoRK / BRK - Blade of the Ruined King
Bot - lane-ul aflat pe culoarul de jos, sau referire a campionilor controlati de masinarii (Inteligenta Artificiala - A. I.)
Bounty - o suma de bani ce se poate obtine ucigand pe cineva din echipa adversa (sau a ta), care merita (nu stiu, nu m-a interesat nici asta, ucid pe cine trebuie si gata )
BRB - Be Right Back, revin imediat
Broken - cand ceva din joc e privit ca fiind imbalansat
Bruiser - campion cu viata efectiva ridicata si DPS (damage per second, sustained damage)
Brush / Bush - tufele jocului in care se pot ascunde jucatorii ca sa faca atacuri surpriza
Bug - defect al jocului, sau Kha'Zix
Burst - damage ridicat dat in timp scurt (APC)
BV - Banshee's Veil
Cait - Caitlyn
Care - sa aiba grija la un posibil atac, il folosesc si cu "ai grija de tine :3"
Cass / Cassio - Cassiopeia
CD - Cooldown (abilitatile pot fi pe Cooldown, adica trebuie sa astepti putin pana le poti casta din nou)
CDR - Cooldown Reduction
Chain CC - cand cineva face CC, doar ca inlantuite, strategie foarte bune pentru a ucide Carry-urile si de a le si enerva, de exemplu morgana da Q, lux VA ASTEPTA PUTIN, dupa care da si ea Q ca sa il tina cat mai mult posibil in CC
Chase - actiunea de a urmari un campion inamic (sau al tau), nu recomand daca esti in teamfight, nu iti parasi Carry-urile si ignora tank-urile pe parcursul lor
Cheese - actiunea de a ucide adversarul la nivelul 1 sau 2 (din ce am citit)
Cho - Cho'Gath
Clutch - actiunea de a face o performanta sub presiune (nu patesc sa am asa ceva fiindca ma controlez. facand penta-uri foarte multe nu iti mai pasa la un moment dat de ele si te concentrezi doar pe Nexus-ul advesrar la un moment dat, si sunt foarte bucuros ca am ajuns aici)
Countergank - consta in lasarea jungler-ului advesrar sa incerce un gank, la care apare si jungler-ul tau IMEDIAT pentru a incerca sa ii rezolve
Counterjungle - e atunci furi obiectivele jungler-ului adversar cu scopul de a-l face sa ramana in urma si de a pierde buff-uri si experienta
Counterpick - selectarea unui campion ce are potential de a avea o reusita mult mai mare impotriva unui anumit alt campion din echipa adversa (ti-am zis ce cred eu despre asta, mi se pare mai mult de skill base decat de counter pick)
Dar - Darius
Def - Defend
DC - Disconnected
Debuff - opusul unui Buff
Deny / Denial - atunci cand iti faci oponentul sa nu obtina farm, ii dai si Zoning (sa verifici si Freeze)
Dive - cand te duci la turreta inamica si incasezi damage-ul ei in scopul obtinerii unui kill
Dodge - Queue Dodge - cand parasesti un Queue din anumite motive, sau cand Jax da Dodge atacurilor de baza cu E-ul lui
Heim/Donger - Heimerdinger
Drag/Drake - dragonul
Duellist - bun campion in confruntari 1v1 precum Jax, Fiora, Irelia
Dunk - cand Darius da ulta, face Dunk-uri (poate si altceva, dar nu am folosit pana acum)
ELO - sistemul de notare a diviziilor si skil-ului
Execute - cand cineva se ucide la mobi, creepi, turrete, folosita in scopul de a preveni adversarii sa obtina gold-ul de pe ei
EXP - experienta
EZ - Ezreal sau Easy (nu il folosi pe acesta, denota lipsa de conduita sportiva )
Face Check - actiunea de a intra intr-un loc lipsit de viziune, foarte riscanta
Fall Off - referitoare la campioni care pica Late Game, precum Lee Sin, Lucian
Farm - actiunea de a obtine minioni
FB - Full Build / First Blood
Fear - debuff ce face adversarul sa se indeparteze de cel care l-a dat
Fed - campion foarte puternic ce a luat kill-uri foarte multe
Feed - actiunea de a da kill-uri adversarilor cu sau fara voie (daca e intentionat, apare si INT, de la intentionally)
FF - Forfeit, surrender
FFS - For Fu ck's Sake, spus la iritatre, nu il folosi
Fiddle - Fiddlesticks
Fighter - Hibrid intre Tank si cu DPS (scuze de exprimari...)
Fill - actiunea de a completa echipa si de alege ultimul rol ramas
Fish - folosit pentru Fizz sau Nami
Flank - actiunea de a ataca inamicul prin spate
Flash - spell
Fog of War - locurile lipsite de viziune (aici se incepe sa se faca diferenta intre jucatorii buni si cei foarte buni, daca stii sa te ascunzi in locurile de acest tip, ajung in Diamant III+, dar eu nu am incercat insa ar trebui sa ma apuc sa invat distantele si masurile ward-urilor si turretelor)
Freeze - o tehnica avansata folosita pentru a obtine foarte mult gold, fara ca adversarul sa poate obtine CS, iar tu sa poti obtine linistit (consta in darea de lasthit-uri doar, fara push, incercarea de a face ca valurile adversare de minioni sa fie cat mai longevive, si aggro chiar, de multe ori luandu-se potiuni pentru sustain, o fac pe asta )
Force Teamfight - atunci cand se forteaza un teamfight cu scopul de a nu lasa advesrarii sa reuseasca (sau echipa ta, depinde cine il face). cel mai bine se foloseste cand echipa ta o duce mai bine cu mult decat cealalta (scorul sa fie ceva in genul 25 vs 10)
Fountain - Fantana din care iei mana si viata, unde de asemenea mori aproape instant daca te afli in cea a adversarilor
FPS - Frames per Second
Full Damage - cand cineva ia numai iteme care dau damage, nu sunt utilitare in principiu si nici tanky
Full Tank - cand cineva ia numai iteme tanky, pot fi si utilitare, dar lipsite de damage
GA - Guardian Angel
Gang - Gangplank
Gank - actiunea de a ajuta pe cineva prin intermediul jungler-ului
Gap closer - campion ce se poate apropia foarte mult de cineva, precum Q-ul lui Jax
GG EZ/IZI - meci usor, nu il folosi, e enervant sa ti se intample asa ca nici tu nu o face
Ghosting (nu o stiam, dar e interesanta, o poti face la nivel ridicat) - atunci cand te uiti pe live-ul cuiva ca sa obtii avantaje
GJ - Good Job
GL - Good Luck
GLHF - Good Luck, Have Fun
Global - abilitati globale precum R lui Gangplank, Ashe, Ezreal, Jinx, Draven
Grag - Gragas
Harass - dai damage advesarilor, punandu-te si pe tine in pericol (cred)
Hard Leash - atunci cand junglerul cere asta, cere de fapt sa fie ajutat lasandu-ise buff-ul cat mai low la HP
Heca - Hecarim
Hook - abilitati care trag adversarii precum Q lui Thresh sau Blitzcrank
HP - Health, Hit Points
Hypercarry - campioni cu potential foarte mare de a da carry jocului, de cele mai multe ori in late game doar, precum Vayne, Tristana, Jax
IBG - Iceborn Gauntlet
Ignite - spell care da true damage oponentului
Inhib - Inhibitor, care spawneaza super minioni
Initiate - actiunea de a incepe un teamfight
Instalock - atunci cand dai lock in unui campion aproape instant cum ai intrat in camera, nu face asta
Invade - actiunea de a te duce in jungla adversa, cu echipa ta (sau aproape toata), in scopul de a obtine kill-uri sau buff (la un moment dat se face fara sa se mai spuna, asta in diviziile ridicate)
J4 - Jarvan IV
Juke - actiunea de a fi urmarit intr-o directie gresita de adversar, sau de a te feri de skillshot-uri (aici ii spun Dodge skillshots eu)
Jungler - un rol ce consta in obtinerea XP in jungla si da si ganka uneori (dap, uneori, in anumite situatii chiar e mai bine sa nu iti ajuti echipa si doar sa te feedezi cu xp, o fac aproape de fiecare data si imi merge binisor, dar nu sunt main jungler)
Kass - Kassadin
Kat / Kata - Katarina
Kha - Kha'Zix
Kit - un set de abilitati ale unui campion (cica)
Kite - actiunea de a ataca pe cineva si fugi in acelasi timp
Knockback - imbingerea adversarului inspre el
Knockup - Airborne, atunci cand ridici adversarii
Kog - Kog'Maw
KS - Kill Steal (nu fi noob sa spui asta, numai ei folosesc termenul asta ), Kill Secured (ASTA DA)
KYS - Kill yourself (dap, nu il folosi)
Lag - cand nu merge bine jocul
Lag Spike - cand nu merge bine jocul doar pentru o fractiune de timp, dar se blocheaza urat
Lanes - cararile bot, top, mid
Lane Bully - campion ce consta in harassarea adversarilor in early, pot pica late, exemplu e Leona, Thresh, Heimerdinger
Lane swap - il folosesc cand vreau sa spun ca cineva schimba lane-ul cu altcineva, dar aparent se foloseste pentru Top si Bot, si cica e foarte riscanta (am facut-o doar de doua ori, castigand in ambele meciuri)
Laningh Phase - faza jocului care tine pana la distrugerea primei sau a celei de a doua turrete
Leash - cand tragi un monstru sa vina catre tine sau chiar minion
Lee - Lee Sin
LS - Life Steal
Liss - Lissandra
LoL - League of Legends / Laughing out Loud
LW - Last Whisper
Main - campion preferat sau rol preferat de un jucator
Mana - sursa din care dai abilitati pe majoritatea campionilor
Malph - Malphite
Mao - Maokai
Map - harta intreaga sau minimapa
Map awareness - atentia la minimapa, foarte utila, te ajuta sa eviti sa fiti gankati
Map control - cat de multe obiective aveti, si ward-uri
Meta - stilul curent de a fi jucat jocul, de exemplu compozitia echipei, poate fi odata la SR top, bot, mid, adc, support, la twisted treeline pot fi mai multe precum jungle, ap, ad bruiser, sau duo bot si top etc, iar adam pot fi parca 2 ap, 1 tank si 2 ad
MF - Miss Fortune
MOBA - Multiplayer Online Battle Arena
Morde - Mordekaiser
Morg - Morgana
Mundo - Dr. Mundo
N1 - Nice One / Number One
Naut - Nautilus
Nerf = Debuff
Nexus - structura primara a jocului, castigi daca e distrusa la adversari prima, pierzi daca e la tine prima distrusa, cea mai simpla regula a jocului
NJ - Nice Job
Noc - Nocturne
Nid - Nidalee
Noob - Unskillful player/Beginner
Nuke - Abilitate ce consta in damage foarte mare, Q lui Nida, R lui Annie, R lui Veigar
Off Meta (Break The Meta ii spun eu) - campioni jucati alt fel decat de obicei, de exemplu Janna Mid AP, sau Tristana Support
OMW - On My Way, esti pe drum adica (nu ca o faci in felul dau xD)
OOM - Out of Mana
Open LANE (bot, mid, top) - sa nu fii asa, e folosit cand cineva renunta din early sa mai joace
Oracle - potiune pentru viziune a unitatilor invizibile
Ori - Orianna
Overextending - cand stai prea mult in teritoriul inamicului, sau prea mult pe lane decat trebuie
Pant - Pantheon
PBE - Public Beta Enviornment - acolo se fac testele jocului
PD - Phantom Dancer
Peeling - cand un campion aliat da CC-uri ca sa ajute un coechipier ce poate face Kite mai usor
Pet - non-campion, non-minion ce poate fi folosit de aliati in teamfight-uri, precum Tibbers, sau ultimata lui Shaco
Ping - latenta conexiunii unui jucator catre server-ul jocului sau ping precum SS, OMW, Danger, Assist Me
Pink - Control Ward
Poke - actiunea de a da damage oponentilor cu abilitati ce au damage mic-mediu si a sta safe in acelasi timp
Position - e atunci cand te poizitionezi, in functie de rolul tau, unde ar trebui sa fii in teamfight (exemplu, daca esti ADC, stai intre teamfight si zona sigura, daca esti support utilitar ar fi bine sa stai in zona sigura sa te asiguri ca iti ajuti coechipierii, iar daca esti tank cu damage, ar trebui sa stai in linia din fata)
Pot - Potiune
Premade - jucatori multipli care se cunosc si formeaza o echipa impreuna inainte de a intra in meci
Pro - jucator foarte bun, profesional
Proc - activare a unei abilitati/item
Proxy (folosesc Proxy Farm) - e o actiune riscanta, dar poate sa ofere si foarte mult gold, de asemenea. consta in faptul ca un campion sta intre prima si a doua turreta si ia farm-ul cu abilitati. campioni de genul sunt Singed. pot fi si intre turretele de la inhibitoare si Nexus etc.
Pull - se poate referi la Hook, sau la Lure (cand atragi pe cineva sa vina dupa tine) - folosita pentru dragoni ca sa nu ii apuce adversarii
Push - cand continui sa cureti turrete si valuri de minioni
QSS - Quicksilver Sash
Queue - asteptarea la gasirea unui meci
Rage - furie
Ragequit - cand cineva paraseste jocul imediat, fiind foarte nervos
Rambo - cand cineva da dive alone intr-un fight, strategie sinucigasa
Range - distanta maxima pe care o poti avea pentru abilitati si atac de baza
Rdy - ready
Recall = B (back)
Red - Buff ce da pentru o perdioada scurta foc (si incetineste) adversarii, cu putin damage overtime, se ia pe ADC/AD, nu stiu daca da AD sau nu, nu mi-a pasat pana acum .
Rene - Renekton
Reng - Rengar
Report - actiunea de a fi raportal la sfarsitul meciului sau de a da report cuiva in urma unor actiuni ce au dus la un meci neplacut/pierdut
Req - Request sau Require
Riot - compania care a creat jocul LoL
Rito - varianta parodiata a numelui "Riot" in scopul ca jucatorii sa se planga de munca facuta de ei, precum bug-uri
River - raul jocului (din stanga sus catre dreapta jos)
Roam - actiunea de a te duce intr-un alt loc decat cel in care te afli tu de obicei (nu pentru jungler!) in scopul de a ganka sau de a realiza map pressure adversarilor
ROFL - Rolling on the floor laughing
Root - abilitate ce doar previne adversarul din a se mai misca, acesta putand da abilitati si sa dea click dreapta (daca are range suficient)
RP - Riot Points - poti cumpara din store lucruri diferite
RQ = Ragequit
Satan - folosit pentru Teemo, e folosit peiorativ
Scaling - campioni care se descurca din ce in ce mai bine pe masura ce ajung in late game
Scrub - insulta pentru jucatorii de skill low
Shop - cand te duci sa cumperi de la baza, se poate folosi si BRB aici, dar si B
Shroom - ciupercile lui Teemo
Shutdown - actiunea de a ucide pe cineva care are un Killing Spree
Shyv - Shyvana
Silence - debuff ce face ca adversarul sa nu poata sa casteze abilitati dar se poate misca si da basic-uri
Skillshot - abilitate ce tine de tinta, se poate rata daca nu a fost nimerita
Skin - aspect pentru campioni
Slow - incetinire doar a vitezei de miscare
Smar cast - o comanda ce permite sa vezi range-ul de la abilitati si de a lansa abilitatea, fara a mai da click cu mouse-ul
Smiteless - actiunea de a face anumiti monstri ai junglei fara a folosi spell-ul Smite (se securizeaza buffurile cu acesta, dand damage cu el instant)
Snare - tot root
Snipe - cand cineva da abilitati de la un range enorm si le nimereste, de exemplu Q lui Nida, sau R lui Ashe
Snowball - cand o echipa are avantajul si il foloseste in continuare ca sa castige meciul / Spell ce consta intr-un skillshot destul de mare si dash ca sa se ajunga la acea persoana sau tinta
Solo = Singur
Spell - Summoner Spell (vraja de invocator)
Split push - atunci cand pushezi singur, iar restul echipei pusheaza alt lane
Steal - actiunea de a fura obiectivele adversarilor, referitoare la Dragoni, Baroni, Buff-uri
Stealth - invizibilitate (cred)
Steroid - abilitate ce ofera mai multe status-uri. De exemplu, E-ul lui Janna ofera si scutul, dar si Attack Damage bonus, W-ul lui Ezreal folosit pe coechipieri ofera Attack Speed
Stun - abilitate ce opreste adversarul din a se misca, da abilitati sau sa dea cu atacuri de baza
Support - rol ce consta in a ajuta coechipierii cu CC, Tanky sau Heal-uri/Scuturi/Aure
Susan = Nasus (citeste-l invers )
Sustain - atunci cand poti rezista cat mai mult pe lane, fara sa dai back
Sustained Damage - e vorba de ADC, dau damage constant ei
SV - Spirit Visage
Synergy - termen folosit pentru campioni care merg bine pe acelasi lane, imi place spre exemplu Cait/Sona, Ashe/Janna, Kog'Maw/Lulu, Tristana/Morgana
Tank - rol ce consta in rezistenta cat mai mare pe parcursul teamfight-urilor
Taunt - ori bad manner, ori poate fi vorba de CC, care face oponent-ul sa focuseze tinta respectiva
Team comp - compozitia echipei (nu te va ajuta cine stie ce asta pe parcursul ranked-ului solo, jucatorii doar aleg, dar nu stiu sa faca si ceea ce trebuie pe parcursul meciurilor )
Teamfight - cand ambele echipe se confrunta
Teeto - Teemo
Tenacity - tenacitate, consta in reducerea timpului de CC
Top - lane-ul
Tower - turreta, turela
Toxic - atitudine negativa ce poate influenta soarta jocului ajungandu-se la o infrangere cel mai posibil
TP - Teleport
Trade - poate fi folosit pentru campioni (pe parcurusl unui Champion Select), pentru damage (cand te afli in laning phase), sau pentru kill-uri (cand e vorba de teamfight-uri) - la noi i se spune negot, cred
Tribush - Bush cu forma de "Y"
Trist - Tristana
Troll - persoana care ajuta echipa adversara sa castige, sau referire a lui Trundle (el e Troll)
Trynda - Tryndamere
Ult - Ultimate, R
Unique - aura sau abilitate care nu se stackeaza
URF - modul de joc sau campion (are poveste)
Vel - Vel'Koz
Veig - Veigar
Vik - Viktor
Vlad - Vladimir
Voli - Volibear
Ward - item ce ofera vizunea in zonele lipsite
Ward Jump - atunci cand cineva performeaza o actiune aproape instant, fiind un combo intre plasarea unui ward si utilizarea unui gap closer, precum Q Jax, W Lee Sin
Winions - minioni ce au potential de a obtine obiective aproape fara probleme, precum turretele de la Nexus, inhibitor, sau chiar nexusul in cateva situatii
Wombo Combo - atunci cand combo-urile unei echipe sunt utilizate impreuna pentru obtinerea unor teamfight-uri geniale. De exemplu Leona da R, Malph R, Orianna R, Yasuo R, MF R. Asta e un Wombo Combo; D
WP - Well Played
Wu - Wukong
WW - Warwick
Xin - Xin Zhao
Yas - Yasuo
Yi - Master Yi
Zil - Zilean
Sa-mi trag palme! Mi-a luat 5 ore sa scriu asta, chiar daca o buna parte din termeni doar i-am luat de pe net, m-am gandit si ce sa mai zic despre ei ca sa ajut si traducerea (in propriul mod ca sa se inteleaga pe romaneste) si selectarea lor a luat mult iar. Vreau sa pastrez asta si pentru ceilalti care au nevoie sa stie, si vreau sa imi ajut si prietenii, de aia am stat atat sa scriu.
De cat timp te joci lol? ))
M-am apucat in septembrie 2013, m-am lasat prin octombrie, m-am reapucat in ianuarie 2014, am jucat pana prin martie-aprilie 2015, m-am rereapucat in 2015 vara (aveam examenele, de asta nu am mai jucat), am jucat pana prin ianuarie 2017, lasat pana prin iunie-august (probleme in dragoste - tradari duble si n-am mai putut continua emotional), Si am continuat pana in prezent inclusiv si inca mai joc si acum.
Pe scurt, de 4-5 ani joc lol, de la 13 ani!
Salut! Ar dura foarte mult sa ti le scriu personal, asa ca te voi putea ajuta doar cu niste link-uri in engleza ale abrevierilor.
http://forums.na.leagueoflegends.com/board/showthread.php?t=2165132
http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/League_of_Legends_terminology
Pentru cei scrisi de tine mai sus, am sa incerc totusi sa iti raspund personal.
"OP" se foloseste atunci cand cineva este "Over Powered", adica este intr-atat de puternic, incat ar parea ca nu poate fi infrant de nimen.
"ADC" este rolul de pe Botlane, care are rolul de "Attack Damage Carry". Este cel mai usor de ucis (Squishy), dar da si cel mai mult damage in timp (precizez, fiindca mai este si "APC" care da damage enorm, dar pentru un timp foarte scurt, bazat pe "Burst" ii spunem noi, sau "Nuke").
"Plays matches" n-am folosit niciodata in viata mea, cred. Poate se refera la faptul ca cineva se joaca un meci, sau se refera la "Carry". Daca da, atunci tipul spunem noi, "cara" echipa catre victorie.
"Matchup" se foloseste atunci cand vrei sa numesti o confruntare. De exemplu spui "my matchup is really bad, I can't do anything". Asta vrea de fapt sa spuna "nu ma descurc cu cel cu care ma bat, nu pot face nimic". Intelegi? :)
"Underfarm" e atunci cand ramai in urma rau de tot cu numarul de minioni ucisi (Creep Score ii spunem noi, abrevierea este CS).
"Underlevel" e atunci cand cineva are nivelul, de multe ori, cu mult mai mare decat cei din echipa ta sau decat tine. De exemplu tu ai level de abia 4, iar adversarul are deja 7. Atunci este o situatie de "Underlevel". Mai usor ii spun "behind with xp".
"Ward" este un item care ofera viziune, E BINE SA IL FOLOSESTI!
"Pink" este tot un "Ward", tine la infit daca nu e ucis de adversari, dar se poate vedea si nu e invizibil cum este cel clasic. In joc il vei gasi acum cu numele de "Controll Ward" fiindca asa au vrut Riot Games, sa ii schimbe numele, dar nu stiu de ce. :D
Mai sunt si altii, dar ia foarte mult sa ii scriu si deja exista si Guide-uri pentru asa ceva...
Mi-a placut ce ai scris la ward ))
apropo:Match-up nu este chiar cum ai spus tu in exemplu:
Match-up este un termen care il folosesti pentru a descrie cum va merge lane-ul tau in respectivul meci.De exemplu match-upul poate fi rau daca lane-ul inamic are avantaj(DE EXEMPLU:CAITLYN ARE UN MATCH-UP BUN CONTRA TWITCH SAU LUCIAN, DEOARECE CAITLYN II DA OUTRANGE LA LUCIAN SI ASTFEL BOTLANE-UL CU CAIT VA CASTIGA EARLY-UL).SI LA CONTROL WARD SE NUMESTE ASA, DEOARECE RIOT-UL A COMBINAT TOATE WARD-URILE DIN JOC SI AU FACUT 2 TIPURI.Sorry de caps
Te. Urasc. O sa intelegi si de ce zic asta acum...
Am crezut ca tu ai fost cel care a pus intrebarea si m-am apucat chiar sa fac o munca enorma. -_-"
Dude, mi-am luat troll maxim. Dar pe de o parte e bine ce am facut, pentru ceilalti. Am scris 14 pagini de cuvinte in word! xD
Matchup-ul il folosesti cand vrei sa spui cum iti merge lane-ule exemplu daca adversarul tau are ceva in kit-ul lui cu care iti va da counter early game spui ca matchup-ul tau este rau:My matchup is bad.Matchup se foloseste doar pentru lane si poate fi early game, mid game si late game:Kennen si Gnar pe top de exemplu:In early kennen castiga pentru ca ii da outrange lui gnar si poate sa ii dea poke(gnar are un matchup rau in early), dar in mid game si late game, gnar il bate pe kennen datorita armurii si build-ului.SI la PLAYS MATCHES AI VRUT SA SPUI PLAY MAKING?
Presupun ca da, nu stiu! Nu folosesc chiar toti termenii astia super mega complicati, imi fac "temele" si incerc sa nu deranjez pe nimeni in joc.
Chestia cu "matchup" e ca variaza si nu conteaza cu cine te bati, ci cat de mult stie sa joace acel campion. De exemplu, tu daca stii foarte bine Caitlyn, esti capabil sa dai counter lejer tuturor ADC, jucand-o pe ea. Iti spun, Twitch este un ADC super enervant de jucat impotriva lui. In early, hai mai zicem, il ucizi odata, de doua ori, daca e bun si greseste. Da-n mid game si late game, tata... Mai fa-i ceva. Asta e ADC de Pick-or-Ban. Asta este un exemplu foarte bun de campion "broken" ii spunem noi. Cum nu imi place ca are un range super mic (pre 6) si ca e mai mult assassin, nu mi se potriveste si nu il joc. In apararea mea, nu blamez campionii, ci jucatorii care ii joaca, exceptand Yasuo, el strica meciurile in orice echipa. Cand cineva imi spune "Caitlyn is an OP champion -_-" ii raspund cu "no, the player who plays her is OP". Ii dai si rekt subtil si ii zici totusi si un adevar pana la urma.
Alt termen nemaifolosit de mine... Kit. Sau ai fi vrut sa zici Kite, mecanica cea mai eficienta a jocului?
Mai, din experienta mea de 3000+ meciuri pot sa iti spun ca reusesti sa ajungi si in Diamant V (asta a fost maxim-ul meu, dar m-am mai lasat de Ranked) fara sa stii absolut toti termenii, ce fac fiecare item in parte, si doar sa fii un bun coechipier prietenos si sa stii ce ai de facut + mecanici. Sunt ADC main, secundar Support. Intreb multe chestii si nici acum nu am jucat cu toti campionii jocului. xD
Am sa iti fac o mica lista (se poate sa fie mare :O ) cu toate abrevierile ce sunt utile in LoL pentru a ajunge macar Diamant V (nu depinde doar de asta ).