| angel6lust a întrebat:

Este greșit din punct de vedere moral să crezi că romii și maghiarii nu ar trebui să aibă locuri speciale la liceu și facultate?
De ce să intre românii cu 9.3 la Gojdu și țiganii cu 6?

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, astea au fost legile/reglementarile impuse de Uniunea Europeana ca Romanica sa intre in UE, ca minoritatea sa aiba locuri destinate lor, in fiecare industrie si invatamant.
Pana la urma nota de intrare nu este totul, mai este si sustinerea examenlor si terminarea facultatii, ca multi se pierd pe drum, nefiind capabili sa termine vreo facultate.

22 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Ar trebui impusă meritocrația

suntserios
| suntserios a răspuns:

Pentru ca doar educatia ii poate ajuta sa se integreze

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru suntserios):

Acu' fac o paranteză. Au existat misionari care au vrut să ducă mai departe învățăturile creștinești prin diferite jungle și insule. Și băștinașii i-au păpat, ospatandu-se copios. De unde nu e, nici Gizăz nu cere.

| suntserios a răspuns (pentru AsgaardSephiroth):

La ani lumina comparatia ta.

| AsgaardSephiroth a răspuns (pentru suntserios):

M-am referit cu subînțeles la faptul că unii nu pot și nici nu vrea să învețe că sa se integreze. Si anii lumina sunt actuali... Știrea că John Allen Chau (tânăr misionar) care era convins că poate să propovăduiască mai departe cuvântul Domnului a fost ucis de Sentinelezi (North Sentinel Island) cu săgeți și suliți imediat ce a ajuns la țărm in 2018. So...

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Gresit ar fi doar daca ai merge pana la rasism/persecutare. O analiza cred ca poate fi trecuta cu vederea.

Cred ca locurile speciale de fapt egaleaza sansele putin, pentru ca un rom s-ar putea sa nu aiba cu cine face temele acasa (ca sa aiba medie buna), un maghiar s-ar putea sa nu aiba cu cine discuta operele romanesti sau gramatica limbii romane. Astea sunt lucruri care i-ar putea trage de la media 9, la 6 sau mai jos.

Locul asigurat intr-o scoala buna, ii ridica sansele cu mult. Iar daca autoritatile noastre au tras concluzia ca din acele categorii lipsesc aceste sanse, nu putem decat sa ne bucuram, in ideea ca vom avea o societate mai buna.

Ca daca as avea de ales intre a-mi fi furata bicicleta/alte bunuri de catre un rom cu 8 clase si nici o posibilitate de trai cinstit, si a-mi fi furat jobul de catre un rom cu CV mai bun decat al meu, as prefera a doua varianta.

| relian a răspuns:

Moral, ar trebuie ca legea sa fie pentru toti la fel.Dar societatea nu functioneaza dupa moraliate, sau dupa logica. Din cauza asta unora li se urca la cap, altii ajung in functii, altii continua sa fie sefi, ma refer la guvernanti, de asta se dau aceste cadouri, sau facilitati, pentru voturi, uite frate astia is aia care m-a ajutat sa fac si eu o scoala, ca el oricum este umplutura acolo, sa nu zic ca toata scoala romaneasca este umplutura laughing
Acum pe bune, sincer am realizat ca am facut o scoala care e umplutura, cand te trezesti in alta tara, mai ales daca este una care are un invatamint si educatie ceva mai sus decat RO, iti dai seama ce ai invatat tu la ascoala este pistol cu apa, plus numai minciuni, numai chestii, genul datul cu parerea, cam asta este scoala romaneasca.

Nu intelegi pana nu ajungi unde am spus mai sus. Romanii in Romania se cred zmei, destepti nevoie mare, romanii au facut, au dres, scoala romaneasca este cea mai tare din parcarea goala laughing dar romanii cred chestiile astea.

Si eu la fel am crezut, frate ce am invatat eu in RO va dam lectii, dar cand colo noi romanii din RO invatam de la altii, dar si ce invatam, nu-i luat complet, asa spicuiri si restul gargara romaneasca datu cu parerea, cu presupusu, cam asta este scoala romaneasca.

Asa ca daca intra romii sau ungurii la nu stiu ce scoli, pot sa intre ca oricum nu conteaza, is la numar nimic deosebit.

Eu am invatat aici in cateva luni, atentie si singur, ce nu am invatat in RO in 5 ani laughing tot ce am invatat in RO e fals, sau cum spun chestii care unele nici nu exista, cifre, fenomene, alte chestii scoase de cei care neau invatat de la ei din burtile lor.

Cam asta este realitatea habar nu avem, suntem foarte slabi, nici macar nu avem informatiile corecte in scoli, se merge tot dupa cele stiute, sau scrise cindva, care sunt ori depasite ori false.

De ce este asa? Pentru ca in RO cei care au scris carti, sau care scriu carti de invatamint, sunt soareci de bucatarie, nu au iesit din bucataria lor nicaeri niciodata, sau inspirat din auzite si radio sant, nu din surse de incredere, sau inspirat de prin reviste, nu-ti vine sa crezi ce chesti sau facut si se fac in invatamantul romanesc, asa ca niste romi si unguri la scoala nu cred ca e ceva grav, chair daca ar intra si cu nota 5 laughing

Aveam o profesoara, eram intr-un fel prieteni, a scris si carti, de nivel superior voresc, nu scoala elementara si cand eram acolo mi se parea wow.
Acu, sa descopar cartile ei is inspirate din reviste, almanace si alte surse genul asta, am comparat cu ce am gasit aici si nimic din c artile ei nu se potriveste cu realitatea.

Nu am mai cautat si la altii, deja stiu ca si aia cam la fel au scris. Stiam din timpul scolii de acolo, ca unia au scris asa din ce spicuiau de pe unde gaseau ceva.

Asta este marea problema a celor din ro ca nu au surse valabile, nici macar nu stiu sa caute acele surse, nici nu fac ei observatii atunci cand se pot face, pentru ei sa scoata o carte aia e tot cei intereseaza, iau si ei un banut, leafa merge, elevii romanii is cei mai buni la toate, dar nu-i gasesti pe nicaeeri niciodata, dar ce conteaza.

Citi colegi am care sunt profesori, am citiva, si eu personal puteam fi profesor fara sa muncesc macar o zi in viata mea, dar eu am refuzat si acum sincer ma bucur, ca puteam sa fi fost tot acolo, aveam functie, eram profesor laughing doar cu numele ca de stiut stiu altii si pentru noi.

Scuze ca am scris si pe linga, dar am facut asa un rezumat care are legatura cu ce ai intrebat tu.
Moral ar fi ca elevii sa invete ceva corect, nu ca intra ala cai rom cu nu stiu ce nota, sau ungur.

| gabicoo a răspuns:

Maghiarii au o răspândire geografică limitată fiind majoritari în anumite zone și localități - în cazul lor se justifică învățământul în limba maternă de la grădiniță la liceu. Maghiarii nu au locuri speciale la liceu, iar la facultate doar un număr limitat proporțional cu ponderea lor în rândul populației României. În cazul rromilor nu există nici o justificare - doar poate ca o măsură anti discriminare s-ar justifica. Dar stai liniștită nu prea se înghesuie să meargă la liceu, iar la facultate nici atât. Am avut la un moment dat în școală, un profesor de sport care făcuse facultatea pe locurile pentru romi - pe foaia matricolă avea doar note de 5 și 6 - la licență avea notă mai mare dar nu avea habar măcar care a fost subiectul lucrării de licență. A stat doi ani în învățământ - avea post asigurat timp de doi ani. După cei doi ani a trebuit să meargă la concursul de titularizare, a luat nota doi și ceva și a dispărut din învățământ.

| angel6lust explică (pentru gabicoo):

Au școlile lor ungurii, dar de exemplu în localitatea mea era un singur liceu, erau unguri și erau locuri ca pentru la țigani.

| gabicoo a răspuns (pentru angel6lust):

Minoritatea maghiară are clase separate în care se învață după programa românească dar în limba maghiară. De locuri separate în clase românești pentru etnicii maghiari nu am auzit. Despre ce județ și localitate este vorba?

La Ștei băgau într-un an unguri în clase cu români.

Localitate mică și frumoasă. Pe vremea lui Ceaușescu se numea Dr. Petru Groza. Am trecut pe la voi cu 20 de ani în urmă în drum spre Peștera urșilor. Fain locul. Faini oameni. Dacă aș putea să o iau de la zero aș lăsa rahatul ăsta de Suceavă și m-aș muta în zona voatră. Să știi că ungurii sunt acceptabili comparativ cu țigănimea din SuhiAwa.

Mă bucur că vi s-o părut mișto. Am fost demult la Suceava (dar nu în oraș), a fost frumos și pe acolo.

Dacă vizitezi măcar o dată municipiul Suceava a doua oară nu ai să simți nevoia de a mai veni în pe la noi.

Așa de nașpa-i? (Pe lângă era frumos).

Suceava este pe lângă normalitate (pe "lângă" era frumos cum zici tu). În perioada 2004-2024 am avut același primar care a schimbat partidele precum ciorapii. În acești 20 de ani s-a furat ca in codru și s-a mai făcut "câte ceva" - praf in ochii proștilor - ultimul tun înainte de a pleca din funcție fiind asfaltarea axialului municipiului, iar în mixtură in loc să pună piatră spartă de carieră - a pus piatră de râu = prundiș, pe care lunecă mașinile fiind zone din oraș în care zboară mașinile în râpă sau doboară stâlpii de iluminat public. După jumătate de an de la preluarea mandatului de către noul primar abia s-a reușit să se spele jegul din oraș și cam atât. Ăsta nou, alt tâmpit - a scos tot gardul viu din oraș și a pus să se taie tot ce era gărduț făcut de suceveni prin jurul blocurilor cu promisiunea că va pune gazon și va planta copaci. Gazon și copaci a pus doar pe artera principală restul orașului fiind invadat de bălării. Plus că săptămâna trecută a trecut prin Consiliul local o hotărâre prin care cositul ierbii, a buruienilor și făcutul curățeniei printre blocuri revine asociațiilor de proprietari cei de la salubrizare ne mai având această obligație. Toate acestea in condițiile în care avem una dintre cele mai mari taxe de salubrizare din țară, va trebui să scoatem din buzunar alte sume pentru curățenie. Lumea va refuza și o să vedem la primăvară ce junglă de oraș vom avea.
Dacă ai ocazia să vii în județul Suceava evită municipiul Suceava - pe lângă așa cum zici tu este in regulă. Singurul lucru de care sunt mulțumit este calitatea apei potabile din sistemul de alimentare cu apă curentă - dar aici toată treaba s-a făcut cu fonduri europene și nu au putut fura. Să fii iubită.

Mulțumesc pentru răspuns!

| J0B0MAT a răspuns:

E greșit și din punct de vedere legal, pentru că la nivel internațional, există locuri în școli destinate exclusiv celor de altă nație.
De exemplu, la facultăți, există loc pentru cetățenii UE, fiecare facultate are un număr de locuri, nu doar la noi, ci în toată Europa.Ei nu vin să ia locurile românilor, ci le sunt alocate niște locuri, iar media depinde de la an la an, la fel ca la elevii români. Într-un an intri cu 9, alteori poți intra cu 8, dacă nu sunt foarte multe medii mari.

| siriusblack98 a răspuns:

Nu vad rostul la "locuri speciale" cat timp sunt nascuti in Romania si prin urmare au cetatenie ori au dobandit-o ulterior. Daca ai cetatenia romana si totusi ti se rezerva niste locuri ca pentru persoane cu handicap, atunci ceva clar nu este bine gandit. Ah, un sistem cu locuri rezervate pentru persoane cu cetatenie straina ar fi altceva dar mi se pare normal totusi ca prioritate sa aiba cetatenii acelei tari. In nici o tara de pe planeta asta nu se pun strainii pe primul loc inainte co-nationalilor, decat in Romania procedam astfel.

| angel6lust explică:

Eu când eram în școală, n-am intrat unde voiam că mi-o luat un alt elev mai oacheș locul. Și nu m-am putut transfera.

| 9PM a răspuns:

Este meritul lor, da cu 6 la Gojdu nu merita sincer! Trebuie sa existe o egalitate din toate punctele de vedere și la note,dar de altfel și să aibă și ei o șansă! Sa intre toți cu aceeași medie ar fi corect. Oricum legile nu le facem noi, degeaba dezbatem noi subiecte. Rromii au aici privilegii că intră cu nota mica da un societate sunt discriminați peste tot. Unii merita sa fie discriminati, dar le trag și cei care sunt la locul lor! Deci, nimeni nu are de fapt un privilegiu, cu toții suferim.
Cand s
Dispare ceva pe țigani se da vina, da și românii fura am văzut cu ochii mei uneori mai mult decât ei.
Da la medie sa îți răspund la întrebare nu mi se pare corect.
In Romania oricum nimic nu e corect și just. Numai țigănie și corupție.

| Dragosstpu a răspuns:

Nu mi se pare normal ca vreo categorie de oameni sa aiba locuri rezervate in invatamant. Ar trebui sa fie sanse egale de intrare pentru toti cu aceeasi examinare.

Întrebări similare