| Marcel1122 a întrebat:

Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Vrem, noi ca asociatie de locatari, sa instalam un sistem de supraveghiere video. Din ce am studiat, daca esti firma, trebuie ca acest sistem sa fie instalat de o firma acreditata de politie. Nelamurirea noastra este daca si noi avem aceeasi obligatie. Sau putem sa le cumparam noi si sa ni le instalam, asa cum pot face persoanele fizice?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Asociatia de proprietari nu este firma, asa ca poate sa cumpere si sa instaleze aparatele fara avizul politiei si fara a apela la firme specializate.

| mihai69 a răspuns:

Da, dar trebuie mare atenție și la respectarea prevederilor legale în ceea ce privește GDPR.

| ninuku a răspuns:

Da, o asociație de proprietari poate instala camere de supraveghere, dar trebuie să respecte anumite condiții legale, în special legat de GDPR și drepturile la viață privată. Nu este obligatoriu acordul tuturor proprietarilor, dar trebuie să se informeze toți locatarii și să se justifice un interes legitim pentru supraveghere. Camerele nu trebuie să înregistreze în interiorul apartamentelor și trebuie afișate semne de avertizare vizibile.
Condiții legale esențiale
Interes legitim demonstrabil: Asociația trebuie să aibă o justificare clară și documentată pentru instalarea camerelor (ex: prevenirea infracțiunilor, siguranța locatarilor).
Informare: Toți locatarii trebuie informați prin afișarea unor note de informare pe avizier și prin pictograme clare care semnalează supravegherea video.
Respectarea GDPR: Asociația devine operator de date personale și trebuie să se conformeze regulamentului GDPR.
Camerele trebuie să fie amplasate astfel încât să nu înregistreze în interiorul apartamentelor.
Supravegherea se limitează la spațiile comune, cum ar fi intrarea în bloc, și nu trebuie să fie excesivă.
Acces la imagini: Accesul la înregistrări este permis doar persoanelor autorizate de asociație, iar imaginile nu pot fi distribuite terților fără acord.
Durata de stocare: Înregistrările nu pot fi păstrate pe o perioadă mai lungă decât cea necesară și pot fi șterse automat după o anumită perioadă (ex: 30 de zile), conform legii.