Nu exista nici o sansa, ar trebui ca acel candidat sa ia jumatate plus unu din numarul alegatorilor (cca 9 milioane), respectiv cca 90% din voturile valabil exprimate in primul tur, daca prezenta la vot este de cca 10.000.000, conform Constitutiei Romaniei, citez:
"ART. 81.Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi."
.
Zero.
Că sa nu mai existe turul 2 trebuie sa ia 50% din numărul total de votanți existenți deci 9 milioane de voturi. Imposibil.
Pai daca a luat primaria cu 45% nu exista macar o mica posibilitate sa ia acum 51%?
Stiu ca sunt aproape 20 mil oameni dar cine stie
Nu ai înțeles.
Nu trebuie sa ia 51% din voturile exprimate azi.
Trebuie sa ia 51% din numărul de votanți existenți pe lista adică 51% din cei 20 mil. Adică asta ar însemna la o prezență de 50% sa ia toate voturile.
Iar despre cine vb tu... Cred că confunzi Bucureștiul cu toată țara. București e intr o bula
București va vota intr-o mare măsură un candidat pro european! Știu ca sunt și acolo mulți tiktokeri dar nu cred
Aa atunci da. Si de ce ii subestimezi pe bucuresteni?
Bucureștiul are maxim 5-600.000 voturi nu fac ei mare lucru.
Pai Bucureștiul oferă 5-6% din voturi. E e doar o bula.
Ai cumva rude în străinătate? Ale mele nu vor sa spună pe cine au votat!
Nu am. Da e simplu. Aia educați votează ceva, ceilalți altceva.
Cu excepția situației din Duminica orbului din 20 mai 1990 când Ion Iliescu a câștigat din primul tur cu peste 80 % acum este imposibil să se mai repete. E evident că Simion va câștiga primul tur dar nu cu prea mult - estimez că va lua maxim 32% acum și în funcție de candidatul pro european cu care se va confrunta în turul doi va mai obține încă 10-13%. Deci nu va fi. Asta dacă se mobilizează lumea normală la cap din țară și va ieși masiv la vot în turul doi. În turul întâi prezența nu pare a fi grozavă în țară, iar cei din diaspora se pare că s-au tâmpit cu totul și votează Simion. Vom vedea.
E posibil Terheș să câștige din primul tur. Prin gestul ăla cu care își încheie discursul, spunând "forța!" și arătând pumnul, a câștigat încrederea oamenilor.
Te gandeai la Simion? Sunt foarte bucuros, Nicusor a trecut pe locul doi, urmeaza confruntarea intre democratie si extrema dreapta, in turul doi, sper ca Nicusor sa fie votat de toti cei ce apara democratia.
Sunt zero șanse pentru oricare candidat să câștige din primul tur, pentru că ar trebui să aibă peste 9 milioane de voturi, iar până diseară votează în total aproximativ 10 milioane de români.Nicio șansă.
Cei care tot cereau turul doi, îl vor avea în sfârșit pe 18 mai.
Dupa ce a primit 14% in noiembrie sa treaca de 50% acum, nu cred asa ceva pana nu vad, de unde stii ca toata diaspora voteaza asa?
Cred ca te gandesti la altcineva
Atunci despre cine vorbesti?
Nici la Simion nu ma refeream. Eu chiar credeam ca exista un candidat care o sa ajunga sa ia 50% din voturi pentru ca se pare ca multi oameni o sa il voteze
Ion Iliescu?
Hai ma, chiar nu e clar cine o sa fie presedinte?
Mircea Geoană.
Sa mai incerce
Slabe sanse. Toti alegatorii sunt impartiti in preferinte.
Teama mea este sa nu se repete povestea din iarna.