anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum scot definitiv de la fiscal auto inca 2 persoane bagate acolo in urma succesiunii/mostenirii?

Problema este ca principalul proprietar a decedat acum vreo 15 ani si in urma succesiunii, bunurile s-au repartizat: 50% mama, 25% sora si 25% eu. Masina la fel. Evident ca mama a trebuit sa se duca la fiscal sa scoata decedatul de acolo (care detinea toate bunurile familiei) si sa ne bage pe noi in proprietate. Si uite asa si masina noastra a ajuns la fiscal 50-25-25. Notarul a zis ca nu incalca legea si nu poate sa faca altfel... N-am bagat de seama atunci ca asta va deveni o incurcatura in 2025...

Cand au fost la acelasi notar, mama si sora au facut inca un act de cedare proprietate auto catre mine, pentru a imi reveni mie masina 100%, crezand astfel ca vor disparea definitiv din fiscal. Gresit!

Apoi, treaba mea a fost destul de simpla: m-am dus la RAR (asa era atunci obligatoriu in 2008), sa iau certificat de autentificare, apoi la politie cu actul de mostenitor, asigurare, buletin, talon semnat de mama+sora (instrainat catre...), bani etc etc (Toate aceste lucruri mi le-a zis politia, ca nu am procedat asa de capul meu...)

Si am devenit proprietar 100% la politie fara probleme: talon nou etc etc

Cand s-a incheiat anul, ne-au venit scrisorile de impozitare de la primarie aici in Bucuresti, cu plata bunurilor si evident a masinii. 50-25-25. Noi, locuind la aceeasi adresa nu am facut atata caz si am lasat timpul sa treaca platind aceste dari fara probleme.

Acum, dupa atat amar de ani, as cam vrea sa vand masina. In cazul meu este o vanzare simpla, banala; dar imi fac griji doar pentru mama+sora.

Am vazut contractul de vanzare; stiu ca trebuie 5 exemplare semnate; stiu ce fac cu cumparatorul in cazul meu... DAR, cum fac cu mama+sora apoi? Evident ca nu este posibil sa trec 3 nume la vanzatori pe acelasi contract din moment ce masina este deja a mea. Ce facem, mergem toti 3 la vanzare? Semnam 3 contracte x5 = 15 copii? Iar cumparatorul se duce cu teancul de copii sa la treaca la impozitul lui?

Una dintre dilemele pe care mi le-a ridicat o cunostinta este ca: "-Nu, masina nu este 100% proprietatea ta cum crezi tu, ci doar este inmatriculata pe numele tau. Tu ai tot 25% si restul 50-25!"
Este asa?

Notarul le-a facut actul respectiv de cedare (cum ca nu au pretentii la acel bun si il cedeaza/doneaza catre mine) cum am povestit mai sus, dar nu mi l-a cerut nimeni pe nicaieri... nici primarie nici politie...

Ce trebuie sa fac eu si ce trebuie sa faca ele ca sa scape definitiv de impozitele ce vor veni dupa vanzarea masinii?
Nu vreau sa plateasca toata viata mama 50% si sora 25% din impozitul masinii.

Nu inteleg de ce naiba nu pot sa gasesc informatii concrete pe tot internetul cand o gramada de persoane decedeaza, acestia au masini si au si copii si nevasta si se afla in situatia mea...

Răspuns Câştigător
| eliancodrut a răspuns:

In acest caz sunt doua actiuni dinstincte.
1. Margi la primarie - taxe si impozite - cu actul de cedare - si trece masina la impozit pr numele tau, iar cu contractul de vanzare cumparare te scoate de la impozit.
2. La inmatriculari merge cumparatorul si scoate masina de pe numele tau si-l trece pe numele lui.
Cele cinci exemplare din C-V se distribuie astfel: 1 la primarie, 2 la inmatriculari si cate unu vanzator si cumparator.
Tu trebuie sa completezi pentru primarie (de regula o completeaza cei care intocmesc contractul) o cerere de scoatere din evidenta, iar cumparatorul o declaratie de impunere. De aceea ti-am spus sa mergi la un birou de acte de inscriere, deoarece acestia stiu ce trebuie.
La inscrieri trebuie sa ai documentele prevazute. Le gasesti pe net.
Ma mira totusi un fapt: cum ti-au inmatriculat masina pe numele tau fara viza compartimentului taxe si impozite din primarie? Sau ai avut-o? Dar este trecutul.

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este o problema asa mare, cum ti se pare si puteai rezolva asta inca de cand mama si sora ti-au donat partea lor din masina, daca mergeai la organul fiscal (compartimentul de impozihte si taxe de la primarie) cu actul de donatie.
In prezent poti vinde singur masina si cumparatorul o va inregistra la organul fiscal de la domiciliul sau. Cand o va inmatricula pe el serviciuil de inmatriculari va comunica la organul fiscal de la domiciliul tau ca masina a fost inmatriculata pe cumparator si nu va mai trebui sa platiti impozitul anul urmator.
De asemenea poti merge si tu cu contractul de vanzare-cumparare la organul fiscal si sa soliciti radierea masinii de pe voi.

| MRVAV a răspuns (pentru Ioandelasal):

Deci eu pot sa ma duc cu contractul v-c al viitorului cumparator dupa ce finalizam vanzarea, la impozite sa le scot pe mama si sora? Sau ele trebuie sa se duca? Ele nu trebuie sa faca nimic?

| Ioandelasal a răspuns (pentru MRVAV):

Da, poti merge, mama si sora nu trebuie sa mearga.
Eventual duci si actul prin care ti-au cedat partea lor.

| MRVAV a răspuns (pentru Ioandelasal):

Multumesc de raspuns.
Auzisem zvonuri de la alti oameni chiar de la fiscal, cum ca mama+sora trebuie sa faca V-C cu mine ca sa le trec la mine, si abia apoi sa vand masina altuia...

| eliancodrut a răspuns (pentru MRVAV):

Contractul v-c nu e al viitorului cumparator: el este un act intre tine si el si se intocmeste in 5 exemplare, din care cate 1 ramane la tine si la cumparator.

| eliancodrut a răspuns:

Actul de donatie nu ti-l cere si nu trebuiea sa ti-l ceara nimeni. Tu trebuia sa mergi la primarie - taxe si impozite - si pe baza actului de donatie sa-ti inscrii masina pe numele tau. De asemenea trebuia sa mergi la inmatriculari si sa inmatriculezi masina pe numele tau in termen de 90 de zile de la incheierea actului de donatie.
Incheiati contract de vanzare cumparare intre tine si cumparator la un birou de acest fel, mergi cu actul de donatie si contractul de vanzare-cumparare la taxe si impozite si scoti masina din evidenta primariei.
Cu o suma modica - eu am dat 30 de lei - la un birou specializat iti intocmeste actele necesare. Cu o suma de 150-250 lei unele din asemenea birouri rezolva toate problemele.
Daca te ocupi tu si cel ce-ti intocmeste nu face planificare, trebuie sa faci planificare la inmatriculari, deoarece dureaza chiar si peste 2 luni pana iti vine randul. Programarea se poate face online.

| MRVAV a răspuns (pentru eliancodrut):

Ultima intrebare INAINTE de a vinde masina la anunturi:

Intre timp m-am mai interesat si se pare ca cu un contract V-C de la mama la mine si altul de la sora la mine se cam rezolva cu scoaterea lor de la impozit...

DAR dilema mea este (pentru ca nu ma pricep si pentru ca sunt curios), ce fac cu aceste contracte dupa ce le depun la fiscal pentru a scoate fetele de la impozit si a baga cota lor parte tot la mine? Ce fac cu toate exemplarele alea, le pastrez eu, sau ma duc iar la politie? Se dau tot 5 exemplare in aceasta speta? Sau este o speta diferita? Daca ma duc iar la politie ce fac, o inmatriculez iar cand ea este deja inmatriculata pe mine din 2008?
Sau se pastreaza doar acel exemplar la fiscal, opereaza ei in sistem, trec 100% impozitul masinii la mine, si cu asta basta?

Asta-i dilema mea, ce se intampla cu toate acele hartii DUPA finalizarea problemei cu fiscalul...

P.S. Daca nu am precizat cumva, actul pe care l-am facut in 2008 la notar dupa succesiune (de cedare a proprietatii auto de la mama+sora catre mine (pe el nu scrie ca este un act de donatie, ci de cedare de proprietate)), l-am prezentat la inmatriculare obligatoriu in 2008. Cu acesta hartie + autentificare + bani, etc etc am inmatriculat masina pe numele meu.

| MRVAV a răspuns (pentru eliancodrut):

Sincer nu mai tin minte cum am facut, era vechiul sediu, nu acela nou din Pipera Bucuresti, am stat si la o coada mare...
O sa ma duc totusi la un birou de acte auto, daca ai o sugestie si o recomandare aici in Bucuresti ar fi bine.
Multumesc.

Nu sunt din Bucuresti. Dar asemenea birouri sunt multe, in toate orasele. Cauta pe net firme de intocmire acte inmatriculari auto.
M-am uitat la cateva firme, dar iau bani multi. Am gasit si cu 150 de lei. Trebuie sa cauti pe net si sa vezi daca intocmesc aate fara servicii de reprezentare la primarie si inmatriculari.
Nu e vorba de biroul de inmatriculari. Acela este al Ministerului de interne. Actele se intocmesc de birouri private.

In acest caz sunt doua actiuni dinstincte.
1. Margi la primarie - taxe si impozite - cu actul de cedare - si trece masina la impozit pr numele tau, iar cu contractul de vanzare cumparare te scoate de la impozit.
2. La inmatriculari merge cumparatorul si scoate masina de pe numele tau si-l trece pe numele lui.
Cele cinci exemplare din C-V se distribuie astfel: 1 la primarie, 2 la inmatriculari si cate unu vanzator si cumparator.
Tu trebuie sa completezi pentru primarie (de regula o completeaza cei care intocmesc contractul) o cerere de scoatere din evidenta, iar cumparatorul o declaratie de impunere. De aceea ti-am spus sa mergi la un birou de acte de inscriere, deoarece acestia stiu ce trebuie.
La inscrieri trebuie sa ai documentele prevazute. Le gasesti pe net.
Ma mira totusi un fapt: cum ti-au inmatriculat masina pe numele tau fara viza compartimentului taxe si impozite din primarie? Sau ai avut-o? Dar este trecutul.

| spider99spy a răspuns:

Poti lua legatura cu cei de la contract-auto.ro, ei se ocupa cu aceste contracte, cu mostenitori, cu sucesiune. Suna-i ca te rezolva!