| Sawarekh a întrebat:

Buna ziua, este adevarat ca daca mi-am luat amenda de 100 sau 200 lei si o platesc in 15 zile, platesc doar jumate din ea?

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da.

| PandaPixel99 a răspuns:

Da, dacă s-a specificat asta în procesul verbal de către agentul constatator. Dacă nu a specificat, atunci plătești suma întreagă. Nu uita sa trimiți o copie/dovada ca ai plătit amenda și agentului constatator. Altfel te poți trezi ca mai plătești odată amenda, ca ei înaintează la ANAF. Și fără o confirmare din partea ta, ANAF te taxează și ei.

| Sawarekh explică (pentru PandaPixel99):

Nu mi-a dat nici un proces verbal.
Mi-a zis doar ca o sa fiu sanctionat, dupa ce m-a legitimat pe mine si pe inca 2 amici in incinta unui parc, ca beam bere.
Nu stiu daca sigur ma va sanctiona, la sfarsit a zis ca ne lasa sa bem dar sa nu facem galagie.

| PandaPixel99 a răspuns (pentru Sawarekh):

Atunci fără un proces verbal nu există nici o amenda. Poate sa trimită prin posta, dar legal trebuie sa semnezi procesul verbal. Adică sa vina el personal la adresa, iar tu dacă refuzi sa ii semnezi procesul verbal, sa îl trimită prin poștă. Mulți polițiști latră mult, dar nu mușcă. Dacă era vorba de amenda, îți făcea proves verbal pe loc.

| Sawarekh explică (pentru PandaPixel99):

Am inteles, are sens ce spui.
Practic acel politist facea un abuz...mi-a zis ca sfidez fiindca beau langa ei, dar eu n-am baut langa ei, eu nu stiam practic ca vin incoace, si cand erau la 15 m-am mai baut o gura fiindca nu i-am observat, dar insista intr-una si chiar ma lua la misto: "sunt asa mic de nu ma vad? "

In fine, eu am tacut, n-am vrut sa ma complic, dar ma atacau intr-una.

| PandaPixel99 a răspuns (pentru Sawarekh):

Consumul de alcool în spațiile publice este interzis prin lege. Da, polițiștii pot sancționa dacă doresc să aplice legea strict, însă de multe ori aleg să fie mai flexibili, mai ales dacă situația nu scapă de sub control. Totuși, atâta timp cât nu s-a făcut un proces verbal de constatare la fața locului, nu se poate vorbi despre o sancțiune reală... doar despre un avertisment verbal de tipul „puteți bea, dar fără gălăgie".

În practică, vedem zilnic persoane care consumă alcool pe stradă sau în parcuri, inclusiv în preajma copiilor, fără ca cineva să intervină. Asta arată că legea există, dar aplicarea ei este aleatorie.

Nu aș numi asta un abuz. Polițiștii au avut un motiv să vină: consum de alcool și gălăgie. Dacă ar fi existat violență din partea lor fără motiv ( încătușări, forțare sa mergeți la secție ) atunci da, ar fi fost abuz. Dar aici pare mai degrabă un control de rutină. Cu alte cuvinte, nu aveau altceva de făcut și voi ați fost ținta „exercițiului" lor de autoritate.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru PandaPixel99):

PandaPixel99 înțeleg ce vrei sa spui, dar atunci cum rămâne cu amenzile de circulație pentru depășirea vitezei care îți vin in posta? Nu doar la noi ci și afară. Nu este nimic de semnat. In același timp procesul verbal întocmit de către organ (ma ce-mi place cum sună) poți să îl semnezi sau ba. Nu ești obligat să-l semnezi, dar amenda tot o vei plati. Toate bune

| Sawarekh explică (pentru AsgaardSephiroth):

Inteleg, momentan sa vedem daca o sa vina amenda, cam in cat timp crezi ca trebuie sa vina daca este sa vina?

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru Sawarekh):

Nu făcea un abuz. Tu făceai pentru consumul de băuturi alcoolice în spațiile publice, nedestinate pentru acest scop. Oricum vei primi amenda acasă. Plătești jumate in 15 zile. Nici măcar nu ți.a dat mult. Hai bafta.

De obicei in termen de 5 zile...că deh știi cum e, vine prin ilustra posta română. Dar, daca ai in judetul tau (in unele județe exista) posibilitatea să accesezi taxe și impozite online, acolo, o dată introdus CNP, poți vedea și amenzile de la poliție și le poți plăti online fara bătaie de cap. Bafta.

Și că o precizare, sa facem o încheiere, și colegul PandaPixel99 și tu aveți dreptate în privința atitudinii polițistului. Se putea da un avertisment verbal cum PandaPixel99 a sugerat, mă gândesc că nici voi nu făceați panarama in parc, dar dobitoci zeloși cu o singura tresa se găsesc la tot pasul. Unii polițiști sunt de treabă și îmi scot pălăria în fața lor, altora le doresc sa se cufureasca pe budă 30 de zile până nu mai au ce scoate din ei.

| PandaPixel99 a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

Să te ferească Dumnezeu de polițiștii abuzivi. Eu am trecut prin așa ceva: nu odată, un polițist a întors mașina de patrulă după mine în miezul zilei „ca să mă salute", deși eu habar nu aveam ce vrea. Mă urmărea cu acel „ding-ding" din girofar, iar altă dată m-a legitimat pe o stradă unde secția lui nici măcar nu avea competență. Era cu un jandarm, m-a oprit și mi-a cerut buletinul. Se întâmpla prin 2014.

Când i-am zis că îi fac plângere pentru abuz, mi-a râs în față, de parcă nu aveam ce să-i fac. Nu m-am dus la secția de care aparținea ( știam că acolo se putea mușamaliza), ci am trimis sesizare direct la IPJ, online, către șeful județean. Crede-mă, nu l-am mai văzut patrulând niciodată. Și asta chiar dacă sesizarea am trimis-o anonim. Partea „amuzantă" a fost că am primit răspuns oficial, cu toate datele mele, deci verificări serioase s-au făcut.

L-am mai întâlnit ulterior la secție, din întâmplare, ca am mai ajuns acolo cu alta speță, dar mi-a plăcut altceva: polițiștii știau cine sunt și mă priveau cu un zâmbet complice, știind că nu accept abuzuri. Chiar și șeful de poliție, prezent atunci, mi-a spus că sunt „un om deștept", pentru că nu oricine ar fi avut curajul să reacționeze direct.

În rest, nu am mai avut situații similare. Iar lista e cam asa în caz de abuz.
Plângere la IPJ. Dacă nu se iau masuri, plângere la minister. Dacă nici așa nu ești băgat în seama, atunci plângere la CEDO.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca platesti o amenda in 15 zile de regula se plateste doar jumatate din minimul amenzii.
Si ameda se plateste doar daca s-a intocmit si ai primit un proces-verbal de contraventie.
Am vazut ca n-ai primit un asemenea proces si nici nu cred ca vei primi, probabil politistii vor raporta ca te-au sanctionat cu avertisment si pentru asata nu este nevoie sa intocmeasca proces-verbal.